Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

ΜΑΣ: Αυτή η άθλια κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα ΤΕΙ όλης της χώρας δεν θα μείνει αναπάντητη!

 
Κάθε μέρα επιβεβαιώνονται οι αποκαλύψεις που έχει κάνει το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών για την άθλια κατάσταση που επικρατεί στις σχολές μας και το αβέβαιο μέλλον που μας περιμένει.
Η κατάσταση πλέον δεν μπορεί να κρυφτεί!
Το ομολογούν ακόμα και οι Πρόεδροι των ΤΕΙ που έχουν σοβαρή ευθύνη γι’ αυτή την κατάσταση αφού υλοποιούν κατά γράμμα την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης στις σχολές.


Σε συνάντησή τους με τον Υπουργό Παιδείας Α. Λοβέρδο τη Δευτέρα 24 Ιούνη, ανέφεραν:
«Η Σύνοδος των Προέδρων των ΤΕΙ διαπιστώνει την τεράστια έλλειψη Εκπαιδευτικού και Διοικητικού προσωπικού. Τούτο σε συνδυασμό με την πολύ μεγάλη μείωση στην Δημόσια Χρηματοδότηση καθιστά την κατάσταση εκρηκτική».
«Χωρίς προσλήψεις προσωπικού, μ' ένα τμήμα του προσωπικού να έχει συνταξιοδοτηθεί, νομοτελειακά οδηγούμαστε να κλείνει το ένα τμήμα μετά το άλλο. Περισσότερα από το 50% των τμημάτων των ΤΕΙ της χώρας δε θα μπορούν να ανοίξουν τον Σεπτέμβρη. Το περασμένο έτος το 40 – 50% του εκπαιδευτικού προσωπικού των ΤΕΙ ήταν ωρομίσθιοι. Υπάρχουν τμήματα που έχουν 1 – 2 μέλη εκπαιδευτικού προσωπικού, χωρίς κανέναν διοικητικό υπάλληλο».
«Σ' αυτές τις συνθήκες η ποιότητα σπουδών θα πέσει σε επίπεδο ΕΠΑΛ».
«Φέτος, υπολογίζονται σε 6.000 ότι θα είναι ο αριθμός των νέων εγγεγραμμένων σπουδαστών. Πού θα τους βάλω όλους αυτούς; Δεν υπάρχουν υποδομές, τα εργαστήρια είναι 25άρια, μόνο για το πρώτο εξάμηνο χρειάζονται 2.000 ώρες επιπλέον σε εκπαιδευτικό προσωπικό»
 
Το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας (Χαλκίδα και Λαμία) έχει αναστείλει τη λειτουργία του.
 
Στο ΤΕΙ Θεσσαλίας τρία τμήματα λειτουργούν με ένα διοικητικό υπάλληλο, ενώ από τη διαδικασία της κινητικότητας μόνο πέντε από τα 14 ΤΕΙ απορροφούν ένα μικρό μέρος των διοικητικών υπαλλήλων που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.
 
Το Υπουργείο Παιδείας μας κοροϊδεύει!
Αντί να δεσμευτούν για την εξασφάλιση πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό και προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού, κάνουν λόγο για ρυθμίσεις που θα επιτρέπουν στους προέδρους των ιδρυμάτων να αξιοποιούν τα ταμεία των ιδρυμάτων.
Τα ταμεία των ιδρυμάτων φτάνουν δε φτάνουν για 1 χρόνο ακόμα λειτουργίας. Δηλαδή όταν περάσει ο ένας χρόνος τι θα γίνει; Θα κλείσουν οι σχολές μας;
Αλλιώς θα πρέπει τα ιδρύματα να βρουν χρηματοδότηση από επιχειρηματίες (που έτσι θα βάλλουν ακόμα περισσότερο «χέρι» στις υποδομές, στο περιεχόμενο των σπουδών μας, στην έρευνα) και να εντείνουν την επιχειρηματική τους λειτουργία.
 
Αυτό θα μας μετατρέψει πλήρως σε πελάτες που θα πληρώνουμε για τα πάντα. Οι σπουδές μας θα υποβαθμιστούν κι άλλο γιατί το μόνο που ενδιαφέρει τους επιχειρηματίες είναι να βγαίνουν μισοκαταρτισμένοι και μισομορφωμένοι απόφοιτοι που θα εναλλάσσουν την ανεργία με 4ωρες απασχολήσεις «της πλάκας» και εξευτελιστικά μεροκάματα.
 
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ!
Επαρκή χρηματοδότηση των ιδρυμάτων μας από τον κρατικό προϋπολογισμό στο ύψος των αναγκών!
Ούτε ευρώ για σίτιση – στέγαση – μετακίνηση – βιβλία – αναλώσιμα!
Πρόσληψη μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού με πλήρη δικαιώματα, που να καλύπτει όλο το πρόγραμμα σπουδών. Κανένας σπουδαστής έξω από εργαστήριο ή θεωρία! Κανένα υπεράριθμο εργαστηριακό τμήμα, που βάζει σε κίνδυνο την υγεία μας!
Κατάργηση του νόμου πλαίσιο και του σχεδίου «Αθηνά» που μετατρέπουν τα ΤΕΙ σε επιχειρήσεις και εμάς σε πελάτες, που υποβαθμίζουν τη μόρφωσή μας! Να μην περάσουν οι νέοι Οργανισμοί που ενσωματώνουν στη λειτουργία των ιδρυμάτων όλες τις διατάξεις αυτών των νόμων!
 
Πηγή: spoudastes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: