Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον είχε ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν για το θέμα της Συρίας. - Δεν έχετε αποδείξεις για τα χημικά στη Συρία επιμένουν οι Ρώσοι.

Ο Πούτιν δήλωσε στον Κάμερον ότι, δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι το συριακό καθεστώς έκανε χρήση χημικών όπλων εναντίον των ανταρτών στη Συρία, όπως έγινε γνωστό απόψε από το Λονδίνο.



«Δεν υπάρχουν αποδείξεις, ούτε για τη χρήση χημικών όπλων, ούτε για το ποιος είναι ευθύνεται», είπε ο Ρώσος Πρόεδρος, όπως ανέφερε ένας εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο Κάμερον από την πλευρά του υποστήριξε ότι υπάρχουν «ελάχιστες αμφιβολίες» ότι η συριακή κυβέρνηση βρίσκεται πίσω από την επίθεση αυτή και ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις που να στηρίζουν τον ισχυρισμό του καθεστώτος ότι ευθύνεται η αντιπολίτευση για τη χρήση χημικών όπλων.
Οι δύο άνδρες πάντως «επανέλαβαν τη θέση στην οποία είχαν συμφωνήσει όλοι οι ηγέτες των χωρών της G8 τον περασμένο Ιούνιο: ότι κανείς δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιεί χημικά όπλα και ότι κάτι τέτοιο θα άξιζε μια σοβαρή απάντηση εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού.
Οι ΗΠΑ επιμένουν
Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ εξακολουθούν να βλέπουν το καθεστώς Άσαντ ως υπεύθυνο για τη χρήση χημικών.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωσε  ότι είναι «αναμφισβήτητο» πως χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα στην Συρία.  Πρόσθεσε δε, πως η συριακή κυβέρνηση διατηρεί τον έλεγχο αυτών των όπλων.
«Μπορούμε ακόμη να συλλέξουμε στοιχεία»
Εν τω μεταξύ ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι η ομάδα του Οργανισμού που διερευνά για την χρήση χημικών όπλων στην Συρία μπορεί ακόμη να συλλέξει τα στοιχεία που κρίνονται απαραίτητα για να διερευνήσει την καταγγελθείσα επίθεση με χημικά όπλα την περασμένη εβδομάδα σε προάστια ανατολικά της Δαμασκού, παρά τον χρόνο που έχει μεσολαβήσει.
Η Βρετανία ανακοίνωσε την Κυριακή πως τα στοιχεία από την επίθεση, κατά την οποία πιστεύεται ότι σκοτώθηκαν εκατοντάδες άνθρωποι, μπορεί να έχουν ήδη καταστραφεί ενόψει της επίσκεψης στην περιοχή των επιθεωρητών του ΟΗΕ. Οι ειδικοί του ΟΗΕ συνέλεξαν δείγματα και άκουσαν τις μαρτυρίες θυμάτων από την επίθεση που σημειώθηκε στις 21 Αυγούστου στα προάστια της Δαμασκού, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-Μουν από τη Σεούλ όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.
Δυσφορία του ΟΗΕ για τα πυρά κατά της αυτοκινητοπομπής
Ο Οργανισμός εξέφρασε επίσης την έντονη διαμαρτυρία του τόσο στη συριακή κυβέρνηση όσο και στην αντιπολίτευση μετά τα πυρά που δέχτηκε η αυτοκινητοπομπή των επιθεωρητών, νωρίς το πρωί σήμερα, από άγνωστους ενόπλους.

Πηγή : matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: