Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

Διαμαρτυρίες στην Ιαπωνία για το βιασμό 27χρονης από Αμερικανούς πεζοναύτες

Διαμαρτυρία κατοίκων έξω από την πύλη της Αμερικάνικης βάσης - Photo credit:  
Getty Images

Ο Χιροκάζου Νακαΐμα, κυβερνήτης της ιαπωνικής νήσου Οκινάουα, απαίτησε χτες τη λήψη περιοριστικών μέτρων κατά των Αμερικανών πεζοναυτών που μένουν σε στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στο νησί μετά τον πρόσφατο βιασμό μίας 27χρονης από δύο Αμερικανούς πεζοναύτες.

Ο κυβερνήτης ζήτησε και αλλαγή της στρατιωτικής συμφωνίας ΗΠΑ - Ιαπωνίας, λέγοντας ότι τέτοια προβλήματα θα επαναλαμβάνονται όσο παραμένουν αμετάβλητες οι διμερείς στρατιωτικές συμφωνίες, ενώ επανέλαβε τις αντιρρήσεις του για το ειδικό καθεστώς «προστασίας» των Αμερικανών πεζοναυτών από την ιαπωνική δικαιοσύνη.
Νωρίτερα, εκατοντάδες πολίτες της Οκινάουα συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας για το νέο κρούσμα διαδοχικού βιασμού ενθυμούμενοι μία παρόμοια αποτρόπαια επίθεση το 1995 σε βάρος 12χρονης μαθήτριας και πάλι από Αμερικανούς πεζοναύτες...
Οι τοπικές διαμαρτυρίες ανάγκασαν τον υπουργό Εξωτερικών Κοιτσίρο Γκέμπα να κάνει επίσημα διάβημα διαμαρτυρίας στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Τόκιο, ζητώντας τη λήψη δραστικών μέτρων για την αποτροπή παρόμοιων επιθέσεων σε βάρος των κατοίκων της Οκινάουα στο μέλλον. Ετσι, χτες το μεσημέρι, ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στην Ιαπωνία ζήτησε επίσημα συγγνώμη για το κρούσμα βιασμού από δύο 23χρονους πεζοναύτες και αναγκάστηκε να ανακοινώσει την απαγόρευση εξόδου όλων των πεζοναυτών που υπηρετούν μόνιμα ή προσωρινά σε στρατιωτικές βάσεις στην Ιαπωνία από τις 11.00 το βράδυ ως τις 05.00 π.μ.

ΠΗΓΗ -ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: