Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Επιστολή του Κώστα Πουλάκη μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ, υπεύθυνου της Επιτροπής Ερευνών και Μελέτης Δημοσκοπήσεων, προς τον Πρόεδρο του Δ.Σ. Σ.Ε.Δ.Ε.Α. κ. Σπ. Ζαβιτσάνο σχετικά με την διενέργεια δημοσκοπήσεων στην προεκλογική περίοδο.


κ. Πρόεδρε, 

Λαμβάνω την πρωτοβουλία να σας αποστείλω την παρούσα επιστολή εξαιτίας των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν στα ελληνικά πολιτικά πράγματα το τελευταίο διάστημα. Συγκεκριμένα, επειδή όπως γνωρίζετε η πολιτική αβεβαιότητα είναι εξαιρετικά οξυμμένη και η κινητικότητα και ρευστότητα του εκλογικού σώματος εξόχως έντονη, ως Επιτροπή Ερευνών και μελέτης των Δημοσκοπήσεων της Κ.Π.Ε του ΣΥΝ θεωρούμε ότι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στον καθορισμό της συμπεριφοράς των εκλογέων οι δημοσιευόμενες δημοσκοπήσεις.
Περαιτέρω δε, ο άδηλος χρόνος διεξαγωγής των εκλογών, οι οποίες εξαγγέλλονται διαρκώς, χωρίς όμως να προκηρύσσονται, έχει δημιουργήσει μία άτυπη προεκλογική περίοδο διαρκείας.
Για τη διασφάλιση επομένως της αμερόληπτης, αντικειμενικής και διαφανούς λειτουργίας του πολύτιμου επιστημονικού εργαλείου των δημοσκοπήσεων, καθώς και για την αποφυγή της μετατροπής τους σε εργαλείο χειραγώγησης της κοινής γνώμης και του εκλογικού σώματος, ιδίως σε μία τόσο καθοριστική για την εξέλιξη της πορείας των πολιτικών πραγμάτων περίοδο, θεωρούμε ότι θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο να ζητήσετε από τα μέλη σας να καταθέτουν προς τον Σ.Ε.Δ.Ε.Α. (Σύλλογο Εταιρειών Δημοσκόπησης και Έρευνας Αγοράς) και τα ελεγκτικά του όργανα τα πλήρη στοιχεία – αποτελέσματα των δημοσιευόμενων πολιτικών δημοσκοπήσεων, ώστε αυτά να βρίσκονται στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου ιδιωτικού ή δημόσιου φορέα, πολιτικού κόμματος κ.λπ. Στα στοιχεία αυτά είναι χρήσιμο να συμπεριλαμβάνονται το ποσοστό απόκρισης (res price rate) και κυρίως τα πρωτογενή στοιχεία για την πρόθεση ψήφου και την αναμενόμενη ψήφου (ως προς τις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου 2009).
Σας ευχαριστώ και προσβλέπω στη συνέχιση της εποικοδομητικής συνεργασίας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: