Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ : Ανέχεια και ζόφος, 16 χρόνια μετά τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς.

Σαν χτες, πριν 16 χρόνια, τα βομβαρδιστικά του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των ΗΠΑ, με τη στενή συνεργασία της ελληνικής αστικής τάξης και της τότε κυβέρνησης του Κ. Σημίτη - που συνάντησε την έντονη αντίδραση και μαχητική κινητοποίηση του ελληνικού λαού - ξεκίνησαν την ιμπεριαλιστική στρατιωτική επέμβαση 78 ημερών ενάντια στην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας και τον τότε πρόεδρό, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, με πρόσχημα τα «ανθρώπινα δικαιώματα» των Κοσσοβάρων Αλβανών.



Εως τις αρχές Ιούνη, οι 35.000 επιδρομές των ΝΑΤΟικών αεροσκαφών είχαν ισοπεδώσει το μεγαλύτερο μέρος της τότε ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, καταστρέφοντας εργατικές συνοικίες, εργοστάσια, μαιευτήρια και βρεφοκομεία, κομβόι προσφύγων, γέφυρες, σχολεία, νοσοκομεία, νηπιαγωγεία...Χρειάστηκαν 10.000 πύραυλοι «Κρουζ», 79.000 τόνοι εκρηκτικών, 35.500 βόμβες διασποράς και γραφίτη, δεκάδες χιλιάδες καρκινογόνες βόμβες και βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου με στόχο τη μακροπρόθεσμη υπονόμευση της υγείας και της ζωής του σερβικού λαού.
Σκοτώθηκαν πάνω από 3.000 άμαχοι (ανάμεσά τους πολλά παιδιά) και 462 στρατιώτες. Τραυματίστηκαν πάνω από 6.000 άλλοι, ενώ ξεριζώθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι και οδηγήθηκαν στην οικονομική εξαθλίωση πάνω από 2.500.000 νοικοκυριά.
Ο τότε ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, είχε νομιμοποιήσει αυτόν τον επισήμως ακήρυκτο πόλεμο, λέγοντας πως «το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δε θα έπρεπε να είχε συγκληθεί για να τερματιστούν οι επιδρομές αλλά... για να αποφασίσει πότε αυτές θα πραγματοποιούνταν». Είχε δε παράσχει πλήρη κάλυψη στις δυτικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, λέγοντας ότι είχαν τη δυνατότητα να εξαπολύουν ΝΑΤΟικές επιθέσεις βάσει... «προηγούμενων αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, που απαιτούν ειρηνική επίλυση του ζητήματος στο Κοσσυφοπέδιο σύμφωνα και με το κεφάλαιο 7 της Χάρτας του ΟΗΕ»!
Εξυπακούεται ότι από τότε έως σήμερα, τα ανθρώπινα δικαιώματα των Κοσσοβάρων Αλβανών όχι μόνον δεν προστατεύτηκαν αλλά έγιναν στάχτη από τις πολιτικές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ που οδήγησαν στην ακραία φτώχεια πάνω από το 70% του πληθυσμού. Οι ιμπεριαλιστές της ΕΕ φορώντας σήμερα τη μάσκα του «σωτήρα» συνεχίζουν τον πόλεμο με άλλα μέσα. «Ειρηνικά». Τινάζοντας στον αέρα τις ελπίδες των νέων γενεών που προσπαθούν να δραπετεύσουν από το δήθεν «ανεξάρτητο» προτεκτοράτο της ανέχειας και του οργανωμένου εγκλήματος.
Εν τέλει, το «μέλλον», που επιφύλασσε στους λαούς της περιοχής η ΝΑΤΟική επίθεση, δεν ήταν παρά φτώχεια, ανεργία και μιζέρια που εξωθεί σήμερα στην ξενιτιά (ιδιαίτερα μετά την προ ολίγων μηνών χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών από τη Σερβία προς χώρες της ΕΕ), με δεκάδες χιλιάδες οικογένειες Κοσσοβάρων να περνούν τα διοικητικά όρια με τη Σερβία και από εκεί τα σύνορα με την Ουγγαρία για ένα «καλύτερο μέλλον» στα εργοτάξια της Γερμανίας.
Σε γεωπολιτικό επίπεδο, οι τότε βόμβες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ προκάλεσαν αναδιανομή της τράπουλας στα μονοπώλια που έβαλαν στο χέρι νέες ενεργειακές οδούς στην αντιπαράθεση με την καπιταλιστική Ρωσία. Το δήθεν «ανεξάρτητο» Κοσσυφοπέδιο υπέγραψε μόλις προχτές 11 συμφωνίες μεταξύ άλλων για τη δημιουργία «κοινής αγοράς» με την Αλβανία. Η ύπαρξή του εξακολουθεί παράλληλα να προκαλεί εντάσεις και εντός των χωρών - μελών της ΕΕ, πέντε εκ οποίων (ανάμεσά τους και η Ελλάδα) αρνούνται έως σήμερα να το αναγνωρίσουν μολονότι στήριξαν την επέμβαση με πολιτικά και στρατιωτικά μέσα.

Πηγή : rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: