Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Επικίνδυνος για την δημόσια υγεία ο ακροδεξιός τηλε-βιβλιοπώλης Άδωνις. "Παγώνουν" οι έλεγχοι στο αίμα !

Χωρίς έλεγχο στο αίμα για τις μεταγγίσεις κινδυνεύει να μείνει η χώρα από χθες, όπως καταγγέλλει η Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, παρουσιάστηκε εμπλοκή στην προμήθεια αντιδραστηρίων όπου πραγματοποιείται ο μοριακός έλεγχος του αίματος για HBV, HIV, HCV για τους τρεις επόμενους μήνες.

«Η εντολή που δόθηκε από τον υπουργό Υγείας κ. Ά. Γεωργιάδη στις 14 Αυγούστου 2013 προς τις διοικήσεις των νοσοκομείων όπου ανήκουν τα εννέα Κέντρα Μοριακού Ελέγχου να προχωρήσουν στην υπογραφή τρίμηνων συμβάσεων (Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου 2013) δεν μπορεί προς το παρόν να υλοποιηθεί» σημειώνουν και εκφράζουν το φόβο ότι «από τη Δευτέρα 26 Αυγούστου κάθε ασθενής που θα χρειαστεί μετάγγιση αίματος ή παραγώγων θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του» και καλούν την Πολιτεία να λάβει μέτρα ώστε «να μη δοθεί ούτε μία φιάλη αίματος χωρίς να ελεγχθεί με τη μοριακή τεχνική».
Μάλιστα, η εταιρεία που διαχειρίζεται τα αντιδραστήρια "πάγωσε" τους ελέγχους από χθες, με το υπουργείο Υγείας να εμφανίζεται καθησυχαστικό. "Δεν θα υπάρξει πρόβλημα στους ελέγχους τον Αύγουστο" σημείωσε ο υφυπουργός υγείας Ι. Μπέζας, ο οποίος με κατεπείγουσα εντολή του ζήτησε από τις διοικήσεις των νοσοκομείων όπου λειτουργούν κέντρα μοριακού ελέγχου αίματος να προχωρήσουν στην άμεση υπογραφή μεταβατικών συμβάσεων τρίμηνης διάρκειας για την προμήθεια αντιδραστηρίων λόγω "ανωτέρας βίας και ανυπέρβλητου κωλύματος".
Σημειώνεται πως ο διεθνής διαγωνισμός που έχει προκηρυχθεί από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία παρουσιάζει καθυστερήσεις και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί περίπου τον Νοέμβριο.
"Προχειρότητα" χαρακτηρίζουν τις τρίμηνες συμβάσεις οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας.
Πηγή : www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: