Σάββατο, 17 Μαΐου 2014

Δ.Κουτσούμπας: "Εμείς μιλάμε για αποδέσμευση από την ΕΕ και ταυτόχρονα ο λαός να πάρει στα χέρια του την εξουσία, τις μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, να κοινωνικοποιήσει τα μονοπώλια, να διαγράψει μονομερώς το χρέος".

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Free Sunday» παραχώρησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, η οποία και παρατίθεται: 

«1. Κατ’ αρχάς, θα ήθελα να μου πείτε ποιο θεωρείτε ότι είναι το μείζον "επίδικο" των φετινών αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευρωεκλογών…
Αν θα υποταχτούμε στο «μονόδρομο» της ΕΕ και της καπιταλιστικής οικονομίας ή θα γίνει ένα βήμα χειραφέτησης του λαού από αυτά τα δεσμά, που οδήγησαν στην κρίση και τα αντιλαϊκά μέτρα. Και αυτή είναι η θεμελιακή διαφορά του ΚΚΕ από όλα τα υπόλοιπα κόμματα.
Τα κυβερνητικά κόμματα επενδύουν ξανά στον εκβιασμό, ότι αν καταψηφιστούν, η χώρα θα μπει πάλι σε περιπέτειες. Από την άλλη η αξιωματική αντιπολίτευση επενδύει στις ψεύτικες υποσχέσεις, ότι η ΕΕ μπορεί να αλλάξει, ότι ο λαός μπορεί να ανακουφιστεί χωρίς σύγκρουση με αυτά τα δεσμά κλπ. Και οι δύο κρύβουν ότι η ΕΕ έχει συγκροτήσει μνημόνια διαρκείας και μηχανισμούς επιτήρησης για όλες τις χώρες. Κρύβουν ότι ο στόχος της ανταγωνιστικότητας, που και οι δύο υπηρετούν, οδηγεί σε νέα αντιλαϊκά μέτρα. Για αυτό άλλωστε, οι υποσχέσεις τους αναιρούνται μία μία. Επειδή λοιπόν, την επόμενη ημέρα θα είναι εδώ η ΕΕ, τα μνημόνια διαρκείας και οι απαιτήσεις του κεφαλαίου, χρειάζεται ισχυρό ΚΚΕ, για να δυναμώσει η ελπίδα και η δύναμη του λαού. Να διεκδικήσουμε με δυνατό κίνημα και άμεσα μέτρα ανακούφισης, ταυτόχρονα όμως, να ανοίξουμε το δρόμο για να απαλλαγούμε οριστικά από τα δεσμά της ΕΕ και των μονοπωλίων, που μας έφεραν εδώ.

2. Ποιοι είναι οι βασικοί στόχοι του ΚΚΕ για τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης και τις ευρωεκλογές;
Όσο γίνεται πιο ισχυρό ΚΚΕ και στις τρεις κάλπες. Και στην κάλπη των ευρωεκλογών και σε αυτές των τοπικών εκλογών, με την ενίσχυση των ψηφοδελτίων της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Όσο γίνεται μεγαλύτερη καταδίκη των κομμάτων της ΕΕ και των υποψηφίων τους στην τοπική διοίκηση. Άλλωστε η πολιτική της ΕΕ υλοποιείται με τα μπούνια και σε δήμους, περιφέρειες. Αυτό θα είναι το πραγματικά νέο, το ελπιδοφόρο μήνυμα που μπορούν να βγάλουν οι κάλπες. Οι άλλες επιλογές, ανεξάρτητα αν μπαίνουν στο τσουβάλι της κυβερνητικής σταθερότητας ή στο τσουβάλι της κυβερνητικής εναλλαγής, θα μπουν τελικά στο σακί του συστήματος και των ευρωενωσιακών αντιλαϊκών επιλογών.

3. Ποια είναι η άποψή σας, σχετικά με τη θέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για μετατροπή των ευρωεκλογών σε άτυπο δημοψήφισμα για την κυβέρνηση;
Αντικειμενικά, η εναντίωση στη σημερινή αντιλαϊκή πολιτική, σημαίνει καταδίκη και της κυβέρνησης, που την υλοποιεί. Αυτό είναι αναμφισβήτητο και ισχύει ούτως ή άλλως, ανεξάρτητα τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, η αντίθεση στα αντιλαϊκά μέτρα πρέπει να στοχεύει και στο βασικό και σταθερό αντίπαλο, που υπάρχει πίσω από τις κυβερνήσεις. Δηλαδή την ΕΕ και το κεφάλαιο. Όσα κόμματα θέλουν να γίνουν χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη, χωρίς να στοχεύουν αυτόν τον αντίπαλο, αντικειμενικά θα βαδίσουν τον ίδιο δρόμο. Γι' αυτό χρειάζεται ισχυρό ΚΚΕ, που αντιπαλεύει την ουσία της κυβερνητικής πολιτικής και όχι μόνο τα πρόσωπα ή τα κόμματα που κάθονται στην κυβερνητική καρέκλα. Στην Ελλάδα άλλωστε ο λαός, δεκαετίες τώρα, έχει ζήσει πολλές εναλλαγές, αλλά καμία ριζική αλλαγή. Σε αυτήν τη ρότα της ίδιας αντιλαϊκής εναλλαγής βαδίζουν και οι σημερινοί «χαλίφηδες» του ΣΥΡΙΖΑ, διεκδικώντας να γίνουν ΠΑΣΟΚ στη θέση του ΠΑΣΟΚ.

4. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, στις φετινές ευρωεκλογές θα ενισχυθούν οι ευρωσκεπτικιστικές δυνάμεις στο Ευρωκοινοβούλιο. Πού αποδίδετε αυτό το φαινόμενο;
Εξαρτάται τι εννοείτε με τον όρο «ευρωσκεπτικιστικές». Αν εννοείτε, εκείνες τις αστικές έως βαθιά αντιδραστικές, μέχρι και φασιστικές, για παράδειγμα το κόμμα της Λεπέν στη Γαλλία, του Φάρατζ στη Βρετανία, τους φασίστες στην Ολλανδία ή το κόμμα του μάρκου στη Γερμανία, τότε θα σας πω ότι τέτοιες δυνάμεις εκφράζουν τμήματα του κεφαλαίου σε κάθε χώρα των οποίων η θέση επιδεινώθηκε, ιδιαίτερα στα χρόνια της κρίσης, εναντίον των ανταγωνιστών τους. Είναι δυνάμεις αντιλαϊκές, που δεν αμφισβητούν τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης και τη συμμετοχή σε κάποια ιμπεριαλιστική συμμαχία. Από την άλλη, η λαϊκή αντίθεση στην ΕΕ πρέπει να δυναμώσει και εμείς το επιδιώκουμε. Το ζητούμενο είναι να μην παγιδευτεί αυτή η αντίθεση στα δίχτυα τέτοιων δυνάμεων, αλλά να κατευθυνθεί σε κόμματα, όπως το ΚΚΕ στην Ελλάδα, άλλα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα στην Ευρώπη, που αντιπαλεύουν την ΕΕ και το καπιταλιστικό σύστημα και παλεύουν για μια Ευρώπη πραγματικά της φιλίας, της αλληλεγγύης, της ειρήνης, του σοσιαλισμού.

5. Επίσης, άλλες έρευνες δείχνουν σημαντική μείωση της εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων στους θεσμικούς φορείς της ΕΕ. Γιατί πιστεύετε ότι συνέβη αυτό;
Είναι πολύ λογικό και δε στενοχωριόμαστε καθόλου γι' αυτό. Αν θέλετε, δείχνει και μια ωριμότητα των λαών της Ευρώπης, που αντιλαμβάνονται πλέον ότι στο πλαίσιο της ΕΕ και των θεσμών της, παράχθηκε και παράγεται αυτό το αντιλαϊκό έργο, που ζούμε στο πετσί μας και που εφάρμοσαν στη συνέχεια οι κυβερνήσεις όλων των χωρών και όλων των αποχρώσεων -και η Μέρκελ και ο Ολάντ και οι ευρωαριστεροί του ΣΥΡΙΖΑ- όπου συμμετέχουν σε κυβερνήσεις. Όσοι λοιπόν φιλοδοξούν να ηγηθούν αυτών των θεσμών, πχ στην Κομισιόν ή υπόσχονται ότι θα τους "εκδημοκρατίσουν", έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την πραγματική εμπειρία των λαών της Ευρώπης.

6. Το ΚΚΕ διαχρονικά υποστηρίζει την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη και την ΕΕ, ωστόσο κατηγορείται από αντιπάλους του ότι μια τέτοια απόφαση θα προκαλούσε περισσότερα προβλήματα στη χώρα, απ’ όσα βιώνουμε σήμερα. Τι απαντάτε;
Εμείς μιλάμε για αποδέσμευση από την ΕΕ και ταυτόχρονα ο λαός να πάρει στα χέρια του την εξουσία, τις μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, να κοινωνικοποιήσει τα μονοπώλια, να διαγράψει μονομερώς το χρέος. Άλλωστε, η χώρα μας έχει πλεονεκτήματα σε διάφορους κλάδους, όπως στην αγροτική οικονομία, σε βιομηχανικούς κλάδους, στον ορυκτό πλούτο, που σήμερα είτε δεν αξιοποιούνται είτε παραδίνονται στα νύχια επιχειρηματικών ομίλων. Μπορεί να οικοδομήσει σχέσεις αμοιβαίου οφέλους με άλλες χώρες και λαούς, για να κάνουμε εξαγωγές και εισαγωγές σε ό,τι χρειαζόμαστε και δεν μπορούμε να παράγουμε. Αυτός είναι ο δρόμος της ευημερίας για το λαό και όχι της απομόνωσης ή της καταστροφής, όπως μας κατηγορούν. Την καταστροφή και την απομόνωση από τις δυνατότητες που έχει η χώρα, ο λαός τις ζει σήμερα μέσα στα τείχη της ΕΕ.

7. Νομίζετε ότι υπάρχει κάποιο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, το οποίο θέτει υπό αμφισβήτηση τη "νομιμοποίηση" της κυβέρνησης και μπορεί να οδηγήσει στην προκήρυξη πρόωρων εθνικών εκλογών;
Πιθανά ένα χαμηλό εκλογικό ποσοστό για τα κόμματα της κυβέρνησης να οδηγήσει σε πολιτικές εξελίξεις, ενδεχομένως και σε εκλογές. Φυσικά αυτό θα εξαρτηθεί και από άλλους παράγοντες, όπως είναι η πορεία της οικονομίας, η στάση της ΕΕ και των εταίρων. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι στις όποιες εξελίξεις, να αναδειχθεί ο λαός σε πρωταγωνιστή, με ισχυρό ΚΚΕ παντού και ισχυρή λαϊκή συμμαχία. Αυτή είναι η εγγύηση, έτσι ώστε αυτές οι εξελίξεις να είναι προς όφελος πραγματικά του λαού και όχι πάλι εναντίον του».

Πηγή: 902.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: