Σφίγγει ο ιμπεριαλιστικός κλοιός γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας
Συνεχείς είναι οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας, για 4η μέρα σήμερα, ενώ πληθαίνουν οι ενδείξεις οτι ο ισραηλινός στρατός προετοιμάζεται για ακόμη μεγαλύτερη κλιμάκωση της επίθεσής του κατά της μικρής λωρίδας παλαιστινιακής γης, που βρίσκεται αποκλεισμένη και ο λαός της «στραγγαλίζεται» εδώ και χρόνια.
Σήμερα, νωρίς το πρωί, επλήγη από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή το αρχηγείο της κυβέρνησης της Χαμάς στη Γάζα και σχεδόν καταστράφηκε, όπως και παρακείμενα σπίτια, σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές.
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε οτι χτύπησε πάνω από 800 στόχους στη Λωρίδα της Γάζας, με πρόσχημα τη ρίψη ρουκετών στο Τελ Αβίβ και κοντά στην Ιερουσαλήμ.
Χθες, το Ισραήλ, μετά και την ανοιχτή υποστήριξη των ΗΠΑ, κινητοποίησε 75.000 εφέδρους για την περίπτωση μιας επικείμενης χερσαίας επιχείρησης εναντίον της Γάζας. Παράλληλα, απέκλεισε όλους τους κεντρικούς δρόμους γύρω από τη Γάζα, κοντά στην οποία συγκεντρώνονται τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και μπουλντόζες.
Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, από τις ισραηλινές επιθέσεις έχουν σκοτωθεί 30 Παλαιστινίοι και 280 εχουν τραυματιστεί. Μεταξύ των θυμάτων συγκαταλέγονται και μικρά παιδιά. Από την άλλη, 3 Ισραηλινοί είχαν σκοτωθεί, ενώ οι τραυματίες ήταν περίπου 10 - και παιδιά.
Αργά χθες ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είχε εκ νέου τηλεφωνική επικοινωνία με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον αιγύπτιο πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, επαναλαμβάνοντας τη στήριξη των ΗΠΑ στο "δικαίωμα αυτοάμυνας" του Ισραήλ, ενώ προκλητικά εξέφρασε τη λύπη του για τις ανθρώπινες απώλειες στην ισραηλινή και την παλαιστινιακή πλευρά.
Για «ανείπωτη τραγωδία που δεν μπορεί να αποσιωπηθεί» έκανε λόγο ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός Χισάμ Κχάντιλ, που πραγματοποίησε τρίωρη επίσκεψη στη Γάζα, κατά την οποία συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της «Χαμάς» Ισμαΐλ Χανίγια και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει τις ευθύνες της. Επανέλαβε ότι η Αίγυπτος θα επιδιώξει, πάλι, να πετύχει μακροπρόθεσμη εκεχειρία.
Ο πρόεδρος Ομπάμα είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον τούρκο πρωθυπουργόΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και συζήτησαν για την κατάσταση στη Γάζα.
Υπέρ και κατά των ισραηλινών επιθέσεων
Να «ασκήσει επιρροή στη Χαμάς» ζήτησαν από τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Μούρσι, ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ, η εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, Αστον, ενώ δημόσια το ζήτησε η Γερμανίδα καγκελάριος. Πρόκειται για την πρώτη σημαντική δοκιμασία στις σχέσεις Ισραήλ και Αιγύπτου, υπό την νέα ηγεσία των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων».
Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Αμπάς χαρακτήρισε «σφαγές» τις επιθέσεις στη Γάζα, λέγοντας ότι είναι εναντίον «όλων των Παλαιστινίων». Κάλεσε τον Αραβικό Σύνδεσμο, που συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα, να αποστείλει τον Γενικό Γραμματέα του, Ναμπίλ αλ Αράμπι, στη Γάζα.
Στη Νέα Υόρκη, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι ο γενικός γραμματέας Μπαν Κι-μουν θα επισκεφθεί σύντομα την περιοχή, σε μια προσπάθεια να πείσει Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους να συμφωνήσουν σε μια εκεχειρία. Ο πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς είπε ότι η επίσκεψη αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί "εντός δύο ή τριών ημερών".
Το Πακιστάν καταδίκασε τις ισραηλινές επιδρομές στη Γάζα και διαβεβαίωσε τον παλαιστινιακό λαό για την υποστήριξή του, ενώ διαδηλώσεις υποστήριξης στο δοκιμαζόμενο παλαιστινιακό λαό στη Γάζα έγιναν, εκτός από τη Δυτική Οχθη, σε Τυνησία, Ιράν, Λίβανο και άλλες αραβικές χώρες.
Πηγή : 902.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου