Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2009

Συναγερμό για τις αμερικανικές πτήσεις σε όλο τον κόσμο έχει σημάνει ο Λευκός Οίκος

Συναγερμό για τις αμερικανικές πτήσεις σε όλο τον κόσμο έχει σημάνει ο Λευκός Οίκος, μετά την αποτυχημένη απόπειρα ανατίναξης αεροσκάφους της Delta Airlines, με 289 επιβαίνοντες, λίγα λεπτά πριν τη προσγείωσή του στο αεροδρόμιο του Ντιτρόιτ.

Οι αμερικανικές αρχές αποδίδουν ιδιαίτερη βαρύτητα στο περιστατικό που σημειώθηκε επί αμερικανικού εδάφους εν μέσω εορταστικής περιόδου και αυξημένων μετακινήσεων, κάνοντας λόγο για τρομοκρατική ενέργεια και έχοντας λάβει έκτακτα μέτρα σε όλα τα αεροδρόμια των Ηνωμένων Πολιτειών.Σύμφωνα με την αμερικανίδα υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας Τζάνετ Ναπολιτάνο, "οι επιβάτες διεθνών πτήσεων που ταξιδεύουν προς τις ΗΠΑ θα διαπιστώσουν την εφαρμογή επιπλέον μέτρων ασφαλείας. Τα μέτρα αυτά θα σχεδιασθούν για να είναι απρόβλεπτα, και οι επιβάτες δεν θα πρέπει να αναμένουν πως θα βλέπουν παντού να υπάρχουν τα ίδια μέτρα".Παράλληλα, και οι αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας, παρακολουθούν τις εξελίξεις, λαμβάνοντας έκτακτα μέτρα σε κεντρικά αεροδρόμια.

Ειδικά στη βρετανική πρωτεύουσα, η ανησυχία είναι ιδιαίτερα αυξημένη και η αστυνομία διεξάγει έρευνες σε πολλά κτίρια στο Λονδίνο. Από την πλευρά του, ο βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν δήλωσε ότι η Βρετανία συνεργάζεται στενά με τις αμερικανικές αρχές και ερευνά το συμβάν από τη στιγμή που έγινε.

Δράστης είναι ο 23χρονος Νιγηριανός Αμπντουλ Μουντάλαντ, ο οποίος ισχυρίζεται ότι δρούσε για λογαριασμό της αλ Κάιντα. Μάλιστα, παρόλο που το όνομα του ήταν στον αμερικανικό κατάλογο υπόπτων για διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα, αν και δεν ήταν στη Μαύρη Λίστα, ήταν κάτοχος αμερικανικής βίζα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νιγηριανός είναι γόνος συνταξιούχου τραπεζίτη και φέρεται να ήταν φοιτητής σε πανεπιστήμιο του Λονδίνου.

Η απόπειρα του Μουντάλαντ, ο οποίος νοσηλεύεται φρουρούμενος στο νοσοκομείο του Μίσιγκαν, με εγκαύματα στο πόδι, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για απόπειρα καταστροφής αεροσκάφους, απέτυχε όταν επιβάτες απο τις διπλανές θέσεις έπεσαν πάνω του και εξουδετέρωσαν τον αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό.

Αναφορικά με τον μηχανισμό που έφερε ο δράστης, πρόκειται για ένα μείγμα σκόνης και υγρού, η σύσταση του οποίου διερευνάται, όπως διερευνάται και ο τρόπος με τον οποίο ο Νιγηριανός κατάφερε να περάσει από τα σημεία ελέγχου στο Άμστερνταμ, όπου και επιβιβάστηκε στην ανταπόκριση για το Ντιτρόιτ.

Ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος βρίσκεται στη Χαβάη για τις χριστουγεννιάτικες διακοπές του, ενημερώθηκε απο την πρώτη στιγμή για το επεισόδιο και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους συμβούλους τουΣημειώνεται ότι όσοι πρόκειται να ταξιδέψουν προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, καλό είναι να λάβουν υπόψη τους ενδεχόμενες καθυστερήσεις, λόγω των αυξημένων ελέγχων κατά την επιβίβαση.





 ΠΗΓΗ:www.skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: