Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Ογδόντα νεκροί από έκρηξη στο Πανεπιστήμιο του Χαλεπιού στη Συρία

Της Αναστασίας Γιάμαλη





Τουλάχιστον 80 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 160 τραυματίσθηκαν από έκρηξη που σημειώθηκε χθες στο πανεπιστήμιο του Χαλεπιού, στη βόρεια Συρία, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η επίσημη συριακή τηλεόραση μετέδωσε πως "τρομοκρατική επίθεση στο πανεπιστήμιο του Χαλεπιού προκάλεσε θύματα". Ακόμη, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο, άλλοι 38 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις σε ολόκληρη τη χώρα, δέκα εκ των οποίων στη Χούλα.
Αντικαθεστωτικοί υποστηρίζουν πως η αιτία της έκρηξης ήταν ο αεροπορικός βομβαρδισμός, ενώ στρατιωτική πηγή διαβεβαιώνει πως επρόκειτο για πύραυλο εδάφους-αέρος που εκτοξεύθηκε από τους αντάρτες, αστόχησε και έπεσε στο πανεπιστήμιο. Άλλες πηγές κάνουν λόγο για παγιδευμένο αυτοκίνητο.
Στην Χομς, οι συνοικίες Τζομπάρ και Σουλτανιγέ (νοτιοδυτικές) έγιναν στόχοι αεροπορικών επιδρομών, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, που έχει την έδρα του στη Βρετανία. Νοτίως της Δαμασκού, "η πόλη Αλ Μλέιχα έγινε στόχος αεροπορικού πλήγματος από τις δυνάμεις του καθεστώτος και δέχθηκε επίσης πυρά ρουκετών, ενώ μάχες έφερναν αντιμέτωπους αντάρτες και στρατιώτες κοντά στην έδρα της Πολεμικής Αεροπορίας στην πόλη", πρόσθεσε η οργάνωση.
Τέλος, μια έγκυος και τρία από τα παιδιά της έχασαν τη ζωή τους χθες από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε καταυλισμό Σύρων προσφύγων στη νοτιοανατολική Τουρκία. Η φωτιά ξεκίνησε από την ηλεκτρική θερμάστρα που χρησιμοποιούσε η οικογένεια για να ζεσταθεί στη σκηνή της. Συνολικά στους καταυλισμούς διαμένουν περισσότεροι από 150.000 καταγεγραμμένοι πρόσφυγες.


ΠΗΓΗ - ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: