Σάββατο 11 Αυγούστου 2012

ΧΙΛΗ - «Κυνήγι μαγισσών» κατά των φοιτητών



Με ποινικές διώξεις κατά των ηγετικών στελεχών του φοιτητικού και μαθητικού κινήματος απαντά η κυβέρνηση του προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα, για τις «παράνομες διαδηλώσεις που ανοίγουν την πόρτα στους βανδαλισμούς και την εγκληματικότητα», όπως τόνισε ο υπουργός Προεδρίας Αντρές Τσάντγουικ. Αφορμή για τις διώξεις, που ανακοίνωσε σχεδόν αμέσως ο Τσάντγουικ και ενόσω βρίσκονταν ακόμη σε εξέλιξη οι κινητοποιήσεις των μαθητών και των φοιτητών στο Σαντιάγο, η πυρπόληση τριών λεωφορείων της «Transantiago» κοντά στην πλάσα Ιτάλια.

Πυρπόληση από «προβοκάτορες κουκουλοφόρους», αποκρύβοντας ουσιαστικά την είδηση που ήταν η πρωτοφανής και πολύ άγρια καταστολή. Καταστολή που συνεχίζεται στη Χιλή των κινητοποιήσεων δεκάδων χιλιάδων μαθητών και φοιτητών μετά το κάλεσμα της Συντονιστικής Συνέλευσης των Μαθητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ACES), του Εθνικού Συντονιστικού των Μαθητών (CONES) και της Συνομοσπονδίας Φοιτητών της Χιλής (Confech) ενάντια στην εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης και απαιτώντας, για άλλη μία φορά, την εγκαθίδρυση συστήματος δωρεάν και ποιοτικής Παιδείας για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
Η επίθεση των κατασταλτικών δυνάμεων και ειδικά των ειδικών μονάδων της στρατιωτικής αστυνομίας (Καραμπινιέροι) εκδηλώθηκε ήδη από τις προσυγκεντρώσεις. Μετά το πεδίο μάχης όπου μετατράπηκε το Σαντιάγκο, πραγματοποιήθηκαν και 75 συλλήψεις, ενώ σύμφωνα με τις αρχές 49 αστυνομικοί τραυματίστηκαν. Πάντως οι εκπρόσωποι των φοιτητών και των μαθητών έχουν ήδη ανακοινώσει την περαιτέρω εντατικοποίηση και ριζοσπαστικοποίηση του αγώνα τους και το συντονισμό τους με συνδικάτα και λαϊκές οργανώσεις.

ΠΗΓΗ -ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: