Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2009

ΟΜΠΑΜΑ ΑΝ Ο ΜΠΟΥΣ ΕΙΧΕ ΤΑ «ΠΙΣΩΓΥΡΙΣΜΑΤΑ» ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΤΙΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ, ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΜΜΕ ΘΑ ΤΟΝ ΕΙΧΑΝ ΣΤΑΥΡΩΣΕΙ- Ο «χαϊδεμένος» μας πρόεδρος


Έκλεισε μυστικές συμφωνίες με κατασκευαστές φαρμάκων. Εκανε μια τετράωρη στάση στη Νέα Ορλεάνη, ενώ κατευθυνόταν σ' έναν χρηματοδότη του. Σνόμπαρε τον Δαλάι Λάμα. Επιτέθηκε σ' ένα τηλεοπτικό δίκτυο. Εχει
ήδη πάρει περισσότερες χρηματοδοτήσεις από ό,τι ο προηγούμενος πρόεδρος. Διαθέτει όλο και περισσότερο χρόνο να παίζει γκολφ. Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δεν έχει κάνει μόνο αυτά, αλλά ακόμα περισσότερα.

Οι Ρεπουμπλικανοί παρατηρούν με μπερδεμένα αισθήματα έκπληξης και αγανάκτησης και αναρωτιούνται: Φαντάζεστε το θόρυβο που θα προκαλούνταν εάν είχε κάνει αυτά τα πράγματα ο Τζορτζ Μπους; Και γρήγορα προσθέτουν, με ένα ίχνος ζήλιας: Πώς ξεφεύγει ο Ομπάμα; «Σκοπεύουμε να ξεκινήσουμε ένα website:IfBushHadDoneThat.com.», είπε ο πρώην σύμβουλος του Τζορτζ Μπους, Εντ Γκιλέσπι. «Τα μαντρόσκυλα είναι κουλουριασμένα στα πόδια του και κοιμούνται βαθιά... Υπάρχουν αναρίθμητα παραδείγματα: κάποια ανόητα, κάποια σοβαρά».

Κριτική με το γάντι...Πράγματι, ο Μπους, πόνεσε πολύ από τις αποκαλύψεις για τις μυστικές συναντήσεις με στελέχη της πετρελαιοβιομηχανίας και τον πολύ χρόνο που ξόδευε στο πολυαγαπημένο του ποδήλατο. Ομως, δεν το παρατηρούν μόνο οι Ρεπουμπλικάνοι. Οι σχολιαστές των ΜΜΕ σημειώνουν ότι ο αμερικανικός Τύπος, οι Δημοκρατικοί και, ιδιαιτέρως, οι φιλελεύθερες οργανώσεις φέρονται συχνά στον Ομπάμα με το γάντι. Για τον Μπους, ήταν γνωστό ότι το όνομα της οικογένειάς του τον οδήγησε στον Λευκό Οίκο, οπότε κάποιες ιστορίες σχετικές με μυστικές συναντήσεις για την ενέργεια και μια σχετική τεμπελιά, διανοητική και μη, ήταν δίχως έκπληξη πρώτη είδηση.

Η ιστορία του Ομπάμα ήταν πιο θετική εξ αρχής: ένας νεοφερμένος μαύρος που ήρθε να ταράξει την Ουάσιγκτον. Ετσι τα αρνητικά σχόλια περιορίστηκαν γύρω από την κριτική ότι είναι περισσότερο φιγούρα από ό,τι ουσία γιατί, κακά τα ψέματα, υπάρχει μια ασυνείδητη προσπάθεια από την πλευρά των ΜΜΕ να δώσουν στον Ομπάμα λίγο περισσότερα περιθώρια διότι είναι πιο συμπαθής, αφού είναι ο πρώτος Αφρικανός Αμερικανός πρόεδρος.Ομως ακολουθούν άλλες ιστορίες, στις οποίες ο Ομπάμα φαίνεται να έχει πάρει κυριολεκτικά συγχωροχάρτι: Ως υποψήφιος ο Ομπάμα επέκρινε την κυβέρνηση Μπους επειδή εγκατέλειψε και αγνόησε τους ανθρώπους της Νέας Ορλεάνης κατά τη διάρκεια του τυφώνα Κατρίνα. Ωστόσο, ως πρόεδρος των ΗΠΑ, περίμενε περίπου 9 μήνες προτού επισκεφτεί την πόλη, ξόδεψε λιγότερο από 4 ώρες εκεί και, εν συνεχεία, πέταξε για το Σαν Φρανσίσκο με σκοπό να συναντήσει έναν Δημοκρατικό χρηματοδότη του, που του είχε συγκεντρώσει 3 εκατ. δολάρια.Σύμφωνα με το CBS, ο Ομπάμα, μέσα σε 11 μήνες, έλαβε μέρος σε περισσότερες από 24 εκδηλώσεις χρηματοδότησης σε αντίθεση με τον Μπους που ήταν παρών μόνο σε 6 την πρώτη χρονιά του στον Λευκό Οίκο.Οταν η κυβέρνηση Ομπάμα κινήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο για να απομονώσει το τηλεοπτικό δίκτυο Fox News χαρακτηρίζοντας το «πτέρυγα του Ρεπουμπλικανού κόμματος», υπήρξαν ελάχιστες φωνές διαμαρτυρίας στα ΜΜΕ. Οι ίδιοι υπερασπιστές του Τύπου που χύμηξαν στην κυβέρνηση Μπους επειδή χρησιμοποίησε στρατιωτικούς αναλυτές που επηρέαζαν την κάλυψη για τον πολέμο στο Ιράκ αντέδρασαν μάλλον με ένα χασμουρητό στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου που ανέφερε ότι το Fox δεν ήταν «νόμιμος οργανισμός ειδήσεων».

Ο... μαύρος είν' αλλιώς...Ο Τζορτζ Μπους και ο αντιπρόεδρος Ντικ Τσένι υπέμειναν επί χρόνια κριτικές και μηνύσεις που έφτασαν μέχρι το Ανώτερο Δικαστήριο σχετικά με τις μυστικές συναντήσεις που έκανε η Ειδική Ομάδα Ενέργειας (Energy Task Force) του Τσένι με τις εταιρίες πετρελαίου και αερίου. Οταν η τακτική ήρθε στο φως, οι επικριτές είπαν ότι ο Τσένι έκανε πλάτες στη βιομηχανία. Ο Ομπάμα κατηγόρησε έντονα τον Μπους επειδή υποκλινόταν βαθιά στις φαρμακοβιομηχανίες. Ομως οι συνεργάτες του έκλεισαν συμφωνία με τις φαρμακοβιομηχανίες για να βρουν 80 δισεκατομμύρια δολάρια ώστε να ενισχύσουν τη μεταρρύθμιση του για το σύστημα υγείας.

Παρ' όλα αυτά οι συνεργάτες του Ομπάμα δεν δημοσίευσαν ότι αυτή η συμφωνία ενέπλεκε την υπόσχεση του Λευκού Οίκου ότι το νομοσχέδιο για την υγεία δεν θα συμπεριλαμβάνει επιπλέον περικοπές ή δεν θα δίνει στην κυβέρνηση το δικαίωμα να διαπραγματευτεί τις τιμές των φαρμάκων.

«Πούλησε» τον Δαλάι Λάμα...Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας ο Ομπάμα μίλησε σκληρά για την Κίνα. Ενώ ο υποψήφιος Ομπάμα πίεσε τον Μπους να λάβει σκληρή θέση απέναντι στην Κίνα, ο πρόεδρος Ομπάμα δεν το έκανε. Με την ελπίδα να κερδίσει τη βοήθεια της Κίνας στο Ιράν και τη Βόρειο Κορέα, ο Ομπάμα παρέλειψε μια συνάντηση με τον Δαλάι Λάμα και είπε πολύ λίγα σχετικά με τα σκληρά μέτρα που πήρε η Κίνα για την εξεγερμένη μουσουλμανική περιοχή της Ξινγιάνγκ.

Επίσης, ενώ ο υποψήφιος Ομπάμα προειδοποίησε τον Μπους κατά μιας «απερίσκεπτης και κυνικής πρωτοβουλίας που θα επιβράβευε ένα καθεστώς στο Χαρτούμ που αποτυγχάνει να φανεί αντάξιο στις δεσμεύσεις του», πρόσφατα ο Λευκός Οίκος παρουσίασε μια παρόμοια στρατηγική δέσμευσης με το καθεστώς του Σουδάν.Κατά την εκστρατεία του αλλά και ως πρόεδρος, ο Μπους ήταν αντικείμενο χλευασμού για την έλλειψη ενδιαφέροντος για οτιδήποτε ξένο. Επτά λεπτά περιοδεία στο Κρεμλίνο, είκοσι πέντε λεπτά στο Σινικό Τείχος, προτού ανακοινώσει, «Ας επιστρέψουμε στην πατρίδα». Κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στην Ευρώπη, ο Ομπάμα τιμώρησε τους Γερμανούς και Γάλλους δημοσιογράφους που υπονόησαν ότι σνόμπαρε αυτές τις χώρες κάνοντας μόνο μικρές στάσεις εκεί. Ωστόσο, αφότου έβγαλε στην πασαρέλα των φωτογράφων τη γυναίκα του, Μισέλ, για να τραβήξει τη δέουσα προσοχή, ο Ομπάμα, αμέσως πέταξε πίσω στην Ουάσιγκτον. Μέσα σε περίπου δυο ώρες αφότου έφτασε στο Λευκό Οίκο, ο πιεσμένος από χρόνο πρόεδρος ήταν πάλι εν κινήσει: κατευθυνόταν προς την αεροπορική βάση Αντριους για να παίξει μια παρτίδα γκολφ.

Πηγή:Eλευθεροτυπία,του ΘΑΝΑΣΗ ΤΣΙΤΣΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: