Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Παρέμβαση της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ σχετικά με το ψήφισμα για τη νέα αναθεώρηση της ΚΑΠ για το 2014-2020 της ΕΕ.


Παρέμβαση της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ σχετικά με το ψήφισμα για τη νέα αναθεώρηση της ΚΑΠ για το 2014-2020 της ΕΕ :



Ο αγώνας της φτωχομεσαίας αγροτιάς που επί 30 ημέρες διαδήλωσε το δίκιο της στα " μπλόκα " κατά της ΚΑΠ της ΕΕ και της τρικομματικής κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, κόντρα στην κρατική καταστολή και βία, έχοντας στο πλευρό της την αλληλεγγύη εργατών, αυτοαπασχολουμένων, νεολαίας, αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη για τους αυριανούς αγώνες. Ενάντια στα αιτήματα και το δίκιο των μικρών και μεσαίων αγροτών το πολιτικό προσωπικό του κεφαλαίου υπερψήφισε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τις προτάσεις του για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) για το 2014-2020, με βάση τις οποίες θα συνδιαμορφώσει με το Συμβούλιο της ΕΕ τη νέα αντιλαϊκή μεταρρύθμιση της ΚΑΠ, ενίσχυσης των αγροτικών καπιταλιστικών επιχειρήσεων σε βάρος των φτωχών - μικρομεσαίων αγροτών.

Η "νέα" ΚΑΠ 2014-2020 με την δραστική μείωση των ευρωενωσιακών κονδυλίων, σε συνδυασμό με τη μείωση των αγροτικών τιμών και την αύξηση του κόστους παραγωγής, επιταχύνει τις διαδικασίες απομάκρυνσης των μικρών και φτωχών καλλιεργητών από την παραγωγή, τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στο χώρο της αγροτικής οικονομίας Την ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων σε κερδοφόρους για το κεφάλαιο τομείς - που ενισχύονται ακόμη περισσότερο με τις «πράσινες επιδοτήσεις» του 1ου πυλώνα και την προσαρμογή του αγροτικού τομέα στην «πράσινη οικονομία». Η βασική ενίσχυση θα αποτελεί μόλις το 50% περίπου της επιδότησης, όπως την ήξεραν οι αγροτοκτηνοτρόφοι μέχρι σήμερα, με βάση την ενιαία ενίσχυση. Μόνο οι μεγάλες καπιταλιστικές αγροτικές επιχειρήσεις με πολλά στρέμματα γης έχουν τη δυνατότητα να αφήνουν ακαλλιέργητα στρέμματα για αγρανάπαυση, διατήρηση τοπίου κλπ ή να καλλιεργούν δύο ή τρία ταυτόχρονα είδη και να λυμαίνονται έτσι τις "πράσινες επιδοτήσεις" της ΕΕ.
Η ΚΑΠ υποτάσσεται πλήρως στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και τους στόχους που προωθεί η αντιλαϊκή Στρατηγική "Ευρώπη 2020", ώστε τα κοινοτικά κονδύλια να κατευθύνονται σε τομείς που υπόσχονται ακόμη μεγαλύτερη κερδοφορία των μονοπωλίων .
Η νέα μεταρρύθμιση της ΚΑΠ φέρνει σε ακόμα πιο τραγική θέση τον φτωχό αγρότη της οικογενειακής εκμετάλλευσης και του μικρού κλήρου. Η απελευθέρωση των αγορών θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα για τις καπιταλιστικές αγροτικές επιχειρήσεις στο χώρο της αγροτικής παραγωγής και των αγροτικών εφοδίων, στην παραγωγή και διακίνηση των τροφίμων. Ενισχύει τη διαδικασία συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης, την επιθετικότητα και τα κέρδη των μονοπωλίων.
Οι απελευθερώσεις των αγορών θα δημιουργήσουν νέους κινδύνους για μεγάλες διακυμάνσεις τιμών παραγωγού που θα επιδεινώσουν τη θέση των μικρών παραγωγών, αλλά και των εργαζομένων καταναλωτών, που αντιμετωπίζουν την αυξανόμενη ακρίβεια, εξασφαλίζοντας υπερκέρδη στα μονοπώλια.
Η Ευρωκοινοβουλευτκή Ομάδα του ΚΚΕ καταψήφισε και τη νέα αναθεώρηση της ΚΑΠ της ΕΕ. Οι εξελίξεις 33 χρόνια από την ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ/ΕΕ επιβεβαιώνουν τη θέση του ΚΚΕ, που αταλάντευτα υποστήριξε από την πρώτη στιγμή ότι τίποτα δεν έχουν να κερδίσουν οι αγρότες από την ΚΑΠ και την ΕΕ. Αντίθετα, έχουν μόνο να χάσουν. Η συμβολή της Παναγροτικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ) στη συγκρότητση της Λαϊκής Συμμαχίας της εργατικής τάξης, των φτωχών αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων, της νεολαίας αποτελεί σημαντική δύναμη, για τη κλιμάκωση της αντιμονοπωλιακής - αντικαπιταλιστικής πάλης για την Εργατική - Λαϊκή Εξουσία την εξασφάλιση υγιεινών αγροτικών προϊόντων για τον εργαζόμενο λαό.

Πηγή : K.K.E

Δεν υπάρχουν σχόλια: