Κυριακή 27 Ιουλίου 2014

Η τοποθέτηση του ΚΚΕ σχετικά με τη δημιουργία «Φιλοξενείου» για τους μετανάστες στη Θεσσαλονίκη.

Τη λειτουργία «Φιλοξενείου για τους αιτούντες άσυλο και τους πρόσφυγες» αποφάσισε πρόσφατα το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης σε τμήμα του ιδιόκτητου δημοτικού κτιρίου στο Δ' δημοτικό Διαμέρισμά.

Η χρηματοδότηση του έργου (602.000 ευρώ) για δυο χρόνια θα προέλθει από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσφύγων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και θα έχει ως εταίρους, εκτός από το Δήμο Θεσσαλονίκης, δυο Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις ( «ΑΡΣΙΣ» και «Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες»), στις οποίες μάλιστα προτείνεται να παραχωρηθεί η έκταση (550 τ.μ.).

 Συγκεκριμένα με απόφασή του στις 7-7-2014 το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης αποφάσισε καταρτίσει έκθεση προς το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσφύγων για τη λειτουργία «Φιλοξενείου για τους αιτούντες άσυλο και τους πρόσφυγες» σε τμήμα του ιδιόκτητου δημοτικού κτιρίου επί της οδού Άνδρου 1, που προβλέπεται να ανακαινιστεί. Μάλιστα την Δευτέρα 28 Ιούλη σε νέα συνεδρίαση του Δημοτικού συμβούλιου η διοίκηση του δήμου επανέρχεται στο θέμα και καταθέτει πρόταση παραχώρησης του τμήματος 550τμ στις ΜΚΟ!  
Το συγκεκριμένο ιδιόκτητο δημοτικό κτίριο, επί της οδού Ανδρου 1, στο Δ' Δημοτικό Διαμέρισμα (οι παλιοί στάβλοι του Δήμου) είναι το κτίριο που μέχρι πρόσφατα στέγαζε τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου (π.χ. ηλεκτρολογική υπηρεσία κ.ά.) και οι οποίες μεταφέρθηκαν σε ενοικιαζόμενο κτίριο (με μηνιαίο ενοίκιο 6.000 ευρώ) στα Κωνσταντινοπολίτικα.
Οι κάτοικοι της περιοχής εδώ και χρόνια ζητούσαν την αξιοποίηση του χώρου μιας και μπορεί να αποτελέσει ανάσα πνοής.
Η τοποθέτηση των εκλεγμένων με το ΚΚΕ
Οι κομμουνιστές δημοτικοί σύμβουλοι της λαϊκής συσπείρωσης ψηφίσαν «παρών».
Οπως σημείωσαν, πρόκειται για χώρο αρκετά μεγάλο (4 στρέμ.) μέσα στον οικιστικό ιστό της Τούμπας που μπορεί να αξιοποιηθεί για την κάλυψη επειγουσών λαϊκών αναγκών σε παιδικούς σταθμούς, παιδότοπους, πάρκα κ.ά. που λείπουν από την περιοχή.
«Τώρα χρειάζεται διεκδικητικός αγώνας από το λαό της περιοχής για την άμεση ανάπλαση και αξιοποίηση του χώρου σε όφελος των λαϊκών αναγκών, τμήμα των οποίων είναι και αυτές των κυνηγημένων προσφύγων, με αποκλειστική ευθύνη του Δήμου και της πολιτείας και χωρίς καμιά εμπλοκή των ΜΚΟ», δήλωσαν. 
Στις τοποθετήσεις τους για το θέμα, τόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο, όσο και στο Συμβούλιο της Δ' Δημοτικής Κοινότητας, οι εκπρόσωποι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», που στηρίζεται από το ΚΚΕ:
  • Ανέδειξαν την ιδιαίτερη ευαισθησία των κομμουνιστών (που βίωσαν ανάλογες εμπειρίες) στο ζήτημα των πολιτικών προσφύγων και των μεταναστών με τους οποίους σταθερά από ταξική θέση είναι στο πλευρό τους
  • Κατήγγειλαν την υποκρισία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία από τη μια χρηματοδοτεί, οργανώνει και εξαπολύει ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις (Γιουγκοσλαβία, Ιράκ, Αφγανιστάν, Λιβύη, Συρία, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία κ.ά.), υποδαυλίζει εμφύλιες συγκρούσεις, στηρίζει αντιδραστικά καθεστώτα και από την άλλη συστήνει το «Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσφύγων» για να περιθάλψει τους πρόσφυγες που η ιμπεριαλιστική της πολιτική δημιουργεί! Σε αυτήν την ιμπεριαλιστική πολιτική συμμετέχουν πρόθυμες και οι ελληνικές κυβερνήσεις.
  • Κατήγγειλαν τον ευρωενωσιακό κανονισμό «Δουβλίνο ΙΙ» που απαγορεύει τη χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων σε μετανάστες που θέλουν να πάνε σε άλλες χώρες της ΕΕ και μένουν εγκλωβισμένοι σε απαράδεκτες συνθήκες στη χώρα μας
  • Αποκάλυψαν την απάνθρωπη κατάσταση σε όσους κυνηγημένους αιτούνται πολιτικό άσυλο στη χώρα μας μιας και το ποσοστό χορήγησης πολιτικού ασύλου ποτέ δεν ξεπέρασε το 1% των αιτούντων!
  • Αντιτάχτηκαν στην εμπλοκή των δυο ΜΚΟ («ΑΡΣΙΣ» και «Ελληνικό Συμβούλιο Προσφύγων») στη δημιουργία και λειτουργία του Φιλοξενείου στην Τούμπα
  • Ζήτησαν από το Δήμο Θεσσαλονίκης και το ελληνικό κράτος να μεριμνήσουν για όλες τις ανάγκες των αιτούντων πολιτικό άσυλο και κάλεσαν την πλειοψηφία του Δήμου αξιοποιώντας και τη δημοτική περιουσία (όπως οι πρώην στάβλοι του Δήμου) να καλύψει όλες τις σύγχρονες ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων σε κοινωνικές υπηρεσίες και υποδομές
Με βάση τα παραπάνω στην ψηφοφορία του θέματος (υπερψηφίστηκε από την παράταξη Μπουτάρη και το ΣΥΡΙΖΑ) οι εκπρόσωποι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» τοποθετήθηκαν με το «παρών», δηλώνοντας ότι «δεν έχουμε καμιά εμπιστοσύνη στις υποσχέσεις Μπουτάρη για τη μελλοντική αξιοποίηση του συγκεκριμένου χώρου».
 Πηγή : 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: