Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

«Λίστα Λαγκάρντ»: Τρεις κάλπες η πρόταση που αποφάσισε κατά πλειοψηφία η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.


Τρεις κάλπες, μία ανά πρόταση, προτείνει η απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, που ελήφθη κατά πλειοψηφία, για την ψηφοφορία σχετικά με τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, για την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ». 

Η πρόταση της Διάσκεψης, θα τεθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, η οποία θα πάρει την τελική απόφαση την Πέμπτη.
Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, στη Διάσκεψη των Προέδρων, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Σπύρος Χαλβατζής, επανέλαβε τη θέση του ΚΚΕ να στηθούν τέσσερις κάλπες, μία για κάθε πρόσωπο του οποίου προτείνεται η παραπομπή.
Προειδοποίησε επίσης για τον κίνδυνο να κουκουλωθεί η υπόθεση.
Εξάλλου σε πρωινό σχόλιό του για την ψηφοφορία στη Βουλή σχετικά με τις ευθύνες για τη «λίστα Λαγκάρντ», το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:
«Τυχόν απόφαση να στηθούν στη Βουλή τρεις και όχι τέσσερις κάλπες θα σημαίνει ότι η υπόθεση με τη λεγόμενη λίστα Λαγκάρντ οδηγείται σε κουκούλωμα, ενώ περιέχει και τον κίνδυνο να μην παραπεμφθεί κανένας. Το ΚΚΕ επιμένει στην πρότασή του να στηθούν τέσσερις κάλπες».
Τα κόμματα της συγκυβέρνησης επιδιώκουν να στηθούν τρεις κάλπες, όσες είναι και οι προτάσεις των κομμάτων, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι δε θα υπάρξουν διαρροές από τους βουλευτές τους προς τις προτάσεις των άλλων κομμάτων.
Επί της διαδικασίας η Διάσκεψη των Προέδρων δεν κατέληξε πώς θα γίνει η καταμέτρηση των ψήφων, δηλαδή αν θα προστεθούν οι ψήφοι από όλες τις κάλπες ή θα υπολογιστεί κάθε μία ξεχωριστά, καθώς στη δεύτερη περίπτωση υπάρχει ενδεχόμενο να μην παραπεμφθεί κανένα πρόσωπο σε επιτροπή προκατρκτικής εξέτασης. Για το θέμα είναι πιθανό ναυπάρξει διαβούλευση το απόγευμα ανάμεσα στα κόμματα.
Ανοικτό παραμένει αν κάθε βουλευτής υποχρεούται να προσέλθει να ψηφίσει σε όλες τις κάλπες που θα στηθούν ή αν θα έχει τη δυνατότητα να προσέλθει σε μία μόνο κάλπη. Όμως, όπως επισημάνθηκε, αν  βουλευτές επιλέξουν να ρίξουν ψηφοδέλτιο σε μία μόνο κάλπη, τότε παραβιάζεται η μυστικότητα της ψηφοφορίας. Αντίστοιχα, τονίστηκε πως δεν  μπορεί βουλευτής να υποχρεωθεί να ψηφίσει σε όλες τις κάλπες.

Πηγή : 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: