Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΑΚΕΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΟΣ.


Η 15η Ιουλίου 1974 στάθηκε η απαρχή της πιο μεγάλης καταστροφής που έπληξε την Κύπρο στην σύγχρονη ιστορία της.



Το φασιστικό πραξικόπημα της Χούντας και της ΕΟΚΑ Β΄ επεχείρησε την ανατροπή και τη δολοφονία του Μακαρίου και είχε ως αποτέλεσμα τη βάρβαρη εισβολή του τουρκικού Αττίλα. Από τότε έχουν περάσει 38 χρόνια και η Τουρκία εξακολουθεί να έχει υπό τη στρατιωτική της κατοχή το 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας επιβάλλοντας με τη βία των όπλων τη διχοτόμηση. Εξακολουθεί να υπάρχει ζήτημα αγνοουμένων, εγκλωβισμένων, προσφύγων και παθόντων. Εξακολουθεί να υπάρχει η ανοικτή πληγή που λέγεται Κυπριακό πρόβλημα. Εξακολουθεί να επικρέμεται πάνω από την Κύπρο η απειλή καινούργιων δεινών και συμφορών. Όλα αυτά δεν θα υπήρχαν αν δεν γινόταν το φασιστικό πραξικόπημα. Ασήκωτες είναι οι ευθύνες όσων προετοίμασαν – πολιτικά και ιδεολογικά – οργάνωσαν και διενήργησαν το πραξικόπημα. Ασήκωτες είναι και οι ευθύνες όσων το χαιρέτησαν και το στήριξαν ηθικά και πολιτικά. Το πέρασμα του χρόνου δεν παραγράφει αυτές τις ευθύνες.
Το Πόρισμα του Φακέλου της Κύπρου είναι ξεκάθαρο. Το πραξικόπημα ήταν αποτέλεσμα συνομωσίας που εξυφάνθηκε στο ΝΑΤΟ και του οποίου η εκτέλεση ανατάθηκε στην Χούντα των Αθηνών και τη γριβική ΕΟΚΑ Β΄. Κάθε άλλη προσέγγιση συνιστά βιασμό της ιστορικής αλήθειας και στοχεύει στην αποενοχοποίηση των μεγάλων ενόχων της κυπριακής τραγωδίας. Στην παραχάραξη της ιστορίας και στην αποενοχοποίηση του γριβισμού και της ΕΟΚΑ Β΄ πρωταγωνιστεί η ηγεσία του Συναγερμού από την πρώτη στιγμή της ίδρυσης του μέχρι σήμερα. Όσο εξαρτάται από το ΑΚΕΛ αυτή η παραχάραξη δεν θα περάσει. Όσο εξαρτάται από το ΑΚΕΛ δεν θα αφήσουμε την σκόνη της λήθης που κάποιοι σκόπιμα σηκώνουν, να σκεπάσει τα μυαλά και τις συνειδήσεις των ανθρώπων. Δεν αναμοχλεύουμε πάθη. Κρατούμε ζωντανή την ιστορική αλήθεια, γιατί μόνο αυτή μπορεί να βοηθήσει να μην έχουμε στο μέλλον παρόμοιες προδοσίες και καταστροφές.
Στις μέρες μας αναβιώνει ο γριβισμός με τη μορφή του ακραίου εθνικισμού, της ηρωοποίησης του αρχηγού της ΕΟΚΑ Β΄, της αντιομοσπονδιακής υστερίας, των ακροδεξιών φιλοφασιστικών οργανώσεων. Όσοι εκτρέφουν αυτά τα φαινόμενα προσδοκώντας παραταξιακά και εκλογικά οφέλη θέτουν σε κίνδυνο τη δημοκρατία και το μέλλον αυτού του τόπου.
Με αφορμή τη μαύρη επέτειο του πραξικοπήματος το ΑΚΕΛ καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο το φασιστικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 και όλους τους συντελεστές του. Αποτίει φόρο τιμής στη μνήμη των πεσόντων Αντιστασιακών και αγκαλιάζει με σεβασμό τις οικογένειες τους. Απευθύνει χαιρετισμό τιμής σε όλους τους Αντιστασιακούς, που με τους αγώνες τους έσωσαν την αξιοπρέπεια του λαού μας. Καταδικάζει για μια ακόμα φορά τα εγκλήματα που συντελέστηκαν στο οκταήμερο της επικράτησης του πραξικοπήματος. Καταδικάζει και στιγματίζει την θεωρία της «διατεταγμένης υπηρεσίας», και τη θεωρία των «αγνών, πατριωτικών κινήτρων», στη βάση των οποίων κάποιοι εξισώνουν πραξικοπηματίες και αντιστασιακούς.
Με αφορμή την αυριανή μαύρη επέτειο το ΑΚΕΛ καταδικάζει και καταγγέλλει με τον πιο έντονο τρόπο την τουρκική εισβολή, την συνεχιζόμενη κατοχή και όλα τα επακόλουθα της, καθώς και την πολιτική της Τουρκίας και της Τ/κυπριακής ηγεσίας που διαιωνίζουν το Κυπριακό και εδραιώνουν τη διχοτόμηση.
Το ΑΚΕΛ καλεί το λαό να δώσει μαζικά και δυναμικά το παρών του στην εκδήλωση που οργανώνει η κυβέρνηση στο Προεδρικό την ερχόμενη Πέμπτη, 19 Ιουλίου, για καταδίκη του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής. Με τη μαζική και δυναμική παρουσία μας ας διατρανώσουμε τη θέληση μας να μην αφήσουμε τίποτε να ξεχαστεί και να συνεχίσουμε τον αγώνα για δικαίωση της Κύπρου και του λαού μας.

Η Κ.Ε. του ΑΚΕΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: