Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

Μέσα στον Ιανουάριο οι ανακοινώσεις των υποψηφίων του ΚΚΕ για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.Συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στον ρ/ς ALPHA 98,9.

Συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στον ρ/ς ALPHA 98,9.


 Αλήθεια γιατί πραγματική λαϊκή αντιπολίτευση μπορεί να υπάρχει μόνο με ένα ισχυρό ΚΚΕ, που σας άκουσα να λέτε σε μια πρόσφατη τηλεοπτική σας συνέντευξη;

«Για το λόγο ότι οι πολιτικές δυνάμεις που υπάρχουν σήμερα στην ελληνική κοινωνία και δρουν - και αυτές που έχουν βρεθεί σε κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, αυτές που έχουν στηρίξει κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, αλλά και αυτές που βρίσκονται στην αντιπολίτευση, στην αξιωματική αντιπολίτευση και ετοιμάζονται ή επιδιώκουν να κυβερνήσουν αύριο, βρίσκονται σε ριζική αντίθεση με τα πραγματικά λαϊκά συμφέροντα, με αυτό που έχει ανάγκη σήμερα ο τόπος, οι εργαζόμενοι, ο λαός.
Δηλαδή για το πώς θα βγούμε από την κρίση σε όφελος του λαού και όχι ξανά να βγούμε από την κρίση και να πάμε σε κάποια ανάκαμψη σε όφελος πάλι του  μεγάλου κεφαλαίου, σε όφελος των μονοπωλιακών ομίλων, σε όφελος των λίγων.

Απ' αυτή την άποψη η βασική στρατηγική γραμμή όλων αυτών των κομμάτων αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην ίδια κατεύθυνση. Αυτό είναι το βασικό πρόβλημα και απ' αυτή την άποψη, ακριβώς επειδή χρειάζεται μια πραγματική αντιπολίτευση έτσι ώστε να εκφράζει την εργατική τάξη, το λαό μας και να οδηγεί το κίνημα σε δρόμους ανοιχτούς για το μέλλον, πρέπει να ενισχυθεί το ΚΚΕ. Αυτό, ο λαός μας μπορεί να το ζήσει καθημερινά μέσα στους αγώνες, μέσα στα καθημερινά του προβλήματα, με τις προτάσεις νόμου που έχουμε κάνει - πάρα πολλές τελευταία - και οι οποίες έχουν απορριφθεί από την πλειοψηφία της βουλής, είτε αφορά πλειστηριασμούς, είτε το φόρο ακινήτων, είτε για την προστασία και την ανακούφιση των ανέργων, την ανακούφιση των λαϊκών νοικοκυριών».         

Κύριε Κουτσούμπα, αυτό που λέτε τώρα είναι μια εμφανής μπηχτή για τον ΣΥΡΙΖΑ. Μιλάτε για αντιπολίτευση, σοβαρή αντιπολίτευση άρα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει σοβαρή αντιπολίτευση. Δεύτερον ήταν καλό αυτό που είπατε, με την έννοια του πολιτικού παιχνιδιού, για τους πλούσιους του ΣΥΡΙΖΑ. Τι εννοείτε ακριβώς και ποιους φωτογραφίζετε;

«Κατ' αρχήν αντιπολίτευση κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλα κόμματα κάνουν, αλλά τι είδους αντιπολίτευση κάνουν και τι κρύβεται πίσω απ' αυτό. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα που δεν μπορεί να εμπιστευτεί ο λαός μας σήμερα, το στοιχείο του οπορτουνισμού. Και μη σας ξενίζει ο όρος, τέτοιο κόμμα είναι κατά τη γνώμη μας. Είναι τυχοδιωκτισμός και καιροσκοπισμός, ιδιαίτερα σήμερα που έχει προσεγγίσει ή θέλει τέλος πάντων να γίνει νέος σοσιαλδημοκρατικός πόλος, μαζί με τον οπορτουνισμό που κουβαλάει και τον καιροσκοπισμό του, στην ελληνική κοινωνία για να γίνει κυβέρνηση αύριο. Είναι με τα μπούνια με την ΕΕ, με αυτό το δρόμο ανάπτυξης, έχει βέβαια και διαφορές σε επιμέρους ζητήματα, όμως τα θέματα τα οποία θέτει ως αντιπολίτευση, για παράδειγμα για τη διαχείριση του χρέους, που είναι η συνταγή περισσότερο του ΔΝΤ, για «κούρεμα», δε λέει ότι για το λαό θα επιφέρει και νέα μέτρα, δεν έχει σημασία αν θα είναι οριζόντια ή κάθετα ή αν θα είναι στη  μια ή στην άλλη κατεύθυνση. Η ουσία είναι ότι θα υπηρετεί πάλι λίγους, δεν θα υπηρετεί το λαό, για το λαό πάλι δυσβάσταχτα θα είναι τα μέτρα».

Δεν είναι λίγο βαρύ να αποκαλείτε τυχοδιώκτες και καιροσκόπους την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ;

«Δεν εννοούμε τα συγκεκριμένα πρόσωπα, αν και οι πολιτικές εκφράζονται και από συγκεκριμένα πρόσωπα. Εννοούμε ως κόμμα, ως τέτοιος κομματικός μηχανισμός που είναι και βεβαίως έχει καιροσκοπικά και τυχοδιωκτικά στοιχεία και αυτό φαίνεται από πολλά. Δεν αναφέρομαι μόνο σε αυτά τα ζητήματα που προκαλούν οργή ακόμα και σε ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Για παράδειγμα αυτό με τους συνδικαλιστές, που τη δεκαετία του '80 και '90 στελέχωναν την ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος κυρίως από ανώτερα τμήματα εργαζομένων σε πρώην ΔΕΚΟ, σε τράπεζες κ.λπ., την εργατική αριστοκρατία. Και που βέβαια τότε ήταν στελέχη των κομμάτων που κυβερνούσαν, κυρίως του ΠΑΣΟΚ τις δεκαετίες εκείνες και της ΝΔ, και σήμερα ιδιαίτερα αυτοί οι συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ έχουν μετακομίσει στον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς επί της ουσίας να αλλάξουν ούτε την πολιτική, ούτε τη φυσιογνωμία τους, αλλά ούτε και τις θέσεις τους. Πολύ περισσότερο δε μπορούν να απαρνηθούν την ιστορία τους που ήταν μέρος αυτού του μηχανισμού της εξαγοράς, της διαφθοράς των συνειδήσεων».

Δε μπορώ να διαφωνήσω με τις εκτιμήσεις σας γιατί λίγο - πολύ και προσωπικά τις πιστεύω. Όμως βλέπω ότι στην πορεία και στη δίψα τους για την εξουσία ένα κομμάτι πιο «καθαρό» του ΣΥΡΙΖΑ αναπόφευκτα θα αποχωρήσει και θα  μείνει στις παρυφές της Αριστεράς. Με αυτό το κομμάτι τι θα γίνει και εννοώ την ομάδα Λαφαζάνη και όλους τους υπόλοιπους, γιατί διαπιστώνω ότι και τον Λαφαζάνη τον χτυπάτε αλύπητα και μάλιστα περισσότερο από τον Τσίπρα.

«Κατ' αρχήν καλό είναι να διαχωρίζουμε τους απλούς εργαζόμενους, τους αγωνιστές οι οποίοι μπορεί να ακολουθούν αυτό το κόμμα σήμερα ή να το ψηφίζουν, που είναι εργάτες, υπάλληλοι, επαγγελματίες, νέοι άνθρωποι, που είναι αγωνιστές, που πραγματικά θέλουν να παλέψουν για αλλαγή της κοινωνίας, για μια νέα κοινωνία, απ' αυτούς που βρίσκονται στην ηγεσία ή σε διάφορες ομάδες μέσα σ' αυτό το κόμμα. Εμείς δε διαχωρίζουμε ως πολιτική έκφραση ή ως άποψη την ηγεσία, την πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ, από τη μειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ, όπως είναι για παράδειγμα η ομάδα του κ. Λαφαζάνη. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζεται συνολικά, είναι βαθύτατα προσηλωμένος και προσκολλημένος, αφοσιωμένος στην ευρωπαϊκή ιδέα, όπως ο ίδιος λέει. Θέλει να παίξει εποικοδομητικό ρόλο στην ΕΕ, άλλωστε γι' αυτό βάζει υποψήφιο τον κ. Τσίπρα για πρόεδρο της Κομισιόν. Έχει μια σειρά πολιτικές οι οποίες εκφράζονται απ' όλα τα ρεύματα και τις συνιστώσες και τις τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Λαφαζάνης για παράδειγμα - και βέβαια στην ίδια μοίρα τους βάζουμε, ίδια κριτική δέχονται - δεν διαφοροποιείται στην ουσία της στρατηγικής και της πολιτικής γραμμής του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που κάνει είναι να μιλά και να χαϊδεύει αυτιά κάποιων ανθρώπων οι οποίοι αισθάνονται αριστεροί, αισθάνονται ριζοσπάστες, θέλουν πραγματικά ανατροπές στην ελληνική κοινωνία και ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος κάποιοι απ' αυτούς, απλοί εργαζόμενοι. Κινείται στη λογική του παλιού ΠΑΣΟΚ, στη λογική όλων των σοσιαλδημοκρατικών ή οπορτουνιστικών κομμάτων. Θέλει να παίξει αυτό τον πολυσυλλεκτικό ρόλο, να μαζεύει όλους αυτούς προεκλογικά για να παίρνει τους ψήφους και μετά να εξαργυρώνει αυτούς τους ψήφους στο χρηματιστήριο του κατεστημένου και των αντιλαϊκών πολιτικών».

Κύριε Κουτσούμπα θέλω να σας κάνω μια βαθιά ανθρώπινη ερώτηση, σε έναν άνθρωπο που είναι και άνθρωπος και πολιτικός. Τώρα μιλάω στον άνθρωπο Κουτσούμπα, πως μπορεί να νιώθει ένας Έλληνας ο οποίος πεινάει, υποφέρει, είναι άνεργος όταν διαβάζει ότι αριστεροί βουλευτές έχουν περιουσίες 1 εκατ. ή 800 χιλ. ευρώ. Όταν παίρνω το πόθεν έσχες των βουλευτών και βλέπω τέτοιες περιουσίες αρχίζω λίγο και ζαλίζομαι και μιλάω για αριστερούς βουλευτές με εναλλακτική αριστερή θεωρητική πρόταση.

«Είναι φυσιολογικό να νιώθει κάποιος οργή, ιδιαίτερα όταν έχει προβλήματα, δε μπορεί να ζήσει την οικογένειά του, δεν μπορεί να βάλει ένα πιάτο φαΐ στο γιορτινό τραπέζι ή να αγοράσει ένα παιχνιδάκι για τα παιδιά του. Είναι εξοργιστικό. Για παράδειγμα, επίσης προκαλεί ερωτηματικά, πώς μπορεί σ' ένα τέτοιο κόμμα να συνυπάρχει αυτός που έχει στην τράπεζα 1 εκατ. ευρώ με αυτόν ο οποίος έχει πενιχρά εισοδήματα και να είναι σύντροφοι, συνάδελφοι, να είναι φίλοι, να αγωνίζονται, υποτίθεται,  στο ίδιο μετερίζι. Πως μπορεί να ανεχτεί κάποιος ένα κόμμα το οποίο οι βουλευτές του πρωτοστατούν και που αύριο θα είναι κυβερνητικό - γιατί μ' αυτή την έννοια μιλάμε τώρα, θέλει να κυβερνήσει - οι βουλευτές του πρωτοστατούν στις Σκουριές της Χαλκιδικής δίπλα στους κατοίκους, βγαίνουν στους δρόμους γιατί η Ελ Ντοράντο έχει γίνει εκεί κράτος εν κράτει, μεγάλος μονοπωλιακός όμιλος, και ακούει ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, δύο βουλευτές του και μάλιστα υπεύθυνοι για την οικονομική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, να έχουν καταθέσεις ή να συμμετέχουν σε funds. Αυτό δημιουργεί ερωτηματικά, δημιουργεί σοβαρό προβληματισμό σ' ένα κόσμο για το τι συμβαίνει ακριβώς και αν πραγματικά ισχύουν αυτά που λέει ο πρόεδρός του, τα στελέχη του, αυτό το κόμμα, όταν του ζητάνε την ψήφο του για να κυβερνήσει».

Αυτά είναι αστόπαιδα και το ερώτημα είναι τα αστόπαιδα δεν έχουν θέση στο ΚΚΕ;

«Δεν είναι θέμα αστόπαιδων, αλλά τι πολιτική εκφράζουν όλοι αυτοί. Είναι άλλο ζήτημα να πας στη βουλή και να ψηφίζεις νόμους που θα είναι ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα, γιατί αυτό θα κάνει στην πραγματικότητα ο ΣΥΡΙΖΑ με την πολιτική που έχει εντός των τειχών της ΕΕ, με το δρόμο ανάπτυξης που προτείνει. Ακόμα και με τις διαφοροποιήσεις που έχει, για παράδειγμα για το δημόσιο, αυτό που ευαγγελίζεται είναι ουσιαστικά δημόσιες επιχειρήσεις του κρατικού καπιταλιστικού τομέα, σαν αυτές που γνωρίζαμε δεκαετίες τώρα επί ΠΑΣΟΚ, επί άλλων κυβερνήσεων όπου σάπισε και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε».

Θα σας πει όμως κάποιος ότι εάν κοιτάξουμε και την ιστορία του λαϊκού κινήματος τα αστόπαιδα πάντα πρωτοστατούσαν μέσα στην πάλη για να αλλάξουν τα πράγματα. Για παράδειγμα με αυτή τη λογική ούτε ο μπάρμπα Κώστας ο Λουλές, ούτε ακόμα και ο Άρης ο Βελουχιώτης θα είχαν θέση στο κίνημα επειδή προέρχονταν από εύπορες οικογένειες....

«Ε, καλά τώρα, μην κάνουμε τέτοιες συγκρίσεις τώρα. Μη βάζουμε τώρα τον Βελουχιώτη ή τον Λουλέ οι οποίοι την περιουσία που είχαν οι πατεράδες ή οι παππούδες τους όχι μόνο δεν την αξιοποίησαν να κάνουν επενδύσεις, αλλά την έδωσαν στο λαό όπως και τη ζωή τους την ίδια. Μιλάμε για τέτοιες περιπτώσεις τώρα; Εμείς το θεωρούμε φυσιολογικό για ένα τέτοιο κόμμα. Αυτό το τμήμα των συνδικαλιστών, των πολιτικών που ήταν στο ΠΑΣΟΚ ή σε άλλα τέτοια κόμματα, που στεγάζονται σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ, δε μας προκαλεί εντύπωση. Αφού ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί ρόλο διαχειριστή αυτής της εξουσίας. Για εμάς αυτά είναι δεδομένα και χωρίς να έχουμε τα συγκεκριμένα στοιχεία».

Μια ερώτηση που προέρχεται από μηνύματα αριστερών ακροατών. Θα δούμε ποτέ στην Ελλάδα την αριστερά ενωμένη; Τι είναι αυτό που χωρίζει τα κόμματα της αριστεράς έτσι ώστε να μην κάτσετε σ' ένα τραπέζι και να σηκωθείτε αφού λύσετε τις διαφορές που σας χωρίζουν. Θα γίνει ποτέ αυτό;

«Αυτό που θα γίνει, σας το λέω με σιγουριά είναι να καθίσουμε ενωμένοι, όχι σε τραπέζια διαβουλεύσεων και μέσα σε γραφεία πολιτικών κομμάτων, αλλά στους δρόμους, στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία, στις γειτονιές. Θα είναι οι εργάτες, οι υπάλληλοι, οι αγρότες, οι επαγγελματίες, οι φοιτητές, οι σπουδαστές, οι μαθητές, οι γυναίκες και οι νέοι της χώρας, οι συνταξιούχοι αυτής της χώρας που υποφέρουν. Αυτή η ενότητα πρέπει να γίνει, αυτή η λαϊκή συμμαχία προτείνει το ΚΚΕ και εκεί οι κομμουνιστές έχουν θέση, αυτοί που ονομάζονται αριστεροί έχουν θέση, αυτοί που ονομάζονται, όπως θέλουν, έχουν θέση, άσχετα τι ψήφισαν μέχρι σήμερα. Πρέπει να τελειώσει αυτή η ιστορία, να διαχωρίζεται ο λαός μας σε αριστερούς, σε δεξιούς, σε κεντρώους, σε οτιδήποτε άλλο. Είναι εργάτες. Κοινωνική, ταξική είναι η διαφοροποίηση. Αυτή είναι η ενότητα που πρέπει να παλέψουμε, σε αυτή την κατεύθυνση θα παλέψουμε. Θέλω να πω το εξής : εμείς σε αυτή τη λαϊκή συμμαχία, σε αυτή την ενότητα δε βλέπουμε ούτε το ΚΚΕ ως ΚΚΕ να συμμετέχει. Εκεί συμμετέχουμε και δρούμε και πρέπει να δρούμε μέσω των μελών, των στελεχών, των φίλων του  κάθε κόμματος, έτσι πρέπει να κάνουν και τα άλλα κόμματα που θα δημιουργηθούν στην πορεία και θα έχουν ίδιες απόψεις, ίδιες σκέψεις για συνολικές αλλαγές υπέρ του λαού μας, για κατάργηση των αντιλαϊκών νόμων. Όχι να συμμετέχουν ως κόμματα και να διαβουλεύονται οι ηγεσίες και να χαριεντίζονται μπροστά στα κανάλια και στα ΜΜΕ και την άλλη μέρα να βρίζονται, να υπονομεύει ο ένας τον άλλο, ο ένας να θέλει να γίνει συνιστώσα των άλλων κλπ. Αυτό είναι αίσχος και για την κοινωνία και για το εργατικό λαϊκό κίνημα. Οι αριστεροί άνθρωποι που αισθάνονται έτσι να το απορρίψουν, αυτή είναι η λογική του ΣΥΡΙΖΑ, αυτή είναι η λογική του πρώην ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, αυτή είναι η λογική του παλιού ΠΑΣΟΚ που μας οδήγησε εδώ που βρισκόμαστε».

Πότε βλέπετε να πηγαίνουμε σε εκλογές;

«Κοιτάξτε, είναι φυσικό να έχει δυσκολίες η κυβέρνηση με όλα αυτά τα αντιλαϊκά μέτρα που παίρνει και αφορούν και τους ψηφοφόρους της, πιέζονται οι βουλευτές της. Έχει όμως εφεδρείες πιστεύουμε, ακόμα και από ανεξάρτητους βουλευτές, από βουλευτές ίσως άλλων κομμάτων που μπορεί να τη στηρίξουν σε μια πιο κρίσιμη στιγμή. Φυσικά, δεν αποκλείεται να επιλέξει τελικά την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ή τριπλές εκλογές το Μάη. Κανείς δεν μπορεί να το αποκλείσει αυτό».

Κύριε Κουτσούμπα, τα ψηφοδέλτιά σας θα είναι ανανεωμένα; Ακούγονται πολλά.

«Το ΚΚΕ πάντα ανανεώνεται, συνεχώς, και σε θέσεις, σε επεξεργασίες και σε πρόσωπα και σε δυναμικό. Δέστε τα ψηφοδέλτια, για παράδειγμα των προηγούμενων εκλογών, είτε των ευρωεκλογών, είτε των βουλευτικών, είτε των περιφερειακών και δημοτικών. Θα συνυπάρχουν και έμπειροι και παλιότεροι σύντροφοι, αγωνιστές που έχουν καταξιωθεί μέσα στο κίνημα, μέσα στο λαό μας με τη δράση τους την πρωτοπόρα, την ανιδιοτελή στην καθημερινή πάλη, αλλά ταυτόχρονα θα είναι και νέοι άνθρωποι, νέοι και σε ηλικία».

Μια ερώτηση: Τα ονόματα Αλέκα και Λιάνα θα υπάρχουν στα ψηφοδέλτια;

«Σε ποια ψηφοδέλτια εννοείτε, τον βουλευτικών ή των δημοτικών εκλογών; Πού;».

Α, είδηση!

«Άλλο οι βουλευτικές, άλλο οι ευρωοεκλογές, άλλο οι περιφερειακές, άλλο οι δημοτικές».

Βγάζει είδηση. Θα μπει υποψήφια η Κανέλλη πουθενά;

«Είναι υποψήφια βουλευτής στην Α' Αθήνας. Είναι ήδη βουλευτής».

Εγώ σας ρώτησα αν στα ψηφοδέλτια των εκλογών υπάρχουν τα ονόματα Αλέκα και Λιάνα.

«Αν εννοείτε για το δήμο της Αθήνας, δεν έχουμε καταλήξει ακόμα ως Κόμμα οριστικά. Θα ανακοινώσουμε μέσα στον Ιανουάριο, φαντάζομαι να είμαστε έτοιμοι, γιατί εμείς, ξέρετε, τηρούμε τις συλλογικές διαδικασίες. Παίρνουμε τη γνώμη των κομματικών οργανώσεων, των οργάνων».

Το προφίλ του υποψηφίου ποιο θα είναι;

«Θέλω να σας πω ότι στο δήμο της Αθήνας έχει κάνει αξιόλογη δουλειά ο Νίκος Σοφιανός, είναι μέλος του Πολιτικού Γραφείου. Είναι κάθε μέρα στο δημοτικό συμβούλιο, είναι μέσα όχι μόνο στις αίθουσες του δημοτικού συμβουλίου, μέσα στους χώρους δουλειάς, εργαζόμενος χρόνια, ανιδιοτελής, μέλος του ΠΓ και από αυτήν την άποψη το ΚΚΕ έχει ήδη ένα το κρατούμενο».

Και μια πρόγευση για τις εθνικές εκλογές κύριε Κουτσούμπα;

«Για το πότε θα γίνουν;».  

Όχι. Για τις εθνικές εννοούσα αν θα υπάρχουν τα ονόματα Αλέκα και Λιάνα. Και μη μου πείτε ότι είναι πολύ μακριά. Επειδή είπατε για ανανεωμένα ψηφοδέλτια, από εκεί πιάστηκα.

«Ανανέωση των ψηφοδελτίων δε σημαίνει ότι δε θα είναι και σύντροφοι, συντρόφισσες, αγωνιστές που έχουν κάνει ήδη στη βουλή και έχουν εμπειρία. Δεν εννοούμε να ανανεώσεις εντελώς τα ψηφοδέλτια, θα υπάρχουν και νέοι σύντροφοι, φυσικά, αλλά θα υπάρχουν και οι παλιότεροι σύντροφοι. Τώρα, ποιοι θα στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια, θα το δούμε τη συγκεκριμένη στιγμή. Πάντως να ξέρετε και να το ξέρουν και οι εργαζόμενοι, δεν έχουμε την αντίληψη που έχουν άλλα κόμματα, δε θεωρούμε το άπαν ότι είναι το βουλευτιλίκι. Μπορεί ένας να είναι σήμερα βουλευτής και αύριο να μην είναι, μπορεί ένας που είναι σήμερα βουλευτής αύριο με βάση τον καταμερισμό που θα ορίσει το κόμμα να μην είναι βουλευτής. Το θέμα είναι ότι θα είναι με το λαό, θα είναι μέσα στους αγώνες, θα είναι στους τόπους δουλειάς και θα παλεύει μαζί με τους εργαζόμενους από όποιο μετερίζι τον καλέσει το Κόμμα και το κίνημα να παλέψει».

Να είστε καλά κύριε Κουτσούμπα.

«Να είστε καλά, καλές γιορτές».

Πηγή : ΚΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: