Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Συμμαχικός άξονας Ιράν με Βενεζουέλα,Κούβα,Εκουαδόρ και Νικαράγουα.ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΑΧΜΑΝΤΙΝΕΤΖΑΝΤ :Πολύμορφες συμφωνίες με τη Βενεζουέλα.



Πενθήμερη περιοδεία στη Λατινική Αμερική ξεκίνησε από το βράδυ της Κυριακής ο Πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, με πρώτο σταθμό τη Βενεζουέλα, ενώ θα ακολουθήσουν το Εκουαδόρ, η Νικαράγουα όπου θα παραστεί στην τελετή ορκωμοσίας για την τρίτη θητεία του Προέδρου Ντανιέλ Ορτέγκα και η Κούβα.
Χτες, οι δύο πρόεδροι, Αχμαντινετζάντ και Τσάβες συναντήθηκαν στο προεδρικό μέγαρο Μιραφλόρες, όπου και μεταξύ των άλλων υπέγραψαν σειρά συμφωνιών στους τομείς του τουρισμού, εμπορίου, ενέργειας, περιβάλλοντος, βιομηχανίας, παραγωγής αυτοκινήτων και του κομβικού τομέα της οικιστικής ανάπτυξης.
Συμφωνίες που ενισχύουν ακόμη περισσότερο τις διμερείς σχέσεις. Εξάλλου, τον Πρόεδρο Αχμαντινετζάντ τον συνοδεύουν οι υπουργοί Εξωτερικών, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Ορυκτών, Ενέργειας και Οικονομίας, καθώς και αντιπροσωπεία περίπου 100 επιχειρηματιών.
Πάντως, την περιοδεία του Ιρανού Προέδρου «παρακολουθούν με πολλή προσοχή» οι Αμερικανοί αξιωματούχοι που έσπευσαν μάλιστα εκ των προτέρων να τη χαρακτηρίσουν ως σημάδι απόγνωσης μετά τις βαριές κυρώσεις στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών τους σχεδιασμών.
Σε μία παράλληλη εξέλιξη, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την απέλαση της Λίμπια Ακόστα Νογκέρα, επιτετραμμένης της Βενεζουέλας στο Μαϊάμι. Λιτή ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει ότι κηρύχθηκε ανεπιθύμητο πρόσωπο και διατάχθηκε να εγκαταλείψει τη χώρα. Σύμφωνα με διαρροές, σε αμερικανικά ΜΜΕ η κίνηση συνδέεται με την επιστολή τεσσάρων βουλευτών που ζητούσαν την έρευνα και ενδεχομένως και την απέλαση, καθώς όπως ανέφεραν «συζητούσε με Ιρανούς και Κουβανούς διπλωματικούς αξιωματούχους πιθανές κυβερνοεπιθέσεις σε υποδομές, την κυβέρνηση των ΗΠΑ όσο ήταν γραμματέας της πρεσβείας της Βενεζουέλας στο Μεξικό το 2008».

Πηγή:www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: