Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009

OHE: "Από τις πιο αγνοημένες ομάδες" τα άτομα με αναπηρία


"Μία από τις πιο πολυάριθμες και πιο αγνοημένες" ομάδες πληθυσμού είναι τα άτομα με ειδικές ανάγκες τα οποία πέφτουν ευρέως θύματα διάκρισης, ανέφερε η Ανώτατη Επίτροπος του ΟΗΕ Ναβί Πιλάι, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Άτομα με Αναπηρία.
Υπολογίζεται ότι περίπου 650 εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη πάσχουν από κάποια αναπηρία. Τα άτομα με ειδικές ανάγκες, βρίσκονται επίσης αντιμέτωπα με το φάσμα της φτώχειας καθώς - σύμφωνα με τον ΟΗΕ -περίπου 20% των πιο φτωχών ανθρώπων του πλανήτη πάσχουν από κάποιο είδος αναπηρίας, ενώ 90% των παιδιών με αναπηρία στις αναπτυσσόμενες χώρες δεν πηγαίνουν καν στο σχολείο.
Σύμφωνα με τη Γραμματεία του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, όργανο που συγκροτήθηκε φέτος, υπάρχουν κράτη στα οποία δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για τα άτομα αυτά, ώστε να μην φαίνονται οι ελλείψεις στην πρόνοια, στην υποστήριξη, στις ίσες ευκαιρίες και στην εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αντιμετωπίζουν. Από την άλλη πλευρά, τα άτομα με κάποια σωματική ή διανοητική / ψυχική αναπηρία, θεωρείται ότι αυξάνονται.
Αξιωματούχος του ΟΗΕ, ο ιρακινός Μοχάμεντ Αλ Ταραβνέχ, ο οποίος μετά από ατύχημα με το αυτοκίνητό του μετακινείται με αναπηρικό αμαξίδιο, μοιράστηκε την δική του εμπειρία, θέλοντας να δείξει ότι ακόμη και στη δική του βαθμίδα κοινωνικής καταξίωσης, έχει πέσει θύμα διάκρισης και μάλιστα σε δυτικές χώρες.
Ο κ. Αλ Ταραβνεχ, μέλος της Επιτροπής για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, δήλωσε ότι πρόσφατα του ζητήθηκε σε δύο αεροδρόμια (στην Ιταλία και την Αυστρία) να συμπληρώσει έγγραφο που εγγυάται ότι είναι ικανός να πετάξει με αεροπλάνο.
"Αυτό ήταν ιδιαίτερα ταπεινωτικό" ανέφερε, προσθέτοντας ότι και στις δύο περιπτώσεις του δήλωσαν ότι αν δεν συμπλήρωνε το έγγραφο, οι αεροπορικές εταιρίες δεν θα τον άφηναν να επιβιβαστεί.
Όπως ανέφερε έτερο μέλος της Επιτροπής, η απαγόρευση αυτή ήταν άκρως ειρωνική, γιατί ο κ. Αλ Ταραβνέχ ταξίδευε στην Αυστρία ακριβώς για να λάβει ένα βραβείο για το έργο της Επιτροπής των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία.
ΠΗΓΗ:www.nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: