Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

Ψυχώ! Της Λιάνας Κανέλλη.

Πατριδογνωμόνιο



...«Εκεί που η θάλασσα γινόταν ευλογία
κι ήταν ευχή του κάμπου τα βελάσματα
τώρα καμιόνια κουβαλάν στα ναυπηγεία
άδεια κορμιά, σιδερικά, παιδιά κι ελάσματα.
***
Κοιμήσου Περσεφόνη
στην αγκαλιά της γης
στου κόσμου το μπαλκόνι
ποτέ μην ξαναβγείς».

Την ώρα που η παγκόσμια νέα, παλαιά, γνώριμη καπιταλιστική κουτάλα και ιμπεριαλιστική πιρούνα αναδεύουν επιδεικτικά το μαύρο κομμάτι του κόσμου ξανά και ξανά, έρχεται ο ποιητής στον αντίποδα για να μείνει το κεφάλι έξω από τα βοθρολύματα του κατασκευασμένου τρόμου.
Δεν ξέρω σε ποιο βασιλικό οίκο πριν από χιλιάδες χρόνια, ποιοι διάλεγαν εμβληματικές μυθολογικές φυσιογνωμίες για να κοσμήσουν τους τάφους τους. Μπορεί και να το μάθω. Ξέρω όμως πως οι λαοί κόπιασαν, έσκυψαν, ίδρωσαν, μάτωσαν, μάζεψαν πετραδάκια για ψηφιδωτά της ωραιότητας κι ύστερα το θάνατο, τον έρωτα, τη δόξα, την κοινή τους εμπειρία, την απαθανάτισαν και δεν την ενταφίασαν ως και σε άσματα για την Περσεφόνη, που φτάνουν στις μέρες μας. Η πιο απεχθής, ύπουλη και εγκληματική δράση των χειραγωγέων των λαϊκών μαζών σε διεθνή κλίμακα είναι η εμπορευματοποιημένη γνώση. Το πλασάρισμα της αντίληψης ότι δε χρειάζεται να μαθαίνεις, να ανακαλύπτεις πτυχές της γνώσης και να χαίρεσαι. Θα σου σερβίρεται οτιδήποτε εύκολα και άκοπα εντασσόμενο στην αλυσίδα του κέρδους. Ποιος εμποδίζει τον επόμενο χρυσαυγίτη να πουλάει απογονιλίκι στρατηλατικού μεγαλείου, τυπώνοντας σε μπλουζάκια made in ασιατική χώρα φθηνού εργατικού δυναμικού, την Περσεφόνη της Αμφίπολης σε πλάτη από μαύρα μπλουζάκια, κατεβάζοντας από το διαδίκτυο τη φωτογραφία και απαίδευτα και τζάμπα; Εδώ ξημερώνει η αυγή που ονειρεύεται «ψηφιακούς στρατούς» από amazones, ικανούς να τρώνε φάτσες τηλεοπτικές και να τις ενταφιάζουν σε ιδεατούς τύμβους στην κορυφή των οποίων βρυχώνται αριστεροί λέοντες με όπλο το like και το enter στη χαίτη τους περικοκλάδα.
Ποιος να κάτσει να ασχοληθεί με τον ψυχοπομπό Ερμή, διδάσκοντας το ποιητικό ξόρκι του θανάτου, όταν η ανθρωπιστική διαδρομή προς την εξουσία νεκρανασταίνει τις φοβίες των τέως κομμουνιστών απέναντι στο ενδεχόμενο να πρέπει να πλασάρουν το δικό τους ψηφιδωτό χωρίς κόκκινο πετραδάκι. Αμα σου φταίει ο κομμουνισμός για την πείνα, τότε αμολάς ελικοπτεράκια πάνω από τα πλήθη να πετάνε όστιες για να χορτάσουν... Στο κάτω - κάτω της γραφής πώς θα 'ρθει η αυγή της γνώσης και τα ψηφαλάκια του μπόνους, αν δεν τάξεις σε ψεκασμένους την απαλλαγή τους από κείνα τα φέιγ-βολάν με το φάντασμα του Στάλιν να απειλεί τις καταθέσεις, τη σύνταξη, την περίθαλψη, την εργασία που δεν έχουν.
Τα αριστερά drones τα μη κομμουνιστικώς επανδρωμένα ελικοπτεράκια πετάνε πάνω από τα κεφάλια μας. Ο φόβος ο πραγματικός είναι μην και βγουν πλήθη στους δρόμους την πρώτη του Νοέμβρη. Και διεκδικήσουν όχι ψίχουλα, αλλά τα πάντα. Τα αριστερά drones βγήκαν παγανιά για να πούνε στα παιδιά, σαν τον μικρό Γιαννάκη που πεινά, να μη δουν το ντοκιμαντέρ για τη διάσωση του Αρχείου του ΚΚΕ. Μη δουν όχι απλώς πώς γράφεται αλλά πώς διατηρείται η Ιστορία στο μέτρο των άδολων ανθρώπων που πολέμησαν τη λάσπη, την πλημμύρα, τη φυσική καταστροφή, την ανύπαρκτη υποδομή, την τυχαία και τη σκόπιμη λήθη, το εργατικό, κι επιστημονικό, και τεχνικό, και πολιτικό, και ιδεολογικό έπος των τωρινών κομμουνιστών. Τα drones έχουν τα δικά τους ντοκιμαντέρ. Σ' αυτά ο ναζισμός είναι απλώς ψυχώ...

Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: