Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014

10 χρόνια από το θαύμα της κατάκτησης του EURO 2004 από την Εθνική Ελλάδος στη Πορτογαλία.Γράφει ο Red Star.

«Προς τους παίκτες και τον ομοσπονδιακό προπονητή της Εθνικής Ομάδας 

Ποδοσφαίρου: Συγχαρητήρια! Ενώσατε τη συλλογικότητα με τη μεθοδικότητα και τη 

μαχητική ψυχή».


Αυτό ήταν το συγχαρητήριο μήνυμα για τη νίκη της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου 

 από τη τότε Γ.Γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. 

Και σε αυτό το μήνυμα συμπυκνώνεται ο άθλος της Εθνικής ομάδας της Ελλάδας με προπονητή τον Όττο Ρεχάγκελ.Μια εθνική ομάδα που κατάφερε να νικήσει 2 φορές στη πρεμιέρα του τουρνουά και στο τελικό την διοργανώτρια και μεγάλου φαβορί του τουρνουά , Πορτογαλία.
Με 2-1 στο πρώτο παιχνίδι και 1-0 στο τελικό και εκτός έδρας και αφού ξεπέρασε με νίκες τα εμπόδια της Γαλλίας και της Τσεχίας, η Ελλάδα έγραψε μια χρυσή σελίδα στην ιστορία του Παγκόσμιου αθλητισμού.Στη πρώτη φάση των ομίλων η Ελλάδα έφερε μια ισοπαλία 1-1 με την Ισπανία, ενώ ηττήθηκε με 2-1 από την Ρωσία σε ένα ματς που της αρκούσε ήττα με ένα γκολ διαφορά για να προκριθεί στην οκτάδα.

Ποιος έκανε τη μεγάλη διαφορά και η ανύπαρκτη στο ποδοσφαιρικό στερέωμα , Ελλάδα, έκανε την τεράστια αυτή έκπληξη ; Σίγουρα ήταν ο Γερμανός προπονητής της εθνικής, Όττο Ρεχάγκελ που άλλαξε τη νοοτροπία των Ελλήνων παικτών. Επίσης τη διαφορά έκανε μια φουρνιά καλών παικτών που πίστεψαν στον εαυτό τους.

Συλλογικότητα, μεθοδικότητα και μαχητική ψυχή ! Όσοι είδαμε τα ματς της Εθνικής το 2004 είδαμε και τα 3 αυτά στοιχεία να κυριαρχούν και να μας ωθούν στη νίκη !

Σε καμιά περίπτωση η επιτυχία δεν ήρθε από τις δομές που υπήρχαν στο Ελληνικό ποδόσφαιρο ή από τις τότε κυβερνήσεις.

Άλλωστε η Αλέκα Παπαρήγα το είχε τονίσει σε δηλώσεις της : Να κοιτάξουμε πίσω από τη βιτρίνα και η επιτυχία της Εθνικής να μην κρύψει την πραγματική εικόνα του ελληνικού ποδοσφαίρου και γενικότερα του αθλητισμού στη χώρα μας, προέτρεψε τον κόσμο η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα στο μήνυμά της για την Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου που αναδείχτηκε Πρωταθλήτρια Ευρώπης: «Αξίζει ένα μπράβο στους ποδοσφαιριστές της Εθνικής Ομάδας και τον προπονητή της. Συμμετέχουμε στη χαρά και υπογραμμίζουμε ότι αυτή η νίκη δεν πρέπει να κρύψει το μεγάλο τέλμα που βρίσκεται το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα. Καλούμε την κυβέρνηση να συνειδητοποιήσει τις ευθύνες της», τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα.

Κλείνω αυτή τη μικρή μου αναφορά στην ιστορική αυτή μέρα του Ελληνικού ποδοσφαίρου με το ρεπορτάζ του τελικού από τον Ριζοσπάστη.Και σημειώνω πως τις μέρες που θα έρθουν σίγουρα και σύντομα, σε μια σοσιαλιστική Ελλάδα, ο αθλητισμός μας θα γνωρίσει νέες επιτυχίες, όχι κατά ανάγκη Κύπελλα και χρυσά μετάλλια. Η Ελλάδα χρειάζεται μαθητικό αθλητισμό, εργατικό αθλητισμό ,μαζικό αθλητισμό.Κάτι που προϋποθέτει περισσότερο ελεύθερο χρόνο, αθλητικές εγκαταστάσεις με ελεύθερη πρόσβαση και βέβαια έναν αθλητισμό που δεν θα είναι εμπορευματοποιημένος. 

Ριζοσπάστης 7 Ιούλη 2004

ΤΕΛΙΚΟΣ: ΕΛΛΑΔΑ - ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ 1-0
Εγραψε ιστορία!

Χωρίς να αλλάξει σε τίποτα τη γνωστή συνταγή της επιτυχίας που είχε από την πρώτη ημέρα των αγώνων, δίνοντας έμφαση στην καλή αμυντική λειτουργία και χτυπώντας στο κατάλληλο σημείο, με... δράστη για μια ακόμη φορά τον Αγγελο Χαριστέα, η Εθνική μας στον τελικό του φετινού Ευρωπαϊκού Κυπέλλου νίκησε την Πορτογαλία με 1-0 κατακτώντας το τρόπαιο.
Το γκολ του διεθνή παίκτη στο 57' στάθηκε ικανό για την Εθνική μας να την οδηγήσει στη μεγάλη επιτυχία, καθώς οι παίκτες του Ρεχάγκελ άντεξαν την πίεση των Πορτογάλων, αφού οι Νικοπολίδης στο τέρμα, αλλά και οι Ζαγοράκης, Δέλλας, Καψής για μια ακόμη φορά έδειξαν το ταλέντο τους, όσον αφορά τα ανασταλτικά καθήκοντα. Εχοντας θωρακίσει την άμυνά της η Εθνική μας ομάδα προσπάθησε με πολλές πάσες και ψυχραιμία να «παγώσει» το ρυθμό και τα κατάφερε. Οι Πορτογάλοι φάνηκαν απειλητικοί μόνο σε δύο περιπτώσεις στο πρώτο ημίχρονο, όταν ένα σουτ του Μιγκέλ (13') απέκρουσε δύσκολα ο Νικοπολίδης σε κόρνερ κι ένα ακόμα του Μανίς (24') έφυγε λίγο άουτ. Στην επίθεση οι διεθνείς μας δε φάνηκαν πολύ, ωστόσο φρόντισαν να στείλουν το... μήνυμα στο 16', όταν σε μια φάση όπου «χάθηκε η μπάλα» ο Ρικάρντο πρόλαβε την τελευταία στιγμή τον Χαριστέα και έδιωξε.
Η επανάληψη άρχισε ονειρικά για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, αφού τη στιγμή που οι Πορτογάλοι άρχιζαν να ανεβάζουν ρυθμούς, ο Χαριστέας με κεφάλια και εκμεταλλευόμενος την άριστη εκτέλεση κόρνερ του Μπασινά και την άστοχη έξοδο του Ρικάρντο άνοιξε το σκορ. Τρία λεπτά αργότερα ο Κατσουράνης έχασε μοναδική ευκαιρία να καθαρίσει το παιχνίδι όταν τον πρόλαβε ο τερματοφύλακας των Πορτογάλων, ενώ από εκείνο το σημείο και έπειτα το παιχνίδι ήρθε στα μέτρα της χώρας μας. Στο ενεργητικό των γηπεδούχων καταγράφεται η μοναδική ευκαιρία που έχασε ο Ρονάλντο στο 75' (όταν τον «ξέχασε» η ελληνική άμυνα) και η ενέργεια του Φίγκο στο 90', που όμως το σουτ του κατέληξε αουτ.
  
ΕΛΛΑΔΑ: Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, Δέλλας, Μπασινάς, Ζαγοράκης, Γιαννακόπουλος (76' Βενετίδης), Χαριστέας, Φύσσας, Βρύζας (81' Παπαδόπουλος), Καψής, Κατσουράνης.
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: Ρικάρντο, Χόρχε Αντράντε, Κοστίνια (61' Ρούι Κόστα), Φίγκο, Παουλέτα (73' Νούνο Γκόμεζ), Μιγκέλ (43' Πάουλο Φερέιρα), Νούνο Βαλέντε, Ρικάρντο Καρβάλιο, Ρονάλντο, Μανίς, Ντέκο.

Red Star

Δεν υπάρχουν σχόλια: