Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Δήμος Θεσσαλονίκης:Xτυπά τους εργάτες, για να εγγυηθεί τα επιχειρηματικά κέρδη

Τα ΜΑΤ επιστράτευσε η διοίκηση Μπουτάρη για να προωθήσει την ιδιωτικοποίηση της επισκευής και συντήρησης των απορριμματοφόρων.


Με χημικά και ΜΑΤ χτύπησε τους εργάτες η Διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, προκειμένου να προχωρήσει ο σχεδιασμός της για την ιδιωτικοποίηση της υπηρεσίας του Μηχανουργείου. Χτες το πρωί ήταν προγραμματισμένος να γίνει ο διεθνής διαγωνισμός που προκήρυξε ο Δήμος, ύψους 2.385.000 ευρώ, για την ανάθεση σε ιδιώτη, για ένα χρόνο, των επισκευών, της συντήρησης και του καθημερινού ελέγχου 71 απορριμματοφόρων και άλλων οχημάτων της Διεύθυνσης Καθαριότητας.
Αυτή η διοίκηση, που εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο έχει αφήσει χωρίς ανταλλακτικά το μηχανουργείο του Δήμου, δίνει 2,3 εκ. ευρώ σε ιδιώτη, ενώ τα οχήματα αυτά θα μπορούσαν να επισκευαστούν και να συντηρηθούν στο Μηχανουργείο με υποπολλαπλάσιο κόστος και πολλαπλάσια οφέλη. Πρόκειται για χρήματα από τα ανταποδοτικά τέλη και τους φόρους που πληρώνουν οι εργατικές λαϊκές οικογένειες της Θεσσαλονίκης και ο δήμος σπρώχνει στις τσέπες των ιδιωτών επιχειρηματιών.
 Κόντρα στην πολιτική ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών του Δήμου που προωθεί η διοίκηση διά πυρός και σιδήρου, ξεσηκώθηκαν οι εργαζόμενοι, με μπροστάρη του αγώνα τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ και την παράταξή του, τη «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ). Την ώρα του διαγωνισμού, χτες στις 9.30 π.μ., η ΔΑΣ είχε καλέσει τους εργαζόμενους σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο και σε μαζική συμμετοχή στη στάση εργασίας (9 π.μ. - 12 το μεσημέρι) που προκήρυξε κάτω από την πίεση των εργαζομένων η ΠΟΕ - ΟΤΑ.
 
Εστειλαν τα ΜΑΤ από τη νύχτα
Η διοίκηση του Δήμου από τη Δευτέρα ζήτησε τη συνδρομή της Αστυνομίας, για να διασφαλίσει τη διενέργεια του διαγωνισμού και την ιδιωτικοποίηση. Οι δυνάμεις των ΜΑΤ τοποθετήθηκαν στους χώρους του Δημαρχείου από τις 9 το βράδυ της Τρίτης. Και χτες το πρωί, απέκλεισαν το κτίριο διεξαγωγής του διαγωνισμού, εμποδίζοντας την προσέγγιση των εργαζομένων. Την ώρα που οι 6 υπάλληλοι της επιτροπής διαγωνισμού έμπαιναν στο κτίριο, στελέχη του ΠΑΜΕ, της ΔΑΣ και σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» πλησίασαν τον αστυνομικό κλοιό, για να καλέσουν τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στη στάση εργασίας και να αποτρέψουν έτσι τη διενέργεια του διαγωνισμού. Εκείνη την ώρα, και καθώς φάνηκε ότι το κάλεσμα έπιανε τόπο, αφού δύο από τους 6 έμειναν τελικά έξω, οι δυνάμεις των ΜΑΤ επιτέθηκαν απρόκλητα και άρχισαν να χτυπούν τους εργαζόμενους και να ρίχνουν χημικά εναντίον τους, προκειμένου να τους απομακρύνουν από το κτίριο.

Στη διάρκεια της επίθεσης, η αστυνομία, έπιασε έναν εργαζόμενο, μέλος του ΓΣ της ΠΟΕ - ΟΤΑ, ο οποίος στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος.
Η κινητοποίηση συνεχίστηκε μέχρι τις 12 το μεσημέρι, με τους εργαζόμενους να φωνάζουν συνθήματα κατά της πολιτικής ιδιωτικοποίησης, της τρομοκρατίας και της καταστολής. Ο διεθνής διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε και στην αρμόδια επιτροπή κατατέθηκαν δύο προσφορές.
Η Διοίκηση του Δήμου συνέχισε τις προκλήσεις και μέσα από ανακοίνωση που εξέδωσε, στην οποία ουσιαστικά χαρακτηρίζει «ποινικό αδίκημα» τη συγκέντρωση των εργαζομένων και προσπαθεί να την παρουσιάσει ως «βίαιη επιχείρηση» από την οποία κινδύνεψε «η σωματική ακεραιότητα των υπαλλήλων του Δήμου». Δυστυχώς για τη Διοίκηση, η σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων κινδύνευσε από το ξύλο και τα χημικά των ΜΑΤ, και το δικαίωμά τους στην εργασία με πλήρη δικαιώματα, κινδυνεύει από την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων που προωθεί με τη βία και την τρομοκρατία.

Η ΔΑΣ, με ανακοίνωσή της, καταγγέλλει τα γεγονότα και μεταξύ άλλων σημειώνει: «Τα σημερινά (σ.σ. τα χτεσινά) γεγονότα αποδεικνύουν πόσο αδίστακτη είναι η διοίκηση του δήμου για την επιβολή της αντεργατικής πολιτικής και τη διασφάλιση των κερδών των εργολάβων και των μεγαλοεπιχειρηματιών. Λέει ψέματα η διοίκηση ότι ιδιωτικοποιεί το Μηχανουργείο για να μην ιδιωτικοποιήσει την υπηρεσία Καθαριότητας. Διακηρυγμένη θέση τους είναι να προχωρήσουν στην ιδιωτικοποίηση της Καθαριότητας και άλλων υπηρεσιών.
Ο αυταρχισμός και η βία δεν πρόκειται να κάμψουν τον αγώνα μας. H ΔΑΣ θα δώσει όλες της τις δυνάμεις στην προσπάθεια οργάνωσης αγώνων, μαζί με το λαό της πόλης, για να καταργηθούν στην πράξη οι αντεργατικές αποφάσεις και η αντεργατική πολιτική της διοίκησης του δήμου».

Στους επιχειρηματίες τα λεφτά των εργαζομένων
Οι κομμουνιστές δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Σ. Ζαριανόπουλος και Μ. Κωνσταντινίδης, καταγγέλλουν τη διοίκηση Μπουτάρη, που δήθεν «προασπίζει τα συμφέροντα της πόλης» και «σέβεται τα χρήματα που πληρώνουν οι δημότες» για την επίθεση που σχεδίασε σε βάρος των εργαζομένων, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα χρήματα που πληρώνει ο λαός της πόλης θα πάνε στην τσέπη του ιδιώτη που θα «χτυπήσει» το διαγωνισμό.
Με ανακοίνωσή τους σημειώνουν: «Το χτύπημα των ΜΑΤ βέβαια έγινε μπροστά σε όλα τα ΜΜΕ, κι όχι τυχαία: η διοίκηση Μπουτάρη θέλει να κάνει σαφές το μήνυμα, όχι μόνο στους εργαζόμενους και το λαό, αλλά και στα κοράκια του κεφαλαίου, ότι είναι αποφασισμένοι να δώσουν τα πάντα στο κεφάλαιο, να εγγυηθούν με κάθε μέσο την κερδοφορία του. Χτύπησαν εργαζόμενους για να κονομήσουν καπιταλιστές - και όχι μόνο...

Kαλούμε τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα της Θεσσαλονίκης να αντιπαλέψουν, με οργανωμένο πολιτικό αγώνα, με ταξικό - πανίσχυρο κίνημα σε χώρους δουλειάς και στις γειτονιές την πολιτική της ιδιωτικοποίησης των κοινωνικών υποδομών, συνολικά την πολιτική που εξαθλιώνει το λαό για τα κέρδη μιας χούφτας κεφαλαιοκρατών.
Η "Λαϊκή Συσπείρωση" θα δώσει τον καλύτερο εαυτό της στην προοπτική αυτού του αγώνα που θα 'ναι νικηφόρος κι ας είναι βέβαιη γι' αυτό η πλειοψηφία του Δήμου, οι επιχειρηματίες φίλοι της, η οποιαδήποτε σημερινή ή αυριανή κυβέρνηση που έχει θεό της την καπιταλιστική ανάπτυξη και την "υγιή επιχειρηματικότητα"».

Πηγή: www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: