Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Μόνη διέξοδος η πρόταση του ΚΚΕ - 19ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ - ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ



Το 19ο Συνέδριο του Κόμματος καλείται να αντιμετωπίσει και να δώσει απαντήσεις σε πολλά και κρίσιμα ζητήματα που αφορούν το εργατικό - λαϊκό κίνημα. Πρέπει να προτείνει λύσεις στα άκρως σοβαρά και οξυμένα προβλήματα της εργατικής τάξης, των αυτοαπασχολούμενων, της μικρομεσαίας αγροτιάς, της νεολαίας, των γυναικών, των εκατομμυρίων ανέργων. Είναι σίγουρο ότι οι Σύνεδροι θα πράξουν το καθήκον τους και με το υψηλό αίσθημα ευθύνης, που διακατέχει τους Ελληνες κομμουνιστές, θα επεξεργαστούν και θα ψηφίσουν τις προτάσεις που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία, προκειμένου να βγει από τα τάρταρα που την έχουν ρίξει.
Το βασικό θέμα που εξ αντικειμένου θ' απασχολήσει το Σώμα είναι η στρατηγική επιλογή του Κόμματος για τη λαϊκή εξουσία, με έξοδο από την ΕΕ και μονομερή διαγραφή του χρέους, την απαλλαγή γενικά του ελληνικού λαού από τη μέγκενη της καπιταλιστικής κρίσης και βαρβαρότητας. Πρόταση που τέθηκε στην κρίση του ελληνικού λαού στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις και δεν υιοθετήθηκε από τη μεγάλη πλειοψηφία του Λαού. Κάτι κατά τη γνώμη μου αναμενόμενο γιατί μεγάλα στρώματα του πληθυσμού, αλλά και της εργατικής τάξης δεν ήταν έτοιμα ν' αποφασίσουν το μεγάλο βήμα που τους καλούσε να κάνουν, το Κόμμα, ν' ανατρέψουν στην ουσία ένα κοινωνικό σύστημα και να επιλέξουν ένα νέο εν πολλοίς άγνωστο που παράλληλα η μαύρη προπαγάνδα έτρεξε να το ταυτίσει με ό,τι πιο στρεβλό υπήρχε στο σοσιαλισμό που γνωρίσαμε κι αυτό φυσικά παραποιημένο (βέβαια, εδώ μπορεί να διακρίνει κανείς κι ευθύνες της ηγεσίας του Κόμματος σε σχέση με την καλύτερη ανάλυση της πρότασης, αλλά και πάλι θα ήταν δύσκολο να υιοθετηθεί από μεγάλες μάζες, όσο κι αν δούλευε το κόμμα χωρίς ίχνος υστέρησης. Κι αυτό γιατί ο λαός έμπαινε για πρώτη φορά τόσο άμεσα στη διαδικασία να πετάξει το παλιό και να φέρει το καινούργιο).
Ομως όπως εκτίμησε μετεκλογικά η ΚΕ, η πρόταση του Κόμματος, η υπεράσπισή της μέχρι τέλους χωρίς ταλαντεύσεις, η άρνησή του να μπει σε διαδικασία «αριστερής διακυβέρνησης» κάνοντας ψηφοθηρία και σπέρνοντας αυταπάτες, όλη αυτή η συνεπής ταχτική του αποτελεί σοβαρή παρακαταθήκη για το μέλλον, αφού με τη συνέχιση της ζύμωσης πάνω στην ίδια πρόταση, χωρίς υπαναχωρήσεις και στραβοπατήματα κι αφού φυσικά αυτή η πρότασή του αποτελεί το μοναδικό ρεαλιστικό και σίγουρο δρόμο για τη λύση των προβλημάτων του ελληνικού λαού. Ηδη, από τους πρώτους κιόλας μήνες, αντικειμενικά κι άσχετα με το τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, η ταχτική του κόμματος δικαιώνεται στην καθημερινή ζωή. Μόνο να φανταστούμε ότι το Κόμμα - αν είχε «υποκύψει» στις πιέσεις και είχε προσχωρήσει στη λογική της «κυβέρνησης της αριστεράς» με όσο υψηλό εκλογικό ποσοστό κι αν είχε εξασφαλίσει - θα είχε μπει εξ αντικειμένου στη διαδικασία να δίνει εξετάσεις κι αυτό στους πρεσβευτές των χωρών της ΕΕ και σε αξιωματούχους των ΗΠΑ.
Τώρα, ανοίγεται μπροστά στο Κόμμα η προοπτική, με ισχυροποιημένη τη στρατηγική του πρόταση, εγκεκριμένη από το ανώτερο όργανό του με μεγάλη πλειοψηφία, να την «βγάλει» στην εργατική τάξη και το λαό με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και με την επίμονη δουλειά των στελεχών, των μελών και των φίλων του να την κάνει χτήμα τους σαν τη μοναδική που τους δίνει διέξοδο, σ' αντίθεση με τα αδιέξοδα που τους προτείνουν όλοι οι άλλοι!
Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου του Κόμματός μας.

Νίκος Βουρτσάνης
Φίλος και ψηφοφόρος του Κόμματος, Τρίπολη





Δεν υπάρχουν σχόλια: