Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Απάντηση Όλι Ρεν σε Ν. Χουντή για τα 4 airbus της Ολυμπιακής



•    Ενώ τα 4 Airbus της Ολυμπιακής πουλήθηκαν σαν ‘παλιοσίδερα’, ο κ. Ρέν, θεωρεί ότι πουλήθηκαν στην αγοραία τιμή τους!!!
•    “Εμπορικά ευαίσθητη πληροφορία” που θα κρύβεται από τον ελληνικό λαό, η εκτιμώμενη αξία κάθε δημόσιου περιουσιακού στοιχείου που ιδιωτικοποιείται.
•    Νίκος Χουντής: Για “παλιοσίδερα” θα πουληθεί και η υπόλοιπη περιουσία του ελληνικού λαού.

Ενώ όλος ο κόσμος στην Ελλάδα, είχε βγει στα… κεραμίδια με το γεγονός της πώλησης των 4 Airbus της Ολυμπιακής σε τιμές για ‘παλιοσίδερα’, ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κ. Ρέν, απαντώντας στον Νίκο Χουντή, υιοθετεί την πολιτική του ‘ξεπουλάμε όσο-όσο’, υποδηλώνοντας ότι αυτή ήταν η “αγοραία τιμή” των Airbus, τονίζοντας, συγκεκριμένα, ότι “Σύμφωνα με τον Νόμο 3986/2011, τα περιουσιακά στοιχεία που είναι έτοιμα για ιδιωτικοποίηση πρέπει να πωληθούν στις ισχύουσες αγοραίες τιμές. Η Επιτροπή δεν διαθέτει πληροφορίες που υποδηλώνουν ότι τα περιουσιακά στοιχεία που αναφέρονται στην ερώτηση (τέσσερα μεταχειρισμένα αεροσκάφη Airbus) πωλήθηκαν κάτω από την αγοραία τιμή τους”.
O ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής, στην ερώτησή του προς την Κομισιόν, έθετε το θέμα της πώλησης των 4 Airbus της πρώην Ολυμπιακής στην τιμή των 31 εκατ. ευρώ, διευκρινίζοντας ότι “Η τιμή στην οποία πουλήθηκαν τα 4 Airbus, θεωρείται εξευτελιστική και σκανδαλώδης, με δεδομένο ότι, α) αγοράστηκαν περίπου προς 140 εκατ. ευρώ το καθένα, δηλαδή, 560 εκατ. ευρώ και τα τέσσερα, β) η αποτίμηση της αξίας τους από το Υπουργείο Οικονομικών και η κατώτερη τιμή που είχε θέσει το 2010 ήταν 100 εκατ. ευρώ, και γ) η προσφερόμενη τιμή της πλειοδότριας εταιρείας στον προηγούμενο άγονο διαγωνισμό το 2010, ήταν 95 εκατ. ευρώ”.
Καταλήγοντας στην ερώτησή του ο Νίκος Χουντής, εξέφραζε την ανησυχία “ότι και τα υπόλοιπα προς πώληση περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού δημοσίου θα έχουν την ίδια τύχη με τα 4 αεροσκάφη” και ζητούσε από την Κομισιόν να σχολιάσει την εξευτελιστική τιμή πώλησης των αεροσκαφών και να του παράσχει πληροφορίες για «την εκτιμώμενη τιμή πώλησης των περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού δημοσίου που πρόκειται να πουληθούν το προσεχές διάστημα” με βάση το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.
Στην απάντησή του ο αρμόδιος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κ. Όλι Ρέν, αφού δηλώνει ότι «Η Επιτροπή γνωρίζει τις δύσκολες συνθήκες της αγοράς και την έλλειψη ζήλου εκ μέρους των επενδυτών για την αγορά περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού δημοσίου που υπάγονται στο πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης. Λόγω των χαμηλών αγοραίων τιμών και τη διάρκεια τεχνικής προετοιμασίας για τις δεδομένες συναλλαγές, οι στόχοι της ιδιωτικοποίησης για τα επόμενα έτη αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω. Παρ'όλα αυτά, παραμένουν ως μεσοπρόθεσμος στόχος τα 50 δισ. ευρώ», διευκρινίζει ότι «Η Επιτροπή γνωρίζει τις δύσκολες συνθήκες της αγοράς και την έλλειψη ζήλου εκ μέρους των επενδυτών για την αγορά περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού δημοσίου που υπάγονται στο πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης».
Καταλήγοντας ο κ. Ρέν και απαντώντας στο αίτημα του Νίκου Χουντή να δοθεί ο κατάλογος με τις εκτιμώμενες αξίες των περιουσιακών στοιχείων που πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν το αμέσως προσεχές διάστημα, αρνήθηκε να δώσει τα σχετικά στοιχεία με το απαράδεκτο επιχείρημα ότι «η εκτιμώμενη αξία εκάστου ιδιαίτερου περιουσιακού στοιχείου αποτελεί εμπορικά ευαίσθητη πληροφορία και δεν επιτρέπεται στην Επιτροπή να αποκαλύπτει τις εκτιμώμενες τιμές που παρέχονται από το Υπουργείο Οικονομικών ή/και το ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου)».

Δεν υπάρχουν σχόλια: