Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Όταν οι ναζί βγάζουν ακόμα δις - Κανείς δεν πάει χαμένος...Της Αναστασίας Γιαμαλή στην Αυγή



Την περασμένη εβδομάδα ο Ότο Μπέισεϊμ, 89χρονος Γερμανός κροίσος, ιδιοκτήτης των Media Markt, με περιουσία που υπολογίζεται στα 3,3 δισ. δολάρια, αυτοκτόνησε καθώς έπασχε από ανίατη ασθένεια. Ο Μπέισεϊμ υπηρετούσε ως ασυρματιστής στα SS στη διάρκεια του B' Παγκοσμίου Πολέμου. Το ιστορικό του το κρατούσε "μυστικό" μέχρι το 2006.

Ο Βαυαρός ιδιοκτήτης της Metro Group και συνιδιοκτήτης επιχειρήσεων όπως η Media Markt, η Makro, η Saturn, η Real και η Kaufhof βρέθηκε νεκρός μέσα στο σπίτι του. Ο ναζί με τη μυθική περιουσία δεν άφησε κληρονόμους, έτσι η περιουσία του θα διατεθεί σε δύο ιδρύματα που φέρουν το όνομά του, ένα στο Μόναχο και ένα στο Μπαρ της Ελβετίας. Ήταν πολύ μυστικοπαθής, λένε, και απέφευγε τη δημοσιότητα. O ασυρματιστής της ένοπλης πτέρυγας του Ναζιστικού Κόμματος, όταν τελείωσε ο πόλεμος, είπε να κάνει καριέρα πουλώντας... τι άλλο; Μα, ηλεκτρικές συσκευές σε χοντρική. Στις συναντήσεις τον μετόχων της εταιρείας του εμφανιζόταν συχνά "μασκαρεμένος" ως κύριος Μίλερ.
Και ο ιδρυτής του ΙΚΕΑ, Ίνγβαρ Κάμπραντ, αποκαλύφθηκε πέρυσι πως ήταν ενεργός στρατολογητής των Ναζί ακόμη και μετά το πέρας του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Σύμφωνα με βιβλίο της Ελίζαμπεθ Άσμπρινγκ, ο κατά δήλωσή του "μετανιωμένος" Κάμπραντ μόνο μετανιωμένος δεν φαίνεται να είναι για το ναζιστικό παρελθόν του, μιας και συνηθίζει να μιλά διθυραμβικά για τον «φίλο» του Περ Ένγκταλ, διαβόητο ναζί.
Κάπου εδώ αξίζει να θυμηθούμε πως ο Hugo Βοss, ιδρυτής της εταιρείας ενδυμάτων Boss, σχεδίαζε για λογαριασμό των SS τις στολές τους, όπως ο Τσεκλένης στο παρελθόν είχε σχεδιάσει τις στολές της ΕΛ.ΑΣ. και η Κοκό Σανέλ τις στολές της Ολυμπιακής Αεροπορίας.
Είναι προφανές πως καμιά δουλειά δεν είναι ντροπή για έναν ναζί... Μάλιστα φαίνεται πως την κάνουν με τέτοιο ζήλο, έχοντας πατήσει επί αρκετών πτωμάτων στη ζωή τους, ώστε καταφέρνουν να βρίσκονται στην κορυφή...


Δεν υπάρχουν σχόλια: