Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

Συγκρούσεις στο Νεπάλ

Από το Αντίσταση στις γειτονιές:

Δεκάδες διαδηλωτές τραυματίστηκαν την Κυριακή κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στο Κατμαντού του Νεπάλ. Οι διαδηλώσεις έγιναν τη πρώτη μέρα της 3ήμερης πανεθνικής απεργίας που καλούσε το Ενοποιημένο Κομμουνιστικό Κόμμα του Νεπάλ (Μαοϊκό).

Σε αρκετές περιοχές της πρωτεύουσας οι συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας ήταν ιδιαίτερα σκληρές.

Αρκετές δεκάδες είναι οι τραυματίες, οι περισσότεροι μέλη του κόμματος και διαδηλωτές αλλά και αστυνομικοί. Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν όταν η αστυνομία προσπάθησε να σταματήσει τους διαδηλωτές να μετακινήσουν τα εμπόδια που είχε τοποθετήσει και χρησιμοποιώντας κανόνια νερού. Οι διαδηλωτές αντέδρασαν πετώντας τους πέτρες. Η καταστολή από τη πλευρά της αστυνομίας κλιμακώθηκε χτυπώντας τους διαδηλωτές με ραβδιά χρησιμοποιώντας εκτός από τα κανόνια νερού και μπόλικα δακρυγόνα.

Οι συγκρούσεις αυτές μάλλον δείχνουν ότι η κατάσταση στο Νεπάλ δεν θα αργήσει να φτάσει στο όριο της οριστικής ρήξης. Έχουν προηγηθεί μια σειρά ενέργειες ( καταστολή και δολοφονίες διαδηλωτών και αγροτών που καταλαμβάνουν τσιφλίκια καθώς και μελών του μαοϊκού κόμματος) από τη πλευρά της κυβέρνησης, στην οποία το πρώτο λόγο έχει το ΚΚΝ (ΕΜΛ), που δείχνουν ότι πρόκειται για μια γενική πρόβα για την εγκαθίδρυση της Προεδρικής Εξουσίας σε αντιδιαστολή με την Ειρηνευτική Συμφωνία. Η κυβέρνηση αποβλέπει στη διάλυση της Συνταγματικής Συνέλευσης και στη διατάραξη της όλης ειρηνευτικής διαδικασίας καθώς και της διαδικασίας σύνταξης του Ομοσπονδιακού Συντάγματος της χώρας.

Το ΕΚΚΝ (Μ) σε απάντηση της αναίρεσης των συμφωνιών από μεριάς των αστικών κομμάτων και της καταστολής προχωρά στη λεγόμενη Τρίτη Φάση του κινήματος που περιλαμβάνει από απεργίες και καταλήψεις τσιφλικιών από ακτήμονες έως και αυτονόμηση 13 περιοχών της χώρας από τις 18 Δεκέμβρη. Την περασμένη εβδομάδα έγινε συμβολική κατάληψη του κέντρου του Κατμαντού όπου ανακηρύχτηκε αυτόνομη περιοχή. Αυτές τις μέρες είναι σε εξέλιξη η τριήμερη απεργία. Δηλώνει αποφασισμένο να μη δεχτεί την αναίρεση των συμφωνιών και ότι θα παλέψει μέχρι τέλους για την κοινωνική κυριαρχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: