Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

ΔΙΑΚΥΡΗΞΗ ΤΟΥ ΑΚΕΛ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΥΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ.


Με αφορμή την 38η μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής το ΑΚΕΛ καταγγέλλει και καταδικάζει για μια ακόμα φορά και με τον πιο έντονο τρόπο την τουρκική εισβολή της 20ης Ιουλίου 1974 και τη συνεχιζόμενη κατοχή. 


Η βάρβαρη εισβολή του τουρκικού Αττίλα αποτέλεσε το δεύτερο σκέλος της αντικυπριακής συνομωσίας που εξυφάνθηκε σε ξένα κέντρα αποφάσεων με την συνέργεια της Άγκυρας και που δυστυχώς βρήκε πειθήνιους εκτελεστές στην Αθήνα και στην Κύπρο. Χωρίς την προδοτική δράση της χούντας, του Γρίβα και της ΕΟΚΑ Β΄ οι ξένοι δεν θα μπορούσαν να υλοποιήσουν τα σχέδια κατάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας και παράδοσης της μισής Κύπρου στην Τουρκία. Το Πόρισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων για το Φάκελο της Κύπρου αναδεικνύει με τον πιο επίσημο τρόπο τη διασύνδεση των ξένων συνομωσιών με τη δράση της χούντας και της ΕΟΚΑ Β΄, καθώς και τη διασύνδεση του πραξικοπήματος με την εισβολή. Η όποια ενέργεια αποενοχοποίησης της ντόπιας ακροδεξιάς και του Γρίβα είτε από την ηγεσία του Συναγερμού, είτε από τον προκαθήμενο της Εκκλησίας είτε από οποιοδήποτε άλλο φορέα, συνιστά παραχάραξη της ιστορικής αλήθειας και πρόκληση προς τον δοκιμαζόμενο κυπριακό λαό.
Η εισβολή του τουρκικού Αττίλα προκάλεσε τον όλεθρο και την καταστροφή. Προκάλεσε ανείπωτο ανθρώπινο πόνο. Χιλιάδες οι νεκροί, οι τραυματίες, οι παθόντες και οι αγνοούμενοι. Η εισβολή άφησε την πατρίδα μας μοιρασμένη στα δυο, έθεσε υπό τουρκική κατοχή το 37% της Κύπρου, ξερίζωσε από τις εστίες τους δεκάδες χιλιάδες κόσμου, εκατοντάδες βρέθηκαν να είναι εγκλωβισμένοι, απωλέστηκαν οι πιο σημαντικοί πλουτοπαραγωγικοί πόροι του νησιού μας. Συλήθηκε η πολιτιστική μας κληρονομιά. Ο εποικισμός, που συνεχίζεται ακόμα και σήμερα, αλλοιώνει δραματικά τη δημογραφική σύνθεση του κυπριακού πληθυσμού.
Τιμούμε τη μνήμη των πεσόντων, που αν και προδομένοι αντιστάθηκαν στον τουρκικό Αττίλα και υπεράσπισαν με τη ζωή τους την ανεξαρτησία της Κύπρου. Εκφράζουμε για μια ακόμα φορά την αμέριστη συμπαράσταση μας στους συγγενείς των αγνοουμένων μας, στους πρόσφυγες, τους εγκλωβισμένους και τους παθόντες. Εμμένουμε στη θέση αρχής ότι θα πρέπει να διευκρινισθεί επιτέλους η τύχη των αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας. Συντασσόμαστε μαζί με τον προσφυγικό κόσμο στην πάλη του για διασφάλιση του δικαιώματος επιστροφής.
Η 38η επέτειος της τουρκικής εισβολής βρίσκει τον κυπριακό λαό στις επάλξεις του αγώνα για απαλλαγή από την κατοχή και για επανένωση της πατρίδας μας. Επιδίωξη μας είναι να επιτύχουμε λύση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατόν. Οι παράμετροι της λύσης είναι δεδομένοι και βρίσκονται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, στο διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο και στο πλαίσιο που είχε συμφωνηθεί στις συνομιλίες. Η λύση πρέπει να είναι λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Λύση ενός ενωμένου κράτους με μια και μόνη κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια. Η λύση πρέπει να τερματίζει την κατοχή, τον εποικισμό και την όποια ξένη εξάρτηση. Να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του κυπριακού λαού Ε/κυπρίων και Τ/κυπρίων.
Δυστυχώς η άτεγκτη στάση της Άγκυρας και της τ/κυπριακής ηγεσίας, η οποία υπαναχώρησε και από αυτά που είχαν συμφωνηθεί στις συνομιλίες, οδήγησαν την παρούσα διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού σε αδιέξοδο. Η ευθύνη για την αρνητική αυτή εξέλιξη βαρύνει εξ’ ολοκλήρου την τουρκική πλευρά, αλλά και εκείνους στον διεθνή χώρο που εξακολουθούν να ανέχονται την τουρκική επεκτατική πολιτική στο Κυπριακό. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ακολουθώντας σωστή πολιτική αρχών, έκαμε ότι ήταν δυνατόν για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες και να ανοίξει ο δρόμος για την επίλυση του Κυπριακού. Το ΑΚΕΛ στάθηκε με συνέπεια δίπλα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην μάχη που έδωσε και εξακολουθεί να δίδει, τόσο στο τραπέζι το συνομιλιών όσο και στο μέτωπο της διεθνοποίησης.
Σε περιόδους δυσκολιών στο Κυπριακό, αλλά και περιόδους προεκλογικές, ευδοκιμούν διάφορες προσεγγίσεις που κάθε άλλο παρά εξυπηρετούν την υπόθεση της Κύπρου. Από τη μια έχουμε τις μεταλλάξεις της ηγεσίας του Συναγερμού για καθαρά ψηφοθηρικούς στόχους και από την άλλη έχουμε εκείνους που ευαγγελίζονται μια καινούργια αρχή από μηδενική τάχα βάση. Και οι δυο τάσεις οδηγούν στο ίδιο αποτέλεσμα: να δώσουν στην Τουρκία την ευκαιρία να ξεφύγει από τα πλαίσια που της καθορίζουν τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και να προωθήσει με μεγαλύτερη ευχέρεια την πολιτική των δυο κρατών. Η εγκατάλειψη της γραμμής που συναποφασίστηκε στο Εθνικό Συμβούλιο και ακολουθήθηκε από όλους τους Προέδρους της Δημοκρατίας θα οδηγήσει στην οριστική διχοτόμηση της Κύπρου, είτε το συνειδητοποιούν είτε όχι, εκείνοι που εισηγούνται παρόμοια πορεία.
Το ΑΚΕΛ δεν μεταλλάσσεται ενόψει εκλογών, ούτε και ψηφοθηρεί σε βάρος του Κυπριακού. Το ΑΚΕΛ θα εξακολουθήσει να αγωνίζεται στη βάση της μόνης ορθής επιλογής, που μπορεί να οδηγήσει σε λύση του Κυπριακού.
Ως ΑΚΕΛ επιμένουμε παράλληλα στην πολιτική της επαναπροσέγγισης και απευθύνουμε αγωνιστικό χαιρετισμό στους πατριώτες Τ/κύπριους, που μέσα σε αντίξοες συνθήκες διεξάγουν τον δικό τους αγώνα. Διαβεβαιώνουμε επίσης το λαό, Ε/κύπριους κα Τ/κύπριους ότι το ΑΚΕΛ θα παραμείνει σταθερός πολέμιος του εθνικισμού σοβινισμού και των ακροδεξιών ιδεολογημάτων που δηλητηριάζουν τις σχέσεις μεταξύ των δυο κοινοτήτων.
Το όραμα μιας ελεύθερης, επανενωνμένης πατρίδας η οποία θα διασφαλίζει ένα σίγουρο και ασφαλές μέλλον για όλους τους πολίτες της Ε/κυπρίους, Τ/κυπρίους, Μαρωνίτες, Αρμένηδες και Λατίνους θα εξακολουθήσει να μας καθοδηγεί και να μας εμπνέει.
Η Κ.Ε. του ΑΚΕΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: