Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στον μουσουλμανικό κόσμο για την "βλάσφημη ταινία". Εισβολή διαδηλωτών στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Υεμένη. Ένταση και στη Νατζάφ. Ένας νεκρός και πέντε τραυματίες μέχρι τώρα



Η κατάσταση έχει βγει εκτός ελέγχου σε πολλές χώρες που είναι έντονο το μουσουλμανικό στοιχείο. Όπως μετέδεί  το Reuters, διαδηλωτές που εξέφραζαν την οργή τους για την "βλάσφημη" ταινία  εισέβαλαν στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Σανάα της Υεμένης αλλά και την Νατζάφ του Ιράκ.
Ενας πολίτης από την Υεμένη σκοτώθηκε και πέντε τραυματίστηκαν από τα πυρά της αστυνομίας, η οποία προσπάθησε να απωθήσει για δεύτερη φορά σήμερα τους διαδηλωτές που προσπαθούσαν να εισβάλουν στην αμερικανική πρεσβεία στη Σαναά.

Χιλιάδες διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για μια ταινία για το ισλάμ κατέλαβαν σήμερα το πρωί την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Σαναά.
Οι διαδηλωτές έσπασαν παράθυρα στα γραφεία της ασφάλειας έξω από την πρεσβεία πριν μπουν στον περίβολο του καλά οχυρωμένου κτιριακού συγκοτήματος στην ανατολική Σαναά και βάλουν φωτιά σε διπλωματικά οχήματα που ήταν σταθμευμένα εκεί.
Αστυνομικοί και φρουροί της πρεσβείας πυροβόλησαν στον αέρα και χρησιμοποίησαν αντλίες νερού για να επιχειρήσουν να διαλύσουν τους διαδηλωτές. Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Ρόιτερς υπάρχουν τραυματίες και στις δύο πλευρές.
Το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε πως οι δυνάμεις ασφαλείας κατάφεραν να απωθήσουν τους ως επί το πλείστον νεαρούς διαδηλωτές από το χώρο της πρεσβείας.
Διαδηλώσεις κατά της ταινίας και στο Ιράκ
Εκατοντάδες οπαδοί του σιίτη ηγέτη Μοκτάντα Σαντρ διαδηλώνουν σήμερα στην ιρακινή πόλη Νατζάφ εναντίον της αντι-ισλαμικής ταινίας εξαιτίας της οποίας προκλήθηκαν τα βίαια επεισόδια που στοίχισαν τη ζωή στον πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Λιβύη.
Οι διαδηλωτές, περιστοιχισμένοι από τις δυνάμεις ασφαλείας, φώναζαν συνθήματα κατά των ΗΠΑ και του Ισραήλ, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου στη Νατζάφ, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 150 χλμ. νότια της Βαγδάτης.
Η Νατζάφ, από τις ιερές πόλεις του σιισμού, φιλοξενεί το μαυσωλείο του Άλι, κεντρικής φυσιογνωμίας αυτής της θρησκευτικής κοινότητας.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, ο Μοκτάντα Σαντρ, ο οποίος κάλεσε το λαό να διαδηλώσει, ζήτησε από την κυβέρνηση να καλέσει τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Ιράκ για να δώσει εξηγήσεις σχετικά με την ταινία "Innocence of Muslims" ("Η αθωότητα των μουσουλμάνων") από την οποία ξεκίνησε η αντιπαράθεση.
Ο Σαντρ θέλει επίσης η Βαγδάτη να απαγορεύσει την πρόσβαση όλων των αμερικανών πολιτών στο ιρακινό έδαφος. Καλεί το κοινοβούλιο να ψηφίσει ένα νόμο που να απαγορεύει στο Ιράκ να διατηρεί σχέσεις με τις χώρες στις οποίες "ο προφήτης και το ισλάμ εξυβρίζονται" και ζητεί "από τους χριστιανούς όλου του κόσμου να απορρίψουν πράξεις όπως αυτή η ταινία".

ΠΗΓΗ -WWW.NEWS247.GR

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Απλά ζώα.