Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

Καταψήφιση της ACTA στο Ευρωκοινοβούλιο: νίκη ενάντια στην επίθεση κατά της ελευθερίας στο Διαδίκτυο!


Από το site της CWI, www.socialistworld.net



Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας για την ACTA στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο στις 4 Ιουλίου αποτέλεσαν μια ήττα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) και τα μεγαλοεπιχειρηματικά συμφέροντα που βρίσκονται πίσω από την συνθήκη της ACTA.

478 ευρωβουλευτές καταψήφισαν την ACTA, 165 απείχαν, ενώ μόλις 39 ψήφισαν υπέρ. Η καταψήφιση της ACTA ήταν αποτέλεσμα των μαζικών κινητοποιήσεων που έλαβαν χώρα σε μια σειρά ευρωπαϊκές χώρες και της μεγάλης πίεσης που ασκήθηκε στους ευρωβουλευτές από την εκλογική τους βάση.


Λίγο πριν την ψηφοφορία, σε μια τελευταία προσπάθεια να αποφύγουν την καταψήφιση, οι ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (η κεντροδεξιά παράταξη στην οποία συμμετέχει και η Νέα Δημοκρατία) που ήταν η βασική πολιτική δύναμη μαζί με την ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών που στήριξε την ACTA, ζήτησαν την αναβολή της ψηφοφορίας. Ωστόσο, το αίτημα τους δεν έγινε δεκτό.

Ενδεικτικό της μεγάλης εκστρατείας που διεξάχθηκε ενάντια στην ACTA και των πιέσεων που δέχτηκαν οι ευρωβουλευτές, είναι το γεγονός πως ο σύντροφος Πολ Μέρφι, ευρωβουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ιρλανδίας, έλαβε μόνο τις τελευταίες 4 μέρες πριν την ψηφοφορία 1.600 e-mails που υποστήριζαν την απόφαση του να καταψηφίσει την συμφωνία. Οι πιέσεις των ψηφοφόρων ανάγκασαν μια σειρά ευρωβουλευτές που αρχικά είχαν τοποθετηθεί θετικά για την συμφωνία τελικά να την καταψηφίσουν ή να απέχουν από την ψηφοφορία. Οι μόνες πολιτικές ευρωομάδες που δήλωσαν από την αρχή πως θα καταψηφίσουν την ACTA ήταν η Ευρωπαϊκή Αριστερά (GUE/NGL) στην οποία συμμετέχει και το ΣΚ Ιρλανδίας (αδελφή οργάνωση του «Ξ») και η ευρωομάδα των Πρασίνων.

Παραθέτουμε στην συνέχεια το δελτίο τύπου που εξέδωσε ο σ. Πολ Μέρφι σχολιάζοντας την καταψήφιση της ΑCTA.

«Πρόκειται για μια μεγάλη νίκη για τα εκατομμύρια των πολιτών πανευρωπαϊκά που συμμετείχαν στην εκστρατεία ενάντια στην συμφωνία που αποτελεί μια μεγάλη επίθεση ενάντια στις διαδικτυακές ελευθερίες και τα πολιτικά δικαιώματα προς όφελος των μεγάλων εταιρειών ψυχαγωγίας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι πολιτικοί της σύμμαχοι στο ευρωκοινοβούλιο και ιδιαίτερα ο επίτροπος Εμπορίου Ντε Γκουχτ δοκίμασαν τα πάντα προκειμένου να αναβάλουν την ψήφιση της συμφωνίας γιατί φοβόντουσαν πως θα καταψηφιστεί.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμπεριφέρθηκε με περιφρόνηση προς τη δημοκρατία καθ’ όλη την διάρκεια της διαδικασίας. Όταν ο Ντε Γκουχτ μίλησε στην Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου δυο βδομάδες πριν, είπε ουσιαστικά πως ανεξάρτητα από το τι θα ψηφίσει το ευρωκοινοβούλιο, η Επιτροπή θα προσπαθήσει να προωθήσει την ACTA.

Χαιρετίζω όσους κινητοποιήθηκαν ενάντια στην ACTA, τους δεκάδες χιλιάδες που βγήκαν στους δρόμους και τα εκατομμύρια που συμμετείχαν στην ηλεκτρονική συλλογή υπογραφών. Σήμερα πετύχαμε μια μεγάλη νίκη. Ωστόσο, ο αγώνας ενάντια στην ΑCTA και σε αντίστοιχα μέτρα δεν τελείωσε, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιστρέψει με νέες προτάσεις. Θα χρειαστεί να συνεχίσουμε τον αγώνα για μια οικονομία και μια κοινωνία βασισμένη στην ελεύθερη διακίνηση της πληροφορίας, της γνώσης και της έρευνας προς όφελος όλων των κατοίκων του πλανήτη.»


ΠΗΓΗ-WWW.XEKINIMA.ORG

Δεν υπάρχουν σχόλια: