Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

Στο 13% ο Ζαν Λικ Μελανσόν: Σταθερά ανοδική η πορεία του υποψήφιου του Αριστερού Μετώπου.


Τσερεζόλε Ε. -Η ΑΥΓΗ



Ασταμάτητη συνεχίζεται η ανοδική πορεία στις δημοσκοπήσεις του Ζαν Λικ Μελανσόν, του υποψήφιου του Αριστερού Μετώπου στις προεδρικές εκλογές του Απριλίου - Μαΐου. Μετά την εντυπωσιακή σε μέγεθος και σε πάθος συγκέντρωση της περασμένης Κυριακής, στην πλατεία της Βαστίλης, στο Παρίσι (120 χιλιάδες άτομα), η δυναμική που έχει πλέον αναπτύξει η προεκλογική του εκστρατεία αποτυπώθηκε σε νέα αύξηση του ποσοστού του. Σύμφωνα με την πρόσφατη δημοσκόπηση του ινστιτούτου CSA, ο Μελανσόν βρίσκεται πλέον στο 13% της πρόθεσης ψήφου - τόσο όσο ο κεντρώος Φρανσουά Μπαϊρού -, πλησιάζοντας έτσι τη Μαρίν Λεπέν, που βρίσκεται στο 13,5%
[Σημ: Νέα δημοσκόπηση της εταιρείας BVA στις 21-22 Μαρτίου, δείχνει τον Μελανσόν να περνάει μπροστά από την Λεπεν με 14% έναντι 13% και 12% του κεντρώου Μπαϊρού]. Την ίδια στιγμή, για τις δύο πρώτες θέσεις, ο Σαρκοζί φαίνεται να περνάει μπροστά, στον α' γύρο με 30% με τον Ολάντ στο 28% - η δημοσκόπηση διεξήχθη στις 19 και 20 Μαρτίου, δεν έχει αποτυπωθεί δηλαδή ο αντίκτυπος του αιματηρού φονικού στο εβραϊκό σχολείο της Τουλούζης. 
Τα συμπεράσματα που βγαίνουν είναι η άνοδος κατά 2 μονάδες των Σαρκοζί και Μελανσόν, η οπισθοδρόμηση της Λεπέν (από 16% στο 13,5%), στασιμότητα του Ολάντ (28%), όπως και του Μπαϊρού (στο 13%). Στην προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας, οι Σαρκοζί και Ολάντ βρίσκονταν στο 28%. Στον δεύτερο γύρο πάντως εξακολουθεί να επικρατεί με μεγάλη διαφορά (54%) ο Ολάντ έναντι του νυν προέδρου (46%) - το ποσοστό αυτό παρέμεινε αναλλοίωτο σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση.
Στον α' γύρο, πίσω από την πρώτη πεντάδα, υπάρχει χάσμα: κανείς από τους υπόλοιπους πέντε υποψηφίους δεν ξεπερνά το 2%, με την υποψήφια της Ευρώπης - Οικολογία Εύα Ζολί να κερδίζει μία μονάδα (2%). Ο Νικολά Ντιπόν Ενιάν, εθνικιστής, είναι στο 0,5%, ενώ οι Ναταλί Αρτό (Εργατική Δύναμη) και Φιλίπ Πουτού (Νέο Αντικαπιταλιστικό Κόμμα) είναι κάτω από το 0,5%.
Αναφερόμενος στην άνοδο του Σαρκοζί, ο Ζερόμ Σεντ Μαρί, υπεύθυνος δημοσκοπήσεων του ινστιτούτου CSA, παρατηρεί ότι μπορεί να οφείλεται στην "προσχώρηση των οπαδών του Ντομινίκ ντε Βιλπέν, αλλά περισσότερο από εκείνη πρώην οπαδών του Ζαν Μαρί Λεπέν και εργατών".
Σε ό,τι αφορά την άνοδο του Μελανσόν (από το 11% στο 13%), που σημειώνεται "αμέσως μετά την επιτυχημένη συγκέντρωση, με τη μεγάλη μιντιακή κάλυψη στη Βαστίλη", ο Ζερόμ Σεντ Μαρί εξηγεί ότι "προσελκύει άτομα που μέχρι τώρα τηρούσαν στάση αναμονής ή ήσαν αδιάφορα και δεν εκδήλωναν πρόθεση ψήφου". Συγκεκριμένα, μεταξύ εκείνων που προσελκύει ο Μελανσόν κατατάσσει τους πρώην ψηφοφόρους του Ολιβιέ Μπενζανσενό, του νεαρού ταχυδρομικού ο οποίος ως υποψήφιος της Επαναστατικής Κομμουνιστικής Λίγκας είχε πάρει στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2002 και του 2007 4,25% και 4,08% αντίστοιχα.
Το ότι υπάρχει ρεύμα ψηφοφόρων από το Νέο Αντικαπιταλιστικό Κόμμα (το οποίο διαδέχθηκε την Επαναστατική Κομμουνιστική Λίγκα) προς το Αριστερό Μέτωπο είναι φανερό και από την είδηση ότι στελέχη του ΝΑΚ καλούν για την υπερψήφιση του Μελανσόν στον πρώτο γύρο. Συγκεκριμένα, σε άρθρο τους στην εφημερίδα "Λιμπερασιόν", την Πέμπτη, η Μιριάμ Μαρτέν, εκπρόσωπος μέχρι την περασμένη Τρίτη του ΝΑΚ, ο Πιέρ Φρανσουά Γκρον, πρώην δεξί χέρι του Μπεζανσενό, και η Ελέν Αντάμ, ιστορικό στέλεχος της Επαναστατικής Κομμουνιστικής Λίγκας, όλοι τους μέλη του Εθνικού Πολιτικού Συμβουλίου, γράφουν ότι το κόμμα τους και ο υποψήφιός του Φιλίπ Πουτού παίρνουν "τον δρόμο του περιθωρίου"...
"Δεν πρέπει να διστάσουμε να πούμε ότι αν είμαστε πολλοί αυτοί που θα εκφράσουμε την δύναμή μας με την ψήφιση στις 22 Απριλίου της υποψηφιότητας του Ζαν Λικ Μελανσόν, η κατάσταση αναγκαστικά θα ανατραπεί θετικά", παρατηρούν οι ίδιοι, οι οποίοι προβαίνουν σε γενικότερη κριτική της στάσης του ΝΑΚ. "Με πολλή θλίψη αλλά και με οργή, βλέπουμε το κόμμα μας να απαρνείται τη δέσμευση που είχε αναλάβει κατά την ίδρυσή του: να συσπειρώσει όλους τους αντικαπιταλιστές σε ένα μαζικό κόμμα". Και συνεχίζουν: "το ΝΑΚ με τον υποψήφιό του, παίρνει τον δρόμο του περιθωρίου, γεγονός που θα του απαγορεύσει να έχει ειδικό βάρος σε μια πολιτική κατάσταση όπου διακυβεύονται σημαντικά πράγματα". Πρέπει, "αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές να σχηματιστεί ένα μπλοκ κατά της κρίσης για την προάσπιση μιας κοινωνικής και δημοκρατικής εναλλακτικής λύσης, που θα είναι πλήρως ανεξάρτητη" από το Σοσιαλιστικό Κόμμα.
Αναφερόμενοι συνολικά στο πολιτικό σκηνικό, οι τρεις υπογραμμίζουν τον "κίνδυνο μιας αυταρχικής δεξιάς, που την ενσαρκώνει ο απερχόμενος πρόεδρος" και εκείνον ενός "Εθνικού Μετώπου που ενσταλάζει το θανατηφόρο δηλητήριο του ρατσισμού", ενώ θεωρούν ότι το πρόγραμμα του σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ "εγγράφεται στο πλαίσιο της διαχείρισης του καπιταλισμού, κάτι που συνεπάγεται λιτότητα σε όλα τα επίπεδα" και επίσης "δεν ασχολείται ιδιαίτερα με τα οικολογικά ζητήματα".

Πηγή:www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: