Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009

Καταδίκη της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας για απαγόρευση του φιλοκουρδικού Κόμματος DTP


Το ΑΚΕΛ καταδικάζει την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας για απαγόρευση του φιλοκουρδικού Κόμματος DTP με την κατηγορία της συνεργασίας του με το PKK.

Η απαγόρευση του DTP αποδεικνύει για ακόμη μια φορά το έλλειμμα δημοκρατίας που υπάρχει στην Τουρκία, το οποίο αναπαράγει συνεχώς τα προβλήματα στο εσωτερικό της χώρας αλλά και αυτά με τα γειτονικά κράτη. Περαιτέρω αποδεικνύεται ότι το κατεστημένο του βαθέως κράτους είναι ακόμα γερά ριζωμένο στη δομή του τουρκικού κράτους και αυτό οξύνει τις πολιτικές αντιθέσεις της σημερινής Τουρκίας. Αυτές οι αντιθέσεις γίνονται έντονα εμφανείς τον τελευταίο καιρό και στο ζήτημα των Κούρδων της Τουρκίας, αφού από τη μια ο Τούρκος πρωθυπουργός ανακοινώνει «δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις» υπέρ τους και από την άλλη τίθεται εκτός νόμου η κύρια πολιτική τους οργάνωση.
Το ΑΚΕΛ καταδικάζει επίσης την άσκηση βίας εκ μέρους της τουρκικής αστυνομίας στους Κούρδους διαδηλωτές και εκφράζει την αλληλεγγύη του στον αγώνα των Κούρδων της Τουρκίας για διασφάλιση των ανθρωπίνων και πολιτικών τους δικαιωμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: