Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΣ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Χαιρετίζουμε τις χιλιάδες εργαζόμενους και νεολαίους που διαδήλωσαν το Σάββατο την ημέρα της 39ης επετείου από την εξέγερση του Πολυτεχνείου του 73. Ο παλμός της διαδήλωσης και τα αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα που φωνάζονταν προσπάθησαν να αναδείξουν δυο πράγματα. Ένα: ότι τα αιτήματα της εξέγερσης για Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία-Ανεξαρτησία παραμένουν ανεκπλήρωτα και στο σήμερα. Σε μια περίοδο μάλιστα που η βάρβαρη επίθεση κυβέρνησης –ΕΕ – ΔΝΤ ξεθεμελιώνει καταχτήσεις δεκαετιών, σπρώχνει το λαό στην πείνα και την απόγνωση, παραδίδει τη χώρα και τις πλουτοπαραγωγικές της πηγές βορά στο ιμπεριαλιστικό κεφάλαιο. Δύο: ότι ο καλύτερους τρόπος για να τιμήσουμε τους νεκρούς του Πολυτεχνείου είναι να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε υπερασπιζόμενοι τα δικαιώματα μας, ενάντια στην φασιστικοποίηση της κοινωνικής και πολιτικής ζωής και την καταπάτηση των δημοκρατικών ελευθεριών μας. Είναι φανερό ότι παρ' όλες τις δυσκολίες και τις αδυναμίες που έχει το κίνημα, να οργανωθεί και να πετύχει νίκες, ο λαός μας σε κάθε ευκαιρία βγαίνει και εκφράζει την αντίθεση του ενάντια στην πολιτική της ανεργίας, της φτώχειας και της εξάρτησης.

Καταγγέλλουμε την βίαιη εισβολή των δυνάμεων καταστολής στον χώρο του Ασύλου μετά το τέλος της διαδήλωσης. Με χημικά και ξύλο επιτέθηκαν σε φοιτητές και αγωνιστές, που βρίσκονταν στον χώρο της πρυτανείας, και έκαναν 16 συλλήψεις. Οι κατηγορίες που τους προσάπτουν είναι «διατάραξη της κοινής ειρήνης» και «αντίσταση κατά της αρχής» και περνάνε από δίκη στις 19 Δεκέμβρη. Είναι φανερό ότι αυτό το σύστημα που πλέον δεν μπορεί να πείσει για αυτά που κάνει, το μόνο όπλο του είναι το ξύλο, τα χημικά και η τρομοκρατία. Το είδαμε σε όλες τις απεργίες (Γενικές και μη) με τα όργια καταστολής, που δεν δίστασαν να χρησιμοποιήσουν αύρα νερού απέναντι στα μπλοκ των διαδηλωτών. Είναι αυτές οι επιλογές του συστήματος και η συνολικότερη φασιστικοποίηση της δημόσιας ζωής που θρέφουν και δίνουν πάτημα στους φασίστες της Χρυσής Αυγής να δράσουν. Για να αντιμετωπιστεί αυτό χρειάζεται οργανωμένο και πολιτικοποιημένο κίνημα. Χρειάζεται να εμπιστευτούμε ξανά την συλλογική δράση και πάλη.
Χρειάζεται όμως να ανοιχτεί μέτωπο αντιπαράθεσης με τις λογικές που δρουν ενάντια στο κίνημα και την πάλη του. Η στάση των λεγόμενων «μπαχάλων» μετά το τέλος της διαδήλωσης που πετούσαν πέτρες και μολότοφ στην είσοδο της έκθεσης (ΔΕΘ) προκειμένου να προκαλέσουν τις δυνάμεις καταστολής έδρασε προβοκατόρικα και έδωσε πάτημα στην αστυνομία να μπει στο Άσυλο και να κάνει τις συλλήψεις. Πρέπει αυτές οι απόψεις και αντιλήψεις να απομονωθούν πολιτικά από τους φοιτητές. Εδώ πρέπει να ξεκαθαριστεί και η θέση των δυνάμεων που δρουν και παρεμβαίνουν μέσα στο φοιτητικό κίνημα. Δεν μπορούμε να βάζουμε τους συλλόγους και τους φοιτητές (χωρίς να το γνωρίζουν επί της ουσίας) να κάνουν «πλάτες» σε τέτοιες λογικές, ούτε να δίνουμε μάχες χωρίς όρους. Άμεσες απαντήσεις σε τέτοια ζητήματα (όπως η υπεράσπιση του Ασύλου) μπορεί να δώσει μόνο ένα οργανωμένο συνειδητοποιημένο και μαζικό φοιτητικό κίνημα και όχι 200-300. Με αυτόν τον τρόπο, και ασχέτως προθέσεων, δίνεται η δυνατότητα στην αστυνομία να συλλαμβάνει αγωνιστές.
Η τρομοκρατία και η αστυνομική βία απαντιέται με μαζικούς και όχι ατομικούς όρους. Το φοιτητικό και το λαϊκό κίνημα θα την αντιμετωπίζει συνεχώς όσο θα βγαίνει και θα αντιστέκεται. Η οργάνωση και η συγκρότηση των διαδηλώσεων είναι η καλύτερη απάντηση που μπορούμε να δώσουμε από μεριάς μας.

• ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ ΤΩΝ 16 ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΩΝ
• Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΜΑΣ ΣΤΑΜΑΤΑ
• ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΥΛΟ. ΤΟ ΦΚ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΕΙ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΤΟΥ


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΑΕΙ-ΤΕΙ 
 http://www.agonistikeskiniseis.org/

Δεν υπάρχουν σχόλια: