Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Αντιδράσεις μετά το κλείσιμο της βιομηχανικής ζώνης Καεσόνγκ στην Κορεατική Χερσόνησο.


Ο Κιμ Γιανγκ Γκον, γραμματέας της ΚΕ του Κόμματος Εργατών Κορέας, ανακοίνωσε την προσωρινή αναστολή λειτουργίας του εργοστασιακού συγκροτήματος στο Καεσόνγκ. 


Για τη συγκεκριμένη απόφαση σημείωσε ότι οι ενέργειες της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ «προσβάλλουν την αξιοπρέπεια της ΛΔ Κορέας και κάνουν τη βιομηχανική ζώνη σημείο εκκίνησης πολέμου»... Σύμφωνα με δηλώσεις που φέρεται πως έκανε ο ίδιος στο πρακτορείο ειδήσεων της ΛΔ Κορέας KCNA, δε θα επιστρέψει άμεσα στο συγκρότημα Καεσόνγκ το σύνολο των 53.000 Βορειοκορεατών εργαζομένων, ενώ η επαναλειτουργία του κοινού βιομηχανικού συγκροτήματος θα εξαρτηθεί από τη στάση των νοτιοκορεατικών αρχών και από την εξέλιξη της κατάστασης τις επόμενες μέρες.


Τακτικός ελιγμός από ΗΠΑ και Νότια Κορέα

Στο μεταξύ, Ουάσιγκτον και Σεούλ έκαναν έναν τακτικό ελιγμό σε σχέση με τις συνεχείς προκλήσεις και απειλές που εκτοξεύουν κατά της ΛΔ Κορέας και την έντονη στρατιωτική κινητικότητα και την επίδειξη ισχύος που κάνουν συνεχίζοντας το μπαράζ στρατιωτικών ασκήσεων ανοικτά της Κορεατικής Χερσονήσου. Αφ' ενός, Αμερικανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν το Σαββατοκύριακο την αναβολή πραγματοποίησης της δοκιμής του πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς «Minuteman 3» για να μην παρερμηνευτεί η ενέργεια από τη ΛΔ Κορέας. Αφ' ετέρου, εκπρόσωπος του νοτιοκορεατικού υπουργείου Άμυνας έσπευσε να διαψεύσει τις πληροφορίες που μετέδιδε νωρίτερα αξιωματούχος του υπουργείου Κορεατικής Ενοποίησης περί «στοιχείων» και «κινήσεων» που φωτογράφιζαν τάχα τις προετοιμασίες των βορειοκορεατικών αρχών για την πραγματοποίηση και τέταρτης πυρηνικής δοκιμής.

Εξισώνουν θύμα και θύτη οι ιμπεριαλιστές

Στο Ανόβερο της Γερμανίας, σε κοινή εμφάνισή του, με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν απηύθυνε έκκληση για τη διπλωματική επίλυση του προβλήματος. Ο Πούτιν δεν έκρυψε την ανησυχία του για τις εξελίξεις στην περιοχή, σημειώνοντας: «Εάν κάτι συμβεί, το Τσερνόμπιλ, για το οποίο όλοι ξέρουμε πολλά, μπορεί να μοιάζει σαν παιδικό παραμύθι. Υπάρχει τέτοια απειλή ή όχι; Πιστεύω πως υπάρχει». Επιπλέον, ο Ρώσος Πρόεδρος δεν παρέλειψε να εξάρει την απόφαση της Ουάσιγκτον για αναβολή της προγραμματισμένης δοκιμής πυραύλου.
Η Μέρκελ δήλωσε, στην ίδια συνέντευξη Τύπου, πως η Πιονγιάνγκ θα πρέπει να σταματήσει τις «προκλήσεις» της, ενώ δεν είδε την παραμικρή πρόκληση στο γεγονός ότι ΗΠΑ και Νότια Κορέα έχουν συγκεντρώσει στην περιοχή ένα τεράστιο οπλοστάσιο.

Η επικίνδυνη αύξηση της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο απασχόλησε και τη συνάντηση της Αυστραλής πρωθυπουργού Τζούλια Γκίλαρντ με τον νέο πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, στο ίδιο πνεύμα των «ίσων αποστάσεων». Η Γκίλαρντ είπε ότι Αυστραλία και Κίνα δεν επιθυμούν σύρραξη στην περιοχή και ότι έχουν ταύτιση απόψεων στο ζήτημα της ΛΔ Κορέας. Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του σινικού υπουργείου Εξωτερικών Χονγκ Λέι είχε απευθύνει νέα έκκληση προς όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές για «κατάλληλη επίλυση» της κρίσης στην Κορεατική Χερσόνησο με «ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση».

Τέλος, ανάλογη σύσταση για «ηρεμία» απηύθυνε την Κυριακή και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ καθώς, όπως είπε, δεν υπάρχουν πρόσφατα σημάδια «νέας ανάπτυξης» των βορειοκορεατικών δυνάμεων, ενώ ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Γκι Μουν, έκανε μονομερώς έκκληση στη ΛΔ Κορέας να αποφύγει κάθε «νέα πρόκληση», όταν στην πραγματικότητα αυτή είναι που αντιμετωπίζει όλη αυτή την προκλητική στρατιωτική απειλή.

Πηγή : 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: