Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

Δήλωση Εκπροσώπου Τύπου Κ.Ε. ΑΚΕΛ, Γιώργου Λουκαΐδη 1. Για τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου στο πρακτορείο Ανατολού 2. Απάντηση στον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ




1. Ο Αρχιεπίσκοπος επανέλαβε εαυτόν, σ΄ ότι αφορά την έντονα απαξιωτική στάση και συμπεριφορά του απέναντι στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την πολιτική του.
Αυτή τη φορά επέλεξε να απευθυνθεί στην Τουρκική κοινή γνώμη για να απαξιώσει τον Πρόεδρο, δίνοντας βέβαια συνέχεια σε προηγούμενες δηλώσεις του σε τουρκικά ΜΜΕ, όπου ανάμεσα σε άλλα «λαμπρά», είχε δηλώσει ότι ξεγελάσαμε ως ε/κ πλευρά την Ε.Ε. εντάσσοντας την Κύπρο με άλυτο το Κυπριακό και ότι κανένας ε/κ δεν διάβασε ολόκληρο το Σχέδιο Ανάν προτού το απορρίψουμε.
Έχουμε καλέσει πολλές φορές τον Αρχιεπίσκοπο να περιοριστεί τόσο ο ίδιος όσο και η ηγεσία της εκκλησίας στον πνευματικό της ρόλο και να σεβαστεί τη διάκριση ανάμεσα στο κράτος και την εκκλησία, όπως συμβαίνει σ΄ όλα τα σύγχρονα, ευνομούμενα κράτη του πλανήτη.
Δυστυχώς, ο Αρχιεπίσκοπος εμμένει σε κομματικού και πολιτικού χαρακτήρα παρεμβάσεις. Από τις δηλώσεις του για τα καλά και μορφωμένα παιδιά του ΕΛΑΜ, που είναι η αντίστοιχη κατάσταση της Χρυσής Αυγής στην Κύπρο, μέχρι τις παρεμβάσεις του για την οικονομία, τις εξαγορές τραπεζών τη φανερή εμπλοκή του στις εκλογικές διαδικασίες για την εκλογή Προέδρου της Βουλής και τώρα Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Αρχιεπίσκοπος παρεμβαίνει επί παντός επιστητού.
Ως αναπόσπαστο μέρος του οικονομικού κατεστημένου, όντας ο ίδιος εργοδότης σε σειρά επιχειρήσεων, ξεσπάθωσε στο πρακτορείο Ανατολού κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας και σε ότι αφορά την οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης.
Προφανώς είναι και ο ίδιος ιδιαίτερα ενοχλημένος γιατί η κυβέρνηση αντιστάθηκε σθεναρά ενάντια στους νεοφιλελεύθερους κύκλους στην προσπάθεια τους να την αναγκάσουν να εγκαταλείψει τη κοινωνικά δίκαιη και ισορροπημένη οικονομική της πολιτική της και να εφαρμόσει σκληρά μέτρα λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων και των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.
Αφήνουμε τον Αρχιεπίσκοπο στην κρίση του λαού μας.
 
2.Ο κ. Αναστασιάδης επιχείρησε σήμερα, ανεπιτυχώς, να δικαιολογήσει τη θέση του για τις διευρυμένες συνομιλίες καθώς και την ατυχή και ζημιογόνα ενέργεια του να παρουσιάσει αυτή του τη θέση σε αξιωματούχους των Βρυξελλών, κατ΄ αντίθεση με την επίσημη θέση της ε/κ πλευράς.
Ο κ. Αναστασιάδης, προφανώς, συνεχίζει να μην αντιλαμβάνεται τη ζημιά που προκαλεί στην προσπάθεια της πλευράς μας για απόδοση των ευθυνών στην τουρκική πλευρά για τα αδιέξοδα στο κυπριακό.
Συνεχίζει να μην αντιλαμβάνεται, ότι με τη θέση του αυτή και τη προβολή της στις επαφές του στο εξωτερικό, διευκολύνει την προπαγάνδα της άλλης πλευράς στην προσπάθεια της να φορτώσει ευθύνες στην πλευρά μας γιατί απορρίπτουμε αλλαγή στη διαδικασία των συνομιλιών και μετάβαση σε διαπραγματεύσεις πολυμερούς χαρακτήρα, όπως διεκδικεί η τουρκική πλευρά, για να συγκαλύψει την αδιαλλαξία της στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Ο κ. Αναστασιάδης εμμένει στη θέση του χωρίς να αντιλαμβάνεται το βάσιμο και πλήρως αιτιολογημένων των εντάσεων όλων των υπόλοιπων πολιτικών δυνάμεων, που απορρίπτουν μια τέτοια προοπτική.
Ο κ. Αναστασιάδης μιλώντας το πρωί σε ραδιοφωνικό σταθμό δήλωσε επίσης ότι η πλευρά μας ενήργησε στην κατεύθυνση της αποτροπής της εμπλοκής της Ε.Ε. στην προσπάθεια αναζήτησης λύσης. Επειδή τούτο αποτελεί μια σοβαρή κατηγορία, θα πρέπει ο κ. Αναστασιάδης να αποκαλύψει ποιοί του μετέφεραν κάτι τέτοιο. Αν δεν το πράξει τότε θα μένει ανεπανόρθωτα εκτεθειμένος στα μάτια της κοινής γνώμης.
Η αλήθεια είναι ασφαλώς εντελώς διαφορετική. Ποτέ στο παρελθόν δεν είχαμε πιο ενεργό ανάμειξη της ΕΕ στις προσπάθειες αναζήτησης λύσης. Παρά την έντονη αντίδραση της τουρκικής πλευράς, συστάθηκε επιτροπή παρακολούθησης του Κυπριακού υπό τον κ. Μπαρόζο, ο οποίος διόρισε ως προσωπικό του απεσταλμένο στις διαπραγματεύσεις τον κ.Νέβες.
Ποτέ στο παρελθόν δεν είχαμε ισχυρότερα ψηφίσματα από πλευράς Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Ευρωκοινοβουλίου, σχετικά με το Κυπριακό.
Ποτέ στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν είχαμε τόσες επισκέψεις σημαντικών Ευρωπαίων αξιωματούχων και ηγετών, οι οποίοι τοποθετήθηκαν κατά τη διάρκεια των επισκέψεων τους με πολύ δεικτικό τρόπο προς την Τουρκία.
Τέλος μέσα από την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική αυτής της κυβέρνησης είναι πέραν από εμφανής η ενίσχυση των ερεισμάτων μας Διεθνώς και στην Ευρώπη. Όχι μόνο στο Κυπριακό, αλλά και στα θέματα του φυσικού αερίου και της Κυπριακής Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: