Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

ΚΚΕ: Επίκαιρη Ερώτηση για τις διώξεις και καταδίκες φτωχών αγροτών για ληξιπρόθεσμα χρέη.

 Επίκαιρη Ερώτηση σχετικά με τις διώξεις και καταδίκες φτωχών αγροτών για ληξιπρόθεσμα χρέη κατέθεσε προς τους υπουργούς Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου.



Αναλυτικά η επίκαιρη ερώτηση:

«Θέμα: Διώξεις και καταδίκες φτωχών αγροτών για ληξιπρόθεσμα χρέη.

Σε δίκες και καταδίκες αγροτών που δεν είχαν δυνατότητα να πληρώσουν τα χρέη τους σε δάνεια της παλιάς ΑΤΕ προχωρεί η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για μη εξυπηρετούμενα δάνεια, που είχαν περάσει στην υπό εκκαθάριση «κακή» ΑΤΕ, δηλαδή στο δημόσιο.
Ήδη στην περιοχή της Καρδίτσας ένας αγρότης καταδικάστηκε σε 18 μήνες φυλάκιση με αναστολή, ενώ η δίκη ενός άλλου αναβλήθηκε για το Μάρτη του 2014 και τα κλητήρια θεσπίσματα συνεχίζουν να στέλνονται με αμείωτη ένταση και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Ωστόσο η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί νομοθετική ρύθμιση, αφού οι υποθήκες ήταν πολύ μεγαλύτερες απ' ό,τι στις άλλες τράπεζες και τα επιτόκια δανεισμού πολύ υψηλότερα, ενώ υπάρχει πραγματική αδυναμία και αίτημα από το αγροτικό συνδικαλιστικό κίνημα, για παραγραφή σε φτωχούς αγρότες μέχρι ενός ύψους και πάγωμα για το υπόλοιπο, όσο διαρκεί η οικονομική κρίση.

Μέχρι σήμερα κανένα νομοθέτημα που να περιλαμβάνει νομοθετική ρύθμιση των χρεών αυτών δεν κατατέθηκε. Αντίθετα, ο εκκαθαριστής της «κακής» ΑΤΕ στέλνει εκβιαστικές επιστολές στους δανειολήπτες, που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ληξιπρόθεσμες οφειλές, να τακτοποιήσουν εντός 10 ημερών τις οφειλές τους, διαφορετικά τα ληξιπρόθεσμα δάνεια θα μεταβιβαστούν σε τέσσερις εισπρακτικές εταιρείες που θα διαπραγματευθούν το χρόνο και τους όρους αποπληρωμής των δανείων τους, πράγμα προκλητικό, απαράδεκτο, παράτυπο.

Ταυτόχρονα στέλνονται κατάλογοι με ονόματα αγροτών που δεν έχουν να πληρώ­σουν τα χρέη στα κεντρικά της Εφορίας και από 'κει διαμοιράζονται στα κατά τόπους καταστήματα. Αυτά απευθύνονται στους εισαγγελείς, οι οποίοι, με τη σειρά τους, σπεύδουν να ασκήσουν ποινικές διώξεις, ορίζονται δικάσιμοι, γίνονται οι δίκες και καταδικάζονται φτωχοί αγρότες.

Πρόκειται για αγροτικά δάνεια που οι διωκόμενοι αγρότες τα πήραν από την ΑΤΕ πριν ακόμα αυτή δοθεί στην Πειραιώς και μετά το «σπάσιμο» της Αγροτικής σε «καλή» και «κακή» τράπεζα, πέρασαν στην «κακή» και παρέμειναν στη διαχείριση του Δημοσίου. Τα δάνεια αυτά έχουν πολλαπλασιαστεί και γιγαντωθεί με τις συνεχείς προσαυξήσεις και τα απανωτά πανωτόκια. Είναι «θηλιά στο λαιμό» των φτωχών αγροτών, που δεν μπορούν να τα ξεπληρώσουν, καθώς το αγροτικό εισόδημα έχει συρρικνωθεί από τις χαμηλές τιμές παραγωγού των αγροτικών προϊόντων και τις αλματώδεις αυξήσεις στο κόστος παραγωγής, τις περικοπές και τις παρακρατήσεις των επιδοτήσεων και των άλλων ενισχύσεων, των ζημιών στην παραγωγή που δεν καλύπτονται και δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ, των χαρατσιών και της άγριας φορολογίας κι άλλων αντιαγροτικών μέτρων της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων.

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:

Τι μέτρα θα πάρουν για να σταματήσουν οι δικαστικές διώξεις σε βάρος φτωχών αγροτών.

Πότε θα προχωρήσει η κυβέρνηση σε νομοθετική ρύθμιση με διαγραφή του συνόλου των τόκων και αυτών που κεφαλαιοποιήθηκαν και ανατοκίστηκαν.

Πότε θα προχωρήσει σε ρύθμιση για τη μείωση της οφειλής του χρέους σε όσους έχουν αδυναμία πληρωμής κατά 30% και για ύψος δανείου μέχρι 300.000 ευρώ».

Πηγή : 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: