Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΚΕΛ -ΧΙΡΟΣΙΜΑ - ΝΑΓΚΑΣΑΚΙ: εβδομήντα δύο χρόνια μετά, το έγκλημα δεν παραγράφεται



Η 6η και η 9η Αυγούστου 1945  έχουν καταγραφεί ως δυο από τις πλέον σκοτεινές σελίδες της ανθρώπινης ιστορίας, καθώς τότε συντελέστηκε από τις ΗΠΑ ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα που διέπραξε ο ιμπεριαλισμός κατά της ανθρωπότητας.
Η βόμβα ουρανίου που έπληξε τη Χιροσίμα και η αντίστοιχη πλουτωνίου,  που έπληξε το Ναγκασάκι, προκάλεσαν το θάνατο 300.000 ανθρώπων και άφησαν ανεξίτηλα σημάδια και ασθένειες σε όσους επέζησαν από την καταστροφή, ενώ η πυρηνική ακτινοβολία είχε ολέθριες συνέπειες για κάθε μορφή ζωής για δεκαετίες αργότερα.
Η ρίψη των ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι από τις ΗΠΑ δεν υπαγορευόταν από καμιά στρατιωτική ανάγκη, αφού το τέρας του χιτλεροφασισμού είχε σχεδόν ξεψυχήσει. Στην πραγματικότητα, η ενέργεια αυτή ήταν μια ρεβανσιστική ενέργεια και επίδειξη δύναμης στις αναπτυσσόμενες σοσιαλιστικές αρχές και την ίδια την Σοβιετική Ένωση.  Ήταν μια συνειδητή ενέργεια τρομοκράτησης των εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων και των λαών του κόσμου που –μετά το τέλος του πολέμου- ήταν αποφασισμένοι να παλέψουν για εθνική ανεξαρτησία, δικαιοσύνη και διαρκή ειρήνη. Η χρησιμοποίηση του πυρηνικού όπλου από τις ΗΠΑ άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας και επιθετικότητας.
Παρά το γεγονός του αποδεδειγμένου εγκλήματος, των συνεχών επιπτώσεων στις κοινωνίες των δυο πόλεων ακόμη και σήμερα ύστερα από μισό και πλέον αιώνα, το ΝΑΤΟ και οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της Μ. Βρετανίας και άλλων πυρηνικών χωρών, αντί να καταργήσουν τα πυρηνικά οπλοστάσια τους, τα αναβαθμίζουν.
Εβδομήντα δύο  χρόνια μετά, και με την ανθρωπότητα να μετρά ακόμη ένα πυρηνικό ατύχημα με εκατοντάδες χιλιάδες θύματα, αυτό της Φουκουσίμα τον Μάρτιο του 2011, απόδειξε ξανά ότι όταν η χρήση της πυρηνικής ενέργειας μπαίνει στα γρανάζια της αγοράς και του κέρδους οδηγεί νομοτελειακά σε κονιορτοποίηση των απαιτούμενων όρων ασφάλειας και των κανόνων προστασίας της δημόσιας υγείας.
Ως ΑΚΕΛ αντιλαμβανόμαστε, ότι στις παρούσες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες και με τη μέχρι σήμερα επιστημονική πρόοδο, η χρήση αυτής της μορφής ενέργειας ελλοχεύει τεράστιους κινδύνους για τον άνθρωπο και τη φύση και για αυτό αντιτασσόμαστε στην ανάπτυξη της. Για αυτό επίσης, ενώνουμε τη φωνή μας με όλο τον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, αλλά και με τους λαούς της περιοχής ενάντια στην κατασκευή και λειτουργία του πυρηνικού σταθμού της Τουρκίας στο Άκουγιου, μια εξαιρετικά σεισμογενή περιοχή που απέχει μόλις 60 χιλιόμετρα από την Κύπρο. 
Οι δύο μαύρες επέτειοι αποτελούν ευκαιρία για να διατρανωθεί ακόμα πιο αποφασιστικά το παγκόσμιο αίτημα για πυρηνικό αφοπλισμό του πλανήτη. Ειδικότερα, το ΑΚΕΛ μαζί με προοδευτικές δυνάμεις και κινήματα των γειτονικών μας χωρών, προβαίνει σε διαβήματα στο Ευρωκοινοβούλιο και παίρνει πρωτοβουλίες, όπως ήταν η πραγματοποίηση Διεθνούς Συνάντησης τον περασμένο Μάρτη, προκειμένου να τεθεί επιτακτικά το αίτημα για αποπυρηνικοποίηση της Μεσογείου. Οι επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή μας καθιστούν αυτό το ζήτημα επείγον.  
 
Η Χιροσίμα και το Ναγκασάκι υπενθυμίζουν ότι μόνο με τον αγώνα των λαών, η ανθρωπότητα δεν θα ξαναζήσει ένα πυρηνικό ολοκαύτωμα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: