Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Λουτρό αίματος από συντονισμένες επιθέσεις στην Βαγδάτη.Τουλάχιστον 80 οι νεκροί.


 
Μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων, που θύμισε έντονα μέρες από το πρόσφατο παρελθόν, συγκλόνισε, χθες, την ιρακινή πρωτεύουσα προκαλώντας πραγματικό λουτρό αίματος. Δεκαέξι βομβιστικές επιθέσεις - με παγιδευμένα αυτοκίνητα, με βόμβες τοποθετημένες στην άκρη δρόμων - εκ των οποίων η αιματηρότερη σημειώθηκαν στη συνοικία Καράντα όπου ανατινάχθηκε καμικάζι με παγιδευμένο ασθενοφόρο, έσεισαν 11 συνοικίες της Βαγδάτης, κυρίως σιιτικές αλλά και σουνιτικές, και άφησαν πίσω τους, ως πρώτο απολογισμό, 80 νεκρούς και τουλάχιστον 194 τραυματίες.

Οι επιθέσεις δεν είχαν κανένα στόχο ασφαλείας, ούτε έβλαψαν κανένα σύμβολο εξουσίας. Αντίθετα, στόχευσαν χώρους γεμάτους πολίτες, αγορές, μέρη όπου συγκεντρώνονται εργάτες και περιοχές με σχολεία. Δεν υπήρχε καμία ανάληψη ευθύνης μέχρι χθες βράδυ, αλλά τα τυφλά χτυπήματα δεν μπορούν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο προβοκάτσιας που αποσκοπεί στην αποσταθεροποίηση.
Το μακελειό αυτό ήρθε ενώ κλιμακώνεται η κόντρα του πολιτικού προσωπικού της αστικής τάξης στη χώρα στα πρόσωπα του πρωθυπουργού αλ Μάλικι και των, κυρίως, σιιτικών δυνάμεων που τον υποστηρίζουν, και του αντιπροέδρου αλ Χασεμί, και των, κυρίως, κοσμικών και σουνιτικών δυνάμεων που συμμετέχουν στο κόμμα του, το «αλ Ιρακίγια». Είναι προφανές ότι οι χθεσινές βομβιστικές επιθέσεις εντείνουν αυτή τη σκληρή διαμάχη εξουσίας που εκδηλώθηκε με την έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος του Χασεμί, για «συνωμοσία και δολοφονίες αντιπάλων του».
Ενώ ο Χασεμί βρίσκεται στις αυτόνομες κουρδικές περιοχές, οι αντεγκλήσεις μεταξύ των δύο βασικών «στρατοπέδων» που διαμορφώνονται στην ιρακινή πολιτική σκηνή, οι οποίες αξιοποιούν με το μέγιστο δυνατό τρόπο τις εθνοτικές και θρησκευτικές διαφορές, έχουν αρχίσει να οξύνονται προκαλώντας έντονη ανησυχία για το ενδεχόμενο επανάληψης του αιματοκυλίσματος του 2006 - 2007, στα πλαίσια της ενδοαστικής μάχης για την κυριαρχία και τη νομή του τεράστιου φυσικού πλούτου της χώρας. Προφανώς, επίσης, η πραγματοποίηση των επιθέσεων λίγο μετά την αποχώρηση των αμερικανικών μάχιμων μονάδων από το Ιράκ, αφήνει, πάντα, ανοιχτό το ενδεχόμενο και για «επανεξέταση» των «αναγκών ασφαλείας» της χώρας προς όφελος των συμφερόντων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Πηγή:www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: