Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009

Απόσπασμα από την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην εκδήλωση της ΚΟ Βιομηχανίας για τις μετεκλογικές εξελίξεις και τις θέσεις του ΚΚΕ

Είμαστε ενάντια στα κόμματα που υπηρετούν την αστική τάξη
Την Κυριακή, στη Βουλή, στην τελική ομιλία, στη δευτερολογία και το κλείσιμο των εργασιών που έκανε ο πρωθυπουργός, είπε το εξής πράγμα: Αφού χαρακτήρισε το ΚΚΕ ένα «ακραίο κόμμα», είπε ότι το ΚΚΕ εξαγγέλλει απεργίες, τόσες και τέτοιες που δεν είχε κάνει όλη την πενταετία με τη ΝΔ.
Αυτό το λέει γιατί - κατά τη γνώμη μας - ξέρει πολύ καλά τι μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, συνεχίζοντας βεβαίως το γνωστό έργο που ζήσαμε στην πλάτη μας τα πεντέμισι χρόνια της ΝΔ.
Διότι δεν υπάρχει άλλη εξήγηση. Οχι, βεβαίως, ότι μας αδικεί. Εμείς είπαμε ετοιμότητα, λαϊκή αντεπίθεση κ.λπ. και θα το ξαναπούμε. Αλλά, η τέτοια τοποθέτησή του, μιλώντας για ακραίες θέσεις και μιλώντας για τις κινητοποιήσεις που κάνει το ΚΚΕ και μάλιστα δίνοντας το περιεχόμενο ότι κάνουμε κινητοποιήσεις κατά του ΠΑΣΟΚ, ή θέλουμε να γίνουν κινητοποιήσεις κατά του ΠΑΣΟΚ και όχι για να υπερασπιστούμε τις τελευταίες κατακτήσεις που πάνε να χαθούν, αλλά, κυρίως να υπερασπιστούμε και σύγχρονα δικαιώματα, δεν είναι τυχαία. Ξέρει, τι δρόμο έχει να βαδίσει.
Βεβαίως, εμείς, πρέπει να πούμε, πιθανόν ο πρωθυπουργός, ηθελημένα ή αθέλητα δεν έχει σημασία, έχει ξεχάσει ότι τα πεντέμισι χρόνια της ΝΔ, το ΚΚΕ, βεβαίως οι δυνάμεις οι εργατικές, οι λαϊκές που βρισκόμαστε μαζί στους αγώνες, συνεργαζόμαστε, ανεξάρτητα αν σε όλα συμφωνούν μαζί μας. Κάναμε ό,τι περνούσε απ' το χέρι μας, χωρίς να σημαίνει ότι δεν έχουμε κι εμείς αδυναμίες κι ελλείψεις, αλλά κάναμε ό,τι περνούσε απ' το χέρι μας για να υπάρχει αντίσταση στα μέτρα της ΝΔ. Και, μάλιστα, αν θέλετε, θα μπορούσε κανείς να υπολογίσει και στο γεγονός ότι ήταν κυβέρνηση της ΝΔ, επομένως οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, που πλειοψηφούν στα περισσότερα απ' τα συνδικαλιστικά όργανα, θα έπαιρναν ενεργητικό μέρος έστω κι από μια σκοπιά αντίθεσης προς τη ΝΔ, που οπωσδήποτε δεν αρκεί αυτό.
Κι όμως, δεν έγινε. Θα μπορούσε, δηλαδή, να πει κανείς, στα χρόνια της ΝΔ γιατί, π.χ., δεν είχαμε σημαντικές και κορυφαίες κινητοποιήσεις - όχι εξαγγελία απεργιών για την τιμή των όπλων και τουφεκιές - αλλά αυτό που λέμε: Γιατί δεν έγινε ένα ορμητικό εργατικό - λαϊκό ποτάμι απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ που υποτίθεται ότι και το ΠΑΣΟΚ ήθελε να πολεμήσει; Τέτοιο κίνημα δεν είδαμε. `Η, αν θέλετε, να το πούμε κι αλλιώς: Τέτοιες προσπάθειες να σηκωθεί το κίνημα απ' τα κάτω - γιατί το κίνημα απ' τα κάτω σηκώνεται, δε σηκώνεται με τις κεντρικές παρεμβάσεις και τους λεονταρισμούς στα κανάλια της τηλεόρασης. Τέτοιο κίνημα δεν είδαμε. Και έτσι, έχει δοκιμαστεί πολύ καλά το ΠΑΣΟΚ και ως αξιωματική αντιπολίτευση, για να το ξεκαθαρίσουμε.
Εμείς έχουμε πει δεκάδες φορές, χιλιάδες φορές, και έχει σημασία να το ξαναπούμε και τώρα: Δεν είμαστε ούτε αντινεοδημοκράτες, ούτε αντιΠΑΣΟΚ. Γιατί θα ήταν πολύ φθηνή αντιπολίτευση. Εμείς, πάνω απ' όλα, είμαστε εναντίον των κομμάτων που εκφράζουν και υπηρετούν τα συμφέροντα της αστικής τάξης. Δε θα διστάσουμε να υψώσουμε όχι απλώς τη φωνή μας, αλλά να δημιουργήσουμε μέτωπα δράσης εναντίον της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που πια και στα σίγουρα είναι τα δύο κόμματα τα οποία η αστική τάξη έχει την πολυτέλεια να συμβάλει στην εναλλαγή τους ή να τα στηρίζει εναλλακτικά για να προχωρεί η πολιτική της. Από αυτήν την άποψη, εμείς δεν πρόκειται ούτε να φοβηθούμε ούτε να αισθανθούμε καμιά πίεση απέναντι σε αυτό το ζήτημα.