Τρίτη, 25 Νοεμβρίου 2014

Δυναμικές απεργιακές κινητοποιήσεις στο Βέλγιο.

Ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας καθώς επίσης η βιομηχανική και εμπορική παραγωγή σε ολόκληρο το Βέλγιο επηρεάστηκαν χτες από τις απεργιακές κινητοποιήσεις των συνδικάτων.
Εργάτες καίνε λάστιχα σε μια είσοδο προς το λιμάνι της Αμβέρσας, στα πλαίσια των κινητοποιήσεων των συνδικάτων.
 (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)
Μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν χτες σε 4 από τις 11 επαρχίες της γαλλόφωνης Βαλονίας και της ολλανδόφωνης Φλάνδρας στον βελγικό βορρά σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στα μέτρα λιτότητας και στις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις της κεντροδεξιάς κυβέρνησης του Σαρλ Μισέλ, που προωθεί περικοπές 11 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα πέντε χρόνια.


Οι απεργοί διαμαρτύρονται για τις προωθούμενες μειώσεις στα εισοδήματα των εργαζομένων, στις αυξήσεις στα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης έως τα 65 - 66 έτη από το 2025 και έως τα 67 έτη από το 2030, αλλά και στα μέτρα που χτυπάνε κοινωνικές υπηρεσίες.
Μεγαλύτερη ήταν η συμμετοχή στην Αμβέρσα, το σημαντικότερο εμπορικό λιμάνι της χώρας, όπου μαζική ήταν η κινητοποίηση των λιμενεργατών. Επίσης μαζική ήταν η συμμετοχή στους σιδηροδρομικούς ενώ απεργία έγινε και στα αεροδρόμια.
Η χτεσινή απεργία αποτελεί συνέχεια της μεγάλης κινητοποίησης που είχε γίνει στις Βρυξέλλες με δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές. Από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις επίσης έχουν προγραμματισθεί νέες απεργιακές κινητοποιήσεις και θα κορυφωθούν με γενική απεργία που έχει αναγγελθεί για τις 15 Δεκέμβρη.
Πηγή : rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: