Παρασκευή, 9 Ιανουαρίου 2015

Με ευθύνη της κυβέρνησης στερούνται την ψήφο τους οι γεννηθέντες το 1997 ! (100.000 σχεδόν νέοι και νέες). Η θέση του ΚΚΕ.

Με ευθύνη της κυβέρνησης στερούνται την ψήφο τους οι γεννηθέντες το 1997 !


Τον αποκλεισμό από τις βουλευτικές εκλογές της 25ης Γενάρη των νέων εκλογέων που κανονικά θα ψήφιζαν για πρώτη φορά σε αυτές (δηλ. όλων των γεννηθέντων το 1997) επισημοποίησε χτες με ανακοίνωσή του ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών, Μιχάλης Θεοχαρίδης. Πρόκειται για αποκλεισμό, με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης και με επίκληση προσχηματικών «νομικών αδυναμιών», περίπου 100.000 νέων ψηφοφόρων από την εκλογική διαδικασία.

Συγκεκριμένα, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του Μ. Θεοχαρίδη, σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 26/2012, «το δικαίωμα του εκλέγειν έχουν οι πολίτες Ελληνες και Ελληνίδες που συμπλήρωσαν το δέκατο όγδοο έτος της ηλικίας τους» και «για την εφαρμογή της προηγούμενης παραγράφου η 1η Ιανουαρίου θεωρείται ως ημερομηνία γέννησης όλων όσων γεννήθηκαν μέσα στο χρόνο». Ωστόσο, επισημαίνει πως «το δικαίωμα του εκλέγειν έχουν σε κάθε εκλογική περιφέρεια μόνο όσοι είναι γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των δήμων της εκλογικής περιφέρειας» και επικαλείται τη διαδικασία όπου ο δήμαρχος συντάσσει αυτεπάγγελτα από 1ης μέχρι τέλους Φλεβάρη κάθε χρόνου τις ονομαστικές καταστάσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν όσους είναι εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια του δήμου και αποκτούν το δικαίωμα του εκλέγειν.
Με βάση το τελευταίο, υπογραμμίζει πως από τη στιγμή που δεν έχουν εγγραφεί στους καταλόγους αυτούς, οι γεννηθέντες το έτος 1997 δε θα ψηφίσουν στις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και πως «δεν υπάρχει νομική δυνατότητα του υπουργού Εσωτερικών για οποιαδήποτε νομοθετική παρέμβαση, προκειμένου οι γεννηθέντες το έτος 1997 να περιληφθούν σε νέες ονομαστικές καταστάσεις που θα συντάξουν οι δήμαρχοι και να παρασχεθεί έτσι η δυνατότητα στους πολίτες αυτούς να ψηφίσουν στις παραπάνω βουλευτικές εκλογές».
Παράλληλα, κάνει λόγο για «αντικειμενικά απολύτως αδύνατη εφαρμογή»της ρύθμισης από έκδοση πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου λόγω των ασφυκτικών προθεσμιών του Προεδρικού Διατάγματος και «συγκεκριμένα μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2015, που είναι η καταληκτική ημερομηνία αποστολής από τους Αντιπεριφερειάρχες όλης της Χώρας προς το υπουργείο Εσωτερικών των αποφάσεών τους περί καθορισμού των συσταθέντων εκλογικών τμημάτων της Επικράτειας».
Η τοποθέτηση του ΚΚΕ στη Διακομματική Επιτροπή

Το ΚΚΕ, εκτός από το σχόλιο που εξέδωσε χτες το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, ανέδειξε και στη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπήςτην περασμένη Δευτέρα τις κυβερνητικές ευθύνες για το θέμα και απαίτησε τη λήψη άμεσων μέτρων για τη διασφάλιση της ψήφου των νέων εκλογέων.
Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει σχετικά με συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής: «Το ΚΚΕτόνισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να πάρει άμεσες πρωτοβουλίες, προκειμένου να ξεπεραστεί το πρόβλημα που έχει ανακύψει με την ψήφο των νέων εκλογέων, δηλαδή αυτών που έχουν γεννηθεί από 1/1/1997 μέχρι 31/12/1997 και οι οποίοι με τα σημερινά δεδομένα έχουν μείνει εκτός εκλογικών καταλόγων. Πρότεινε να τηρηθεί η διαδικασία που προβλέπεται για τους "παραλειφθέντες" εκλογείς, η οποία είναι και νόμιμη και άμεσα υλοποιήσιμη. Κάθε καθυστέρηση ή πρόσχημα που θα στερήσει το δικαίωμα της ψήφου για τους νέους εκλογείς βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση».
Κατά τα άλλα, στην ίδια συνεδρίαση, το ΚΚΕ «επανέλαβε την πάγια θέση του να υπάρχει ισότιμη προβολή των κομμάτων, που εκπροσωπούνται στο ελληνικό και ευρωπαϊκό κοινοβούλιο από τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, και να σταματήσει η προκλητική προβολή των δύο κομμάτων του νέου δικομματισμού, σε βάρος των άλλων κομμάτων και ιδιαίτερα του ΚΚΕ. Επιπλέον, να εξασφαλιστεί επαρκής και ικανοποιητικός χρόνος για εκείνα τα κόμματα που δεν εκπροσωπούνται στη Βουλή και το Ευρωκοινοβούλιο. Το ΚΚΕ ζήτησε να μη δοθεί στη Χρυσή Αυγή χρόνος προβολής στα ΜΜΕ, ώστε να προβάλλει το ναζιστικό δηλητήριο, ιδιαίτερα από τη στιγμή που υπάρχει απόφαση της Βουλής για αναστολή της χρηματοδότησης στη ναζιστική εγκληματική οργάνωση και η κατανομή τηλεοπτικού χρόνου θα συνιστούσε μορφή έμμεσης χρηματοδότησης. Οι προτάσεις του ΚΚΕ δε στηρίχτηκαν ούτε από τα κόμματα της κυβέρνησης ούτε από την αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ.
Τέλος, το ΚΚΕ έθεσε το σοβαρό ζήτημα της διευκόλυνσης των ψηφοφόρων για να συμμετάσχουν στις εκλογές της 25ης του Γενάρη. Σε συνθήκες οξυμένης φτώχειας, ανεργίας και ανέχειας του λαού, είναι απαραίτητο να ληφθούν άμεσα μέτρα διευκόλυνσης όσων χρειάζεται να μετακινηθούν για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Το ΚΚΕ προτείνει κατάργηση των διοδίων τις μέρες πριν και μετά τις εκλογές, δραστική μείωση των εισιτηρίων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, δωρεάν εισιτήρια για ορισμένες κατηγορίες, όπως άνεργοι, φοιτητές, στρατευμένοι κλπ.».
  • Στο μεταξύ, και στη διακομματική επιτροπή του Δήμου Αθηναίων που συνεδρίασε με θέμα την παραχώρηση κοινόχρηστων και διαφημιστικών χώρων στα κόμματα εν όψει των εκλογών, οι δυνάμεις του ΚΚΕ ζήτησαν να μην δοθούν προεκλογικές διευκολύνσεις στη ναζιστική Χρυσή Αυγή. Ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ και άλλων κομμάτων (ΛΑΟΣ, Σχέδιο Β -δήλωσε ότι εκπροσωπεί και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ-, ΜΛ-ΚΚΕ, ΕΕΚ) απέφυγαν να πάρουν θέση επί του ζητήματος.

Πηγή : rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: