Κυριακή 5 Μαΐου 2013

Ανενόχλητοι οι Ισραηλινοί από τον ΟΗΕ, κάνουν αεροπορικές επιδρομές σε ανεξάρτητη χώρα του ΟΗΕ ! - Νέα αεροπορική επίθεση του Ισραήλ στη Συρία με στόχο πυραύλους της Χεσμπολάχ



Για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μέρες το Ισραήλ επιτέθηκε με πυραύλους στα συριακά εδάφη, με στόχο πυραύλους από το Ιράν με τους οποίους προμηθεύει την Χεσμπολάχ, όπως αναφέρουν πηγές των δυτικών μυστικών υπηρεσιών. Σφοδρές εκρήξεις σημειώθηκαν στις παρυφές της Δαμασκού τα ξημερώματα της Κυριακής και, όπως μετέδωσε η συριακή κρατική τηλεόραση, χτυπήθηκε στρατιωτικό ερευνητικό κέντρο καθώς και στρατιωτικές δυνάμεις σημαντικές για την προστασία του καθεστώτως.
 Όπως μετέδωσε το δορυφορικό κανάλι Αλ Τζαζίρα, η έκρηξη στην περιοχή Τζιμράγια, που είναι προάστιο της Δαμασκού και απέχει 15 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τον Λίβανο, έπληξε στρατόπεδα της Τετάρτης Μεραρχίας και της Δημοκρατικής Φρουράς καθώς και το στρατιωτικό ερευνητικό κέντρο, το οποίο ανέφερε ως στόχο και η κρατική τηλεόραση της Συρίας. "Η τελευταία ισραηλινή επίθεση αποτελεί μια προσπάθεια να ενισχύσει το ηθικό των τρομοκρατικών ομάδων", ανέφερε η κρατική τηλεόραση.
Η Δημοκρατική Φρουρά καθώς και η Τέταρτη Μεραρχία, αποτελούν σημαντικές δυνάμεις που έχουν ως στόχο την προστασία του καθεστώτος κατά πιθανών πραξικοπημάτων.
Το συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι «οι πολίτες στην περιοχή της Κιουντσάγια επιβεβαίωσαν πως είδαν αεροπλάνα να πετούν την ώρα της έκρηξης, η οποία έπληξε το επιστημονικό κέντρο και αποθήκες πυρομαχικών στις περιοχές Τζιμράγια και αλ-Χαμέ».
Σε στιγμιότυπα από βίντεο που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο από ακτιβιστές, φαίνονται τεράστιες φλόγες να υψώνονται στο βραδινό ουρανό.
 
Η προηγούμενη επίθεση
 
Είχε προηγηθεί άλλη ισραηλινή επιδρομή με πυραύλους που έπληξαν συριακά εδάφη την Πέμπτη και την Παρασκευή.  Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας στους New York Times, είχε αναφέρει ότι η συγκεκριμένη επίθεση στο εσωτερικό της Συρίας είχε ως στόχο ένα φορτίο πυραύλων από το Ιράν, το οποίο προοριζόταν για αντάρτες της Χεζμπολάχ στο γειτονικό Λίβανο. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη πηγή η ισραηλινή εναέρια επιδρομή χτύπησε μια αποθήκη στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Δαμασκού, όπου πιστεύεται ότι υπήρχαν πύραυλοι τύπου Fateh-110, οι οποίοι είχαν κατασκευαστεί στο Ιράν.
Η προχτεσινή επιδρομή εγκρίθηκε κατά τη διάρκεια μυστικής συνεδρίασης που πραγματοποίησε το συμβούλιο ασφαλείας του πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, το βράδυ της Πέμπτης, δήλωσε ισραηλινός αξιωματούχος. "Πραγματοποιήθηκε αεροπορική επιδρομή. Ο στόχος δεν ήταν οι εγκαταστάσεις χημικών όπλων. Στόχος ήταν πύραυλοι που προορίζονταν για τη Χεζμπολάχ", αποκάλυψε στο πρακτορείο Ρόιτερς.
 
Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δεν σχολίασε το κατά πόσο οι εναέριες επιθέσεις έλαβαν χώρα, αλλά δήλωσε ότι το Ισραήλ κατέχει το δικαίωμα να αμυνθεί κατά της μεταφοράς προηγμένων όπλων στη Χεζμπολάχ. "Αυτό που έχω πει στο παρελθόν και εξακολουθώ να πιστεύω είναι ότι οι Ισραηλινοί δικαιολογημένα πρέπει να αμύνονται κατά της μεταφοράς εξελιγμένων όπλων προς τη Χεζμπολάχ", δήλωσε ο Ομπάμα, κατά τη διάρκεια της τριήμερης περιοδείας του στη Λατινική Αμερική.
 
Πάλι για τους πυραύλους της Χεσμπολάχ 
 
 "Η επίθεση τη νύχτα (σ.σ. τα ξημερώματα της Κυριακής), όπως και η προηγούμενη, είχε στόχο τους πυραύλους Φάτεχ-110 που μεταφέρονται από το Ιράν στην Χεζμπολάχ", δήλωσε πηγή δυτικών μυστικών υπηρεσιών.
 
Ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει την επίθεση. "Δεν σχολιάζουμε αυτές τις πληροφορίες αυτές", τόνισε εκπρόσωπος των ισραηλινών δυνάμεων. Νωρίτερα, το ισραηλινό ραδιόφωνο μετάδωσε, επικαλούμενο την συριακή αντιπολίτευση, πως μέσα σε μισή ώρα ακούστηκαν οκτώ διαδοχικές εκρήξεις στη Δαμασκό.
 
Η σημερινή αποτελεί τη τρίτη αεροπορική επίθεση συριακού στόχου μέσα σε διάστημα τεσσάρων μηνών. Η πρώτη ήταν τον περασμένο Ιανουάριο, όταν το Ισραήλ χτύπησε πάλι το ερευνητικό κέντρο στην περιοχή της Τζαμάργια. 

ΠΗΓΕΣ: ΕΝΕΤ.GR -ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: