Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Δήλωση Γ.Γ. Κ.Ε ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού για τις θέσεις των κ.κ. Αναστασιάδη και Λιλλήκα για ένταξη της Κύπρου στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη και στο ΝΑΤΟ.


 Οι κ.κ. Αναστασιάδης και Λιλλήκας τοποθετήθηκαν ξεκάθαρα υπέρ της ένταξης της Κύπρου στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη. Ο δε κ. Αναστασιάδης προεκτείνει τη θέση του υποστηρίζοντας πως με «αδογμάτιστο» τρόπο θα πρέπει να συζητήσουμε και την ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ.

Ο κ. Αναστασιάδης, λέει για πρώτη φορά την αλήθεια, συνδέοντας την ένταξη της Κύπρου στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη με την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Όλοι θυμόμαστε πως ο κ. Αναστασιάδης και ο ΔΗΣΥ μαζί με όλα τα υπόλοιπα κόμματα, φλόμωναν τον κυπριακό λαό με το ψεύτικο επιχείρημα πως ο Συνεταιρισμός για την Ειρήνη (ΣγΕ) αποτελεί τάχα «πυλώνα της ευρωπαϊκής ασφάλειας». Όλοι θυμόμαστε πως όταν το ΑΚΕΛ στη Βουλή τους απεδείκνυε ότι αυτό ήταν πρόγραμμα του ΝΑΤΟ, μας κατηγορούσαν.
 
Επέλεγαν συνειδητά να παραποιούν τα ντοκουμέντα που μαρτυρούσαν πως η δημιουργία του Συνεταιρισμού ήταν πρωτοβουλία της Κυβέρνησης των ΗΠΑ και πως αυτός ήταν και παραμένει προθάλαμος του ΝΑΤΟ. Επεδίωκαν, χρησιμοποιώντας ψευδή δεδομένα, να παραπλανήσουν τον κυπριακό λαό. Να τον πείσουν ότι η συμμετοχή μας στο Νατοϊκό πρόγραμμα ήταν απόρροια της συμμετοχής μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
Σήμερα αυτό το ψέμα τους έχει συντριβεί. Επιμένουν όμως και ο κ. Αναστασιάδης και ο κ. Λιλλήκας πως πρέπει να ενταχθεί η Κύπρος στον προθάλαμο του ΝΑΤΟ.
 
Τους καλούμε λοιπόν να τοποθετηθούν σε σειρά από ερωτήματα που αφορούν την ένταξη της Κύπρου στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη αλλά και στο ΝΑΤΟ, θέση την οποία υποστηρίζει ο κ. Αναστασιάδης. Ελπίζουμε αυτή τη φορά να τα καταφέρουν να απαντήσουν, αφού όσες φορές το ΑΚΕΛ έθεσε διάφορα επιχειρήματα για το θέμα, ουδέποτε απάντησαν επί της ουσίας, αλλά αρκέστηκαν να μας κατηγορήσουν για ιδεοληψία και δογματισμό.   
 
-           Πώς νομίζουν ότι πιθανό αίτημα της Κύπρου για Ένταξη στο Συνεταιρισμό ή/και στο ΝΑΤΟ και το βέβαιο βέτο από μέρους της Τουρκίας για την ένταξη θα εκθέσει την Τουρκία διεθνώς; Η Τουρκία βάζει βέτο στην ένταξη της Κύπρου και σε άλλους διεθνείς Οργανισμούς εδώ και χρόνια, δίχως αυτό να της προκαλεί το όποιο πρόβλημα.
-           Προσυπογράφουν τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις  που αναλαμβάνει το κάθε κράτος με τη συμμετοχή του στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, όπως καθορίζονται στο «Έγγραφο Πλαίσιο»; Αποδέχονται δηλαδή την από κοινού συμμετοχή σε νατοϊκές ασκήσεις; Ήδη πολλά κράτη-μέλη του Συνεταιρισμού έχουν εμπλακεί σε επιχειρήσεις αμφίβολης νομιμότητας.  Γιατί θέλουν να σύρουν την Κύπρο σε τέτοιες επιχειρήσεις;
-           Γιατί ισχυρίζονται πως με οποιοδήποτε τρόπο η ένταξη της Κύπρου στο Συνεταιρισμό, θα της παρέχει ασφάλεια; Σε έγγραφο του Γραφείου Δημόσιων Υποθέσεων του State Department, αναφέρεται επίσης πως ο ΣγΕ «διευκολύνει τα μέλη του ΣγΕ να συμβουλευτούν το ΝΑΤΟ όταν είναι αντιμέτωπα με άμεση απειλή για την ασφάλεια τους αλλά δεν επεκτείνει τις εγγυήσεις ασφάλειας του ΝΑΤΟ».
-           Δεν ενοχλεί τους κ.κ. Αναστασιάδη και Λιλλήκα να παρέχουν στο ΝΑΤΟ άρα και στην Τουρκία, πληροφορίες σχετικά τους αμυντικούς προϋπολογισμούς και σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας;
-           Είναι τόσο πρόθυμοι να προσυπογράψουν τη Συμφωνία που υπογράφουν τα κράτη-μέλη του Συνεταιρισμού σχετικά με το Καθεστώς των Ενόπλων Δυνάμεων η οποία υπάγεται αποκλειστικά στον έλεγχο της Κυβέρνησης των ΗΠΑ; Αυτή προβλέπει εγκατάσταση ξένων στρατευμάτων σε έδαφος ενός κυρίαρχου κράτους, αν αυτό κριθεί ότι θα είναι προς το συμφέρον του ΝΑΤΟ. Προβλέπει πως τα στρατεύματα δεν θα υπάγονται σε έλεγχο διαβατηρίων ούτε θα χρειάζονται βίζα.
-           Δεν τους ενοχλεί να αποστείλουν στελέχη και στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς στο Κέντρο Εκπαίδευσης του ΣγΕ στην Άγκυρα, το οποίο διοικείται από συνταγματάρχη του τουρκικού στρατού; Ο συγκεκριμένος υπηρέτησε «στη 28η Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού στην «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου» ως επικεφαλής πληροφοριών και πολιτικών υποθέσεων».
-           Έχουν ποτέ μελετήσει τι σημαίνει για την Κύπρο και από οικονομικής άποψης η συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ και στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη; 
-           Γιατί ο κ. Αναστασιάδης χύνει κροκοδείλια δάκρυα για τις αποκοπές των κοινωνικών παροχών την ώρα που είναι πρόθυμος αν εκλεγεί να προσφέρει «αδογμάτιστα» εκατομμύρια απομυζημένα από τον κυπριακό λαό για να τα δίνει ως εισφορά στις δαπάνες του ΝΑΤΟ; Μήπως δεν ενημερώθηκε για το γεγονός πως παρόλο που ο λαός της βυθίζεται στην ανέχεια, η Ελλάδα εξακολουθεί να ξοδεύει από 22 μέχρι 28 εκατομμύρια στον Προϋπολογισμό του ΝΑΤΟ;
-           Συμμερίζεται ο κ. Αναστασιάδης τη νέα στρατηγική του ΝΑΤΟ, η οποία υποχρεώνει τα μέλη του να αντιμετωπίσουν και να διαχειριστούν κρίσεις και «πέραν από τα σύνορα του ΝΑΤΟ»; Με άλλα λόγια συμφωνεί απόλυτα με τις απροκάλυπτες αιματηρές επεμβάσεις του ΝΑΤΟ σε κάθε γωνιά της γης;
-           Σε ποια ακριβώς βάση στηρίζει τη θέση του ο κ. Αναστασιάδης πως μέσα στο ΝΑΤΟ υπάρχει έδαφος για να κτιστούν συμμαχίες που θα δώσουν ώθηση στην επίλυση του Κυπριακού; Υπενθυμίζουμε τη δήλωση του  Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ σε ερώτηση που του υποβλήθηκε αναφορικά με το Κυπριακό, ο οποίος δεν πήρε καμία απολύτως θέση. Αντιθέτως σε εκείνη την ίδια αναφορά υπερασπίστηκε το αίτημα της Τουρκίας για ειδική σχέση με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας. 
-           Σε ποια ακριβώς βάση στηρίζει τη θέση του ο κ. Αναστασιάδης πως μέσα στο ΝΑΤΟ υπάρχει έδαφος για να κτιστούν συμμαχίες που θα δώσουν ώθηση στην επίλυση του Κυπριακού; Υπενθυμίζουμε τη δήλωση του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ στις 4 Δεκεμβρίου 2012 με την οποία εξέφραζε την υποστήριξη και την ισχυρή αλληλεγγύη του ΝΑΤΟ προς την Τουρκία. Επίσης την αποφασιστικότητα του να υπερασπιστεί κατά τα λεγόμενα του την Τουρκία και τον τουρκικό λαό, απευθύνοντας μάλιστα το μήνυμα προς όσους θέλουν να επιτεθούν στην Τουρκία «να μην το σκέφτονται καν». Ας δούμε τι συμβαίνει στην Ελλάδα, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ.  Στις συνεχείς παραβιάσεις του εναέριου χώρου και των συνόρων της από την Τουρκία, της αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας της στο Αιγαίο, την αμφισβήτηση της ελληνικότητας νησιών του Αιγαίου, το ΝΑΤΟ δεν προασπίζεται ούτε το δίκαιο, ούτε τα συμφέροντα ούτε και την ασφάλεια της Ελλάδας.
-           Τέλος θα πρέπει οι υποστηρικτές της ένταξης της Κύπρου στο ΣγΕ και στο ΝΑΤΟ να απαντήσουν ακόμα ένα ερώτημα που τίθεται: Υπάρχει άραγε κανείς που να θέλει στον επόμενο πόλεμο των Αμερικανονατοϊκών να συμμετέχουν και Κύπριοι στρατιώτες, ως συνδρομή της Κύπρου στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη και στο ΝΑΤΟ; 
 
Το ΝΑΤΟ και τα παρακλάδια του δεν είναι ούτε φιλανθρωπικοί οργανισμοί, ούτε φιλειρηνικοί σύνδεσμοι.  Επιδιώκουν πολιτική και στρατιωτική κηδεμονία, ιδιαίτερα σε ό, τι αφορά τις σχέσεις τους με μικρά κράτη.  Το ΝΑΤΟ δεν λαμβάνει υπ’ όψιν το διεθνές δίκαιο, όταν πρόκειται να προωθήσει τις ιμπεριαλιστικές του βλέψεις.  Αυτό αποδείχθηκε στην περίπτωση της Γιουγκοσλαβίας, του Αφγανιστάν, του Ιράκ και της Λιβύης πρόσφατα.  Οι παρεμβάσεις του ΝΑΤΟ έξω από κάθε νομιμότητα, βαφτίζονταν «ειρηνευτικές αποστολές», ή «ανθρωπιστικές παρεμβάσεις» και καταστρατηγούσαν αδιάκριτα τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.  Αποτελέσματα αυτών των παρεμβάσεων, ήταν τα κτυπήματα εναντίον μη στρατιωτικών στόχων, ήταν η κατάλυση της κυριαρχίας ανεξάρτητων κρατών, η κατοχή και ο διαμελισμός κρατών κατά παράβαση των διεθνών κανόνων. Μήπως και το έγκλημα που συντελέστηκε σε βάρος της Κύπρου το 1974 δεν ήταν έργο εμπνευσμένο από το ίδιο το ΝΑΤΟ; 

Πηγή : ΑΚΕΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: