Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Και μνημόνιο 2 και ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ! Reuters: Η ΕΕ εξετάζει την αναβολή όλου του πακέτου της Ελλάδας.


Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο συντεταγμένης χρεοκοπίας της Ελλάδας, αφού όλο και περισσότεροι αξιωματούχοι μιλούν στο Reuters για αναβολή της βοήθειας για μετά τις εκλογές.




Το ενδεχόμενο συντεταγμένης χρεοκοπίας εντός Ευρωζώνης εξετάζουν τώρα στις Βρυξέλλες. Αυτό συνάγεται από τις πληροφορίες του πρακτορείου Reuters, σύμφωνα με τις οποίες «αξιωματούχοι της Ευρωζώνης μελετούν τρόπους για να καθυστερήσουν μέρος ή ακόμη και όλο το δεύτερο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, αποφεύγοντας ταυτόχρονα μια άτακτη χρεοκοπία.
 
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι καθυστερήσεις αυτές μπορεί να διαρκέσουν μέχρι τις αναμενόμενες εκλογές του Απριλίου.
 
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης δεν είναι ικανοποιημένοι από τις δεσμεύσεις των πολιτικών αρχηγών. Επίσης, ότι δεν είναι ξεκάθαρο ότι το χρέος της Ελλάδας ως προς το ΑΕΠ, που τώρα βρίσκεται στο 160%, θα μειωθεί στο ω120% μέχρι το 2020, μέσω της συμφωνίας.
 
«Υπάρχουν προτάσεις να καθιυστερήσει το πακέτο ή να κοπεί σε κομμάτια, ώστε να αποφευχθεί μια άμεση χρεοκοπία, αλλά όχι όλα όσα έχουν να κάνουν με αυτή», τονίζει στο πρακτορείο αξιωματούχος, που συμμετέχει στις προετοιμασίες για την αποψινή τηλεδιάσκεψη. «(Οι υπουργοί οικονομικών) θα συζητήσουν τις εναλλακτικές. Υπάρχει πίεση από αρκετές χώρες να περιμένουν μέχρι να υπάρξει πλήρης δέσμυεση από την Ελλάδα, η οποία μπορεί να μην έρθει μέχρι να γίνουν οι εκλογές».
 
Το δημοσίευμα επικαλείται δηλώσεις άλλων αξιωματούχων, που υποστηρίζουν ότι οι χώρες αυτές είναι η Γερμανία, η Φινλανδία και η Ολλανδία, με το Βερολίνο να είναι το πιο ανένδοτο και να προτείνει η τελική έγκριση να δοθεί μόνο μετά τη διεξαγωγή των εκλογών.
 
Σύμφωνα με την πρόταση αυτή, η ανταλλαγή ομολόγων μπορεί να προχωρήσει τις επόμενες εβδομάδες, με τη διαδικασία να ξεκινά σε περίπου μία.
Το Reuters σχολιάζει ότι αν η Ελλάδα δεν μπορέσει να αποπληρώσει το ομόλογο στις 20 Μαρτίου, ή οι όροι δεν αλλάξουν, τότε θα πτωχεύσει.
 

Πηγή :www.24h.gr-24h NewsRoom

Δεν υπάρχουν σχόλια: