Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013

Ιαπωνία : Αντιδράσεις για την επίσκεψη Αμπε στο μνημείο Γιασουκούνι.

 Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η επίσκεψη που έκανε την Πέμπτη ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε στο μνημείο Γιασουκούνι, στο Τόκιο. 


Πρόκειται για μνημείο που φτιάχτηκε στη μνήμη των Ιαπώνων στρατιωτών που σκοτώθηκαν στη διάρκεια των σύγχρονων πολέμων (όπως αυτών που έγιναν με την Κίνα και την Κορέα), ενώ μεταξύ άλλων αναγράφονται και ονόματα εγκληματιών πολέμου που καταδικάστηκαν από συμμαχικά δικαστήρια μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Οργισμένη ήταν η αντίδραση της Κίνας.
Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι κάλεσε τον Ιάπωνα πρέσβη στο Πεκίνο για να του εκφράσει την «έντονη αντίθεση» της χώρας του στην επίσκεψη του Ιάπωνα πρωθυπουργού. Ο Γουάνγκ δήλωσε ότι η επίσκεψη Αμπε στρέφεται ενάντια στις αρχές και το πνεύμα τεσσάρων πολιτικών ντοκουμέντων που έχουν υπογράψει οι δύο χώρες, αλλά και τις δεσμεύσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων και ηγετών της Ιαπωνίας σε ιστορικά θέματα και εγείρει νέα εμπόδια στις ήδη τεταμένες σχέσεις Κίνας - Ιαπωνίας. Σημείωσε ακόμα ότι η κίνηση Αμπε οδηγεί την Ιαπωνία σε επικίνδυνη κατεύθυνση.
Η Νότια Κορέα εξέφρασε την «οργή» της για την επίσκεψη του Αμπε, χαρακτηρίζοντας την κίνηση αυτή «αναχρονιστική συμπεριφορά». Η αμερικανική πρεσβεία στο Τόκιο, σε δήλωση που δημοσίευσε στην ιστοσελίδα της, τόνισε ότι «η Ιαπωνία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος και φίλος. Ωστόσο οι ΗΠΑ απογοητεύτηκαν από μια κίνηση της ιαπωνικής ηγεσίας που θα επιδεινώσει τις εντάσεις με τους γείτονές της».
Η Κίνα και η Νότια Κορέα θεωρούν το μνημείο Γιασουκούνι σύμβολο του ιαπωνικού μιλιταρισμού, συνδέοντάς το με τα εκατομμύρια των νεκρών από τις ιαπωνικές στρατιωτικές επεμβάσεις στην ασιατική ήπειρο. Είναι η πρώτη φορά που Ιάπωνας πρωθυπουργός επισκέπτεται το μνημείο από το 2006. Αναλυτές θεωρούν ότι η κίνηση Αμπε αποσκοπεί στη συσπείρωση της δεξιάς πτέρυγας του κόμματός του, ενώ τη συνδέουν ακόμα και με σχέδια του Ιάπωνα πολιτικού για δραστικές αλλαγές στο Σύνταγμα. Η επίσκεψη του Ιάπωνα πρωθυπουργού έχει προκαλέσει αντιδράσεις και στο εσωτερικό της Ιαπωνίας, ακόμα και από κόμματα που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό και κάνουν λόγο για «ασυγχώρητη» πράξη.

Πηγή : www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: