Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

ΡΟΥΜΑΝΙΑ: Παραίτηση κυβέρνησης υπό λαϊκές διαμαρτυρίες.


Παραιτήθηκε χτες ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Εμίλ Μποκ και η κυβέρνησή του 
Παραιτήθηκε χτες ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Εμίλ Μποκ και η κυβέρνησή του ύστερα από μαζικές καθημερινές σχεδόν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα το Γενάρη, ενάντια στην πολιτική λιτότητας που εφαρμόζεται στη χώρα. Ο ίδιος υποστήριξε πως παραιτήθηκε «ώστε να αποκλιμακωθεί η πολιτική και κοινωνική κρίση». Ως κίνηση «εκτόνωσης» της λαϊκής δυσαρέσκειας θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει το διορισμό από τον Πρόεδρο της χώρας Τράιαν Μπασέσκου τον μέχρι πρότινος επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Μιχάι Ράζβαν Ουγκουρεάνου στη θέση του εντολοδόχου πρωθυπουργού.
Ο Ράζβαν υπήρξε υπουργός Εξωτερικών την περίοδο Δεκέμβρης 2004 έως και Μάρτη 2007. Θα πρέπει να σχηματίσει κυβέρνηση εντός 60 ημερών, αλλιώς θα διαλυθεί το κοινοβούλιο και θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.
Στις μαζικές συγκεντρώσεις οι διαδηλωτές εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην πολιτική λιτότητας που ακολουθείται από την ντόπια αστική τάξη και το ΔΝΤ, καθώς και στο επίμαχο νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση του συστήματος Υγείας, με αντικατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας «CNAS» από ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, καθώς και υποχρέωση των εργαζομένων να δίνουν εισφορές σε ιδιωτικές εταιρείες ασφάλισης. Υπενθυμίζεται πως στη Ρουμανία μεταξύ άλλων έχουν περικοπεί οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων κατά 25% και έχουν «παγώσει» οι συντάξεις, ενώ παράλληλα ο ΦΠΑ αυξήθηκε από το 19% στο 24%. Με αυτήν τη βαρβαρότητα, το ΔΝΤ ετοιμάζεται να δανειοδοτήσει την ντόπια πλουτοκρατία με ακόμα 505 εκατομμύρια δολάρια.

Πηγή:www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: