Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2009

"Όχι" από την κυβέρνηση στη μείωση ρύπων κατά 40% το 2020!




Αντίθετη με την πρόταση να μειωθούν οι εκπομπές ρύπων κατά 40% ως το 2020 είναι η κυβέρνηση, και αυτό το λέει λίγες μέρες πριν τη διάσκεψη της Κοπεγχάγης! Απαντώντας χθες στη Βουλή σε ερώτηση της Ηρούς Διώτη ο υφυπουργός Περιβάλλοντος απέρριψε την πρόταση δείχνοντας την απόσταση πράσινων λόγων και έργων…
"Απαιτούμε, διεκδικούμε και περιμένουμε να δείξετε πολιτική βούληση", τόνισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη της ερώτηση που συζητήθηκε στο κοινοβούλιο, ενώ υπογράμμισε ότι "λείπουν οι πολιτικές αποφάσεις". Η Ηρώ Διώτη κάλεσε την κυβέρνηση να στηρίξει τη μείωση κατά 40% των εκπομπών ρύπων ως το 2020 και κατά 50% ως το 2050. Από την πλευρά του ο υφυπουργός επικαλέστηκε τρεις λόγους για την αρνητική του στάση: ο στόχος του 40% δεν έχει υποβληθεί από καμία κυβέρνηση, αν υποβληθεί δεν θα γίνει αποδεκτός από καμία ευρωπαϊκή κυβέρνηση και είναι άγνωστες οι πιθανές συνέπειές του. Πρόσθεσε πάντως ότι έχει υπάρξει πρόταση για μείωση εκπομπών κατά 30%, αλλά δεν ξεκαθάρισε αν θα την υποστηρίξει στην Κοπεγχάγη.
Αναφερόμενη στη διάσκεψη της Κοπεγχάγης η Ηρ. Διώτη υπογράμμισε όλα δείχνουν ότι οι ηγέτες των αναπτυγμένων χωρών θα αναιρέσουν την πολιτική δέσμευσή τους για συμφωνία στην Κοπεγχάγη και θα πάνε για νέο πρωτόκολλο το 2010. Όμως, συμπλήρωσε, "δεν έχουν χαθεί όλα. Οι πιο προοδευτικές δυνάμεις που θα είναι εκεί μπορούν να κάνουν τη διαφορά".
Για την κυβέρνηση ο στόχος στην Κοπεγχάγη είναι να υπάρξει μία νομικά και οικονομικά "δεσμευτική συμφωνία" και ότι θα πιέσει τα κράτη μέλη της Ε.Ε. στην κατεύθυνση αυτή για να επιτύχει "τα τρία εικοσάρια": τη μείωση 20% των αερίων, την είσοδο κατά 20% των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό ισοζύγιο και την μείωση κατά 20% της κατανάλωσης ενέργειας. Ο Γ. Μανιάτης είπε ακόμα ότι "πρέπει να αναδείξουμε τον διεθνικό ταξικό ρόλο που έχει η κλιματική αλλαγή γιατί τη νύφη θα πληρώσουν οι ασθενέστεροι" και έκανε λόγο για "περιβαλλοντικό απαρτχάιντ".
ΠΗΓΗ:ΑΥΓΗ




Η βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, Ηρώ Διώτη




Δεν υπάρχουν σχόλια: