Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Δημοσκόπηση βόμβα στο νομό Αχαΐας: Η Ν.Δ προηγείται με ποσοστό μόλις 12,3 %.Ακολουθεί το ΠΑ.ΣΟ.Κ με 11 % (52,7% στις εκλογές του 2009),ενώ τρίτο είναι το Κ.Κ.Ε με 10,5 % (6,6% στις εκλογές του 2009).Η ΔΗ.ΑΡΙ. συγκεντρώνει το 8,3% και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α το 7,8 %.


Στη δεύτερη θέση έπεσε πλέον το ΠΑΣΟΚ στην πρόθεση ψήφου των Αχαιών (11%), σύμφωνα με τα νέα στοιχεία "βόμβα" που έφερε στη δημοσιότητα δημοσκόπηση της DATA RC, με τη Νέα Δημοκρατία να έχει προβάδισμα (12,3%) στο παλιό "φρούριο" του κόμματος του ΠΑΣΟΚ. 


Τα στοιχεία της δημοσκόπησης φέρουν το ΠΑΣΟΚ να απεχεί πια λίγο -σε πρόθεση ψήφου των πολιτών- από το ΚΚΕ (10,5%), που εμφανίζεται ως τρίτο κόμμα προτίμησης στην Αχαΐα, ακολουθούμενο από τη Δημοκρατική Αριστερά (8,3%) και το ΣΥΡΙΖΑ (7,8%).
Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης είναι σημαντικό πλήγμα για το ΠΑΣΟΚ, το οποίο σε πρόθεση ψήφου λάμβανε στην περιοχή της Αχαΐας το 2009 ποσοστά της τάξης 52,7%. Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, ότι οι πολίτες του νομού μας φαίνονται περισσότερο απογοητευμένοι από τους πολιτικούς του ΠΑΣΟΚ, σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, καθώς το κόμμα βρίσκεται 1 με 2 ποσοστιαίες μονάδες πιο χαμηλά από το μέσο όρο πρόθεσης ψήφου στην Ελλάδα γενικά.
Τα στοιχεία που προκύπτουν από το Αχαϊκό Βαρόμετρο της Data RC που παρουσίασε σήμερα από την Πάτρα ο καθηγήτης Ηλίας Νικολακόπουλος και με βάση αυτά είναι εμφανής η εκλογική κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο με βάση τα ευρήματα της μέτρησης, περνάει στο Νομό δεύτερο κόμμα, πίσω από τη ΝΔ.
Όπως ωστόσο τόνισε ο κ. Νικολακόπουλος, με δεδομένη την ρευστότητα που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην χώρα, το συγκεκριμένο αποτέλεσμα δεν μπορεί να θεωρηθεί ως εκτίμηση αποτελέσματος.
Στις καρτέλες που συνοδεύουν το συγκεκριμένο άρθρο μπορείτε να δείτε αναλυτικά τα αποκαλυτπικά στοιχεία της έρευνας. 
Ακολουθούμενη διαδικασία και στοιχεία όσο αναφορά τη διεξαγωγή της έρευνας: 
Η διερεύνηση της πρόθεσης ψήφου και της γνώμης των πολιτών για επίκαιρα θέματα.
Αντιπροσωπευτικό δείγμα, ανδρών και γυναικών 18 ετών και άνω. Πολυσταδιακή στρωματοποιημένη δειγματοληψία με χρήση quota στο φύλο, την ηλικία, Δήμο που ψηφίζουν.
Ως ελάχιστο μέγεθος αστάθμιστου δείγματος το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση για περαιτέρω αναλύσεις, ορίζονται τα 60 άτομα. Σε βάσεις κάτω των 60 ατόμων δεν γίνονται αναλύσεις ενώ σε βάσεις 60 – 100 ατόμων υπάρχει διευκρινιστική σημείωση, η οποία δηλώνει ότι οι συγκεκριμένες αναλύσεις είναι μόνο ενδεικτικές.
Η πρόθεση ψήφου έχει προκύψει μετά από στάθμιση ως προς την ψήφο στις Εθνικές εκλογές του 2009.

ΝΟΜΟΣ ΑΧΑΙΑΣ

Ποσοτική έρευνα με τηλεφωνικές συνεντεύξεις με χρήση δομημένου ερωτηματολογίου, στα νοικοκυριά των ερωτώμενων, χωρίς την χρήση κάλπης.
Η έρευνα διεξήχθη σύμφωνα με τους κανόνες δεοντολογίας για την πολιτική και κοινωνική έρευνα που ορίζει η ICC/ ESOMAR και ο ΣΕΔΕΑ.
Άνδρες 49% Γυναίκες 51%. Το μέγεθος του δείγματος ανέρχεται σε 604 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 18 ετών και άνω.
H DATA RC είναι μέλος του Π.Ε.Σ.Σ. που εφαρμόζει ο ΣΕΔΕΑ και μέτοχος της Ελεγκτικής Εταιρείας Δημοσκοπήσεων και Ερευνών Κοινής Γνώμης.



Δεν υπάρχουν σχόλια: