Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

Η οικονομική κρίση επηρεάζει αρνητικά και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό

Ο ευρωπαϊκός πολιτισμός στο έλεος της κρίσης

Η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία διαθέτουν το 13% των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς στη σχετική λίστα της UNESCO. Τα 122 αυτά μνημεία κινδυνεύουν όμως, αφού τα κονδύλια για τον πολιτισμό συνεχώς περικόπτονται στον ευρωπαϊκό Νότο. Σε εκτενή έρευνα η ισπανική εφημερίδα «Ελ Παΐς» επισημαίνει ότι οι χώρες που αποτελούν το λίκνο του ευρωπαϊκού πολιτισμού είναι ακριβώς αυτές που πλήττονται από την κρίση.

Στην Ισπανία το 2009 διατέθηκαν για τη συντήρηση μνημείων 13,9 εκατ. ευρώ. 
Υστερα από συνεχείς μειώσεις, ο αντίστοιχος προϋπολογισμός του 2012 κατέβηκε στα 7,5 εκατ. 

Στην Ιταλία, ο συνολικός προϋπολογισμός του υπουργείου Πολιτισμού πέρασε από τα 2,3 δισ. ευρώ το 2001 στα 1,4 δισ. το 2012. Αποτέλεσμα, να κινδυνεύουν μνημεία όπως το Κολοσσαίο ή και η Γέφυρα των Στεναγμών.
Ως προς την ελληνική αριθμητική της κρίσης: το υπουργείο Πολιτισμού, σύμφωνα με στοιχεία που το ίδιο έδωσε στα «ΝΕΑ», πέρασε από έναν - ήδη μειωμένο - προϋπολογισμό 350,2 εκατ. ευρώ το 2011 σε έναν προϋπολογισμό 303,7 εκατ. το 2012 (η νέα μείωση είναι 14%). Εντούτοις στον τομέα συντήρησης μνημείων θα διατεθούν φέτος περίπου 9,8 εκατ. έναντι 8 εκατ. ευρώ πέρσι.
Υπάρχει πάντως και μια χώρα που κάθε χρόνο αυξάνει τον προϋπολογισμό της για τον πολιτισμό. Είναι η Γερμανία που, κατά την ισπανική εφημερίδα, «ενώ τον 19ο αι. λάτρευε τα ελληνικά και τα λατινικά, σήμερα θεωρεί την Ελλάδα ένα πόδι που έχει γάγγραινα και πρέπει να ακρωτηριαστεί».
Πηγή: tanea.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: