Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

"Όχι" της κυβέρνησης των ΗΠΑ σε στοιχεία για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της CIA.


Τσερεζόλε Ε.-Αυγή



Η αμερικανική κυβέρνηση ζήτησε από τη Δικαιοσύνη να βάλει στο αρχείο το αίτημα της εφημερίδας "Νιου Γιορκ Τάιμς" και μιας οργάνωσης για την προάσπιση των πολιτικών δικαιωμάτων οι οποίες ζητούσαν να δοθούν στη δημοσιότητα έγγραφα σχετικά με τις επιθέσεις που πραγματοποιούν στο εξωτερικό μη επανδρωμένα αεροσκάφη της CIA.
Λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τετάρτης κατατέθηκε προσφυγή σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης με την οποία οι αρχές ζητούν από τη Δικαιοσύνη να μην υποχρεώσει την κυβέρνηση να αποκαλύψει απόρρητες πληροφορίες από τις επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν και στις οποίες σκοτώθηκαν υψηλόβαθμα στελέχη της Αλ Κάιντα στο Πακιστάν, την Υεμένη και τη Σομαλία.
"Το αν η CIA οργάνωσε ή αν εμπλέκεται σε αυτές τις επιχειρήσεις, θα πρέπει να παραμείνει απόρρητο", εκτιμά η κυβέρνηση στην προσφυγή της. Η εφημερίδα και η οργάνωση ACLU (Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών) έχουν ζητήσει να αποκτήσουν πρόσβαση σε έγγραφα που αφορούν τις επιθέσεις αυτές και κυρίως να πληροφορηθούν ποια είναι η νομική βάση την οποία επικαλείται η Ουάσιγκτον για να πραγματοποιεί τις επιχειρήσεις της. "Το κοινό έχει δικαίωμα να γνωρίζει ποια είναι η νομική αρχή στην οποία βασίζεται η κυβέρνηση", εξήγησε ο Τζαμίλ Τζάφερ της ACLU σε ανακοίνωσή του.
Ταυτόχρονα, ο Μπεν Έμερσον, ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για την προώθηση και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, κάλεσε την Ουάσιγκτον να "δικαιολογήσει" τις επιθέσεις αυτού του τύπου, τονίζοντας ότι αν οι ΗΠΑ δεν προχωρήσουν σε έρευνα, τότε θα αναλάβουν τα Ηνωμένα Έθνη να εξετάσουν την υπόθεση. "Θα μελετηθεί κάθε επίθεση", είπε ο Έμερσον σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, στο περιθώριο της θερινής συνόδου του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη.
Οι επιχειρήσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη ξεκίνησαν το 2004, αλλά έχουν ενταθεί μετά την ανάρρηση του Μπάρακ Ομπάμα στην προεδρία των ΗΠΑ. Στις αρχές του μήνα η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ότι σε επιχείρηση στο Πακιστάν σκοτώθηκε υψηλόβαθμο στέλεχος της Αλ Κάιντα, ο Άμπου Γιαχία αλ-Λιμπ.

Πηγή : www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: