Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Προς συγκυβέρνηση-μνημονιακό εξάμβλωμα.Φαβορί για την πρωθυπουργία ο Λ. Παπαδήμος.Mε τις ευλογίες Παπανδρέου-Σαμαρά και την υψηλή επιστασία των …Μεγάλων Δυνάμεων.


Ρεπορτάζ από το www.enet.gr Ολονύχτιο παζάρι μετά τη συνάντηση στην προεδρία - Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών συγκαλεί αύριο ο Παπούλιας-Δεν πηγαίνουν Αλ.Παπαρήγα-Αλ.ΤσίπραςΣε μία κατ' αρχήν συμφωνία για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης κατέληξαν ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Ν.Δ. Α. Σαμαράς, στη συνάντηση υπό την παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας και τις έντονες πιέσεις από τα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων. Αμέσως μετά τη σχετική ανακοίνωση της προεδρίας ορίστηκε συνάντηση των οικονομικών επιτελείων των δύο κομμάτων ενώ αύριο οι δύο αρχηγοί θα συναντηθούν εκ νέου για να καταλήξουν στο πρόσωπο που θα ηγηθεί της κυβέρνησης αυτής, με επικρατέστερο όνομα εκείνο του Λουκά Παπαδήμου.Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Κ. Παπούλιας ξεκαθαρίζεται ότι της νέας κυβέρνησης δεν θα ηγηθεί ο Γ. Παπανδρέου.

Η κυβέρνηση αυτή, που προκύπτει ερήμην των πολιτών ως προϊόν πιέσεων και απειλών, θα έχει στόχο να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές μετά από ένα 3μηνο και αφού θα έχουν υλοποιηθεί τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου υπό το άγρυπνο βλέμμα και τις εντολές της τρόικας.

Τα βήματα που θα διανύσει η νέα κυβέρνηση, τα πρόσωπα που θα την στελεχώσουν και τα τιμάρια που θα μοιραστούν, θα καθοριστούν επακριβώς σε σειρά συναντήσεων που θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες ώρες, με πρώτη εκείνη των οικονομικών επτελείων των δύο κομμάτων.
Από την πλευρά της κυβέρνησης στην συνάντηση θα πάρουν μέρος ο υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος, ο αναπληρωτής υπουργός  Φ.Σαχινίδης και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ)  Γ. Ζανιάς. Από την πλευρά της ΝΔ θα μετάσχουν, συμφωνα με πληροφορίες, οι σύμβουλοι του Προέδρου του κόμματος Δ. Σταμάτης και Χ.Λαζαρίδης και ο βουλευτής Χ. Σταικούρας. 
Παράλληλα αύριο, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να συγκαλέσει σύσκεψη των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων.
Στη συνάντηση δεν θα προσέλθει η η γ.γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα όπως έγινε γνωστό από το ΚΚΕ αργά απόψε. 
Ο Αλέξης Τσίπρας θα κρατήσει την ίδια στάση καθώς ο ΣΥΝ εκτιμά ότι μετά την συμφωνία των δύο μεγάλων κομμάτων για την συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας δεν υπάρχει λόγος συμμετοχής του στην συνάντηση.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της συνάντησης στο Προεδρικό Μέγαρο ,το γραφείο τύπου του ΛΑΟΣ αναφέρει: 
"Η νύχτα δεν έβγαλε Επίσκοπο. Να δούμε αν η αυγή θα βγάλει Μητροπολίτη. Με τα καπρίτσια των κ. Παπανδρέου και Σαμαρά χάθηκε πολύτιμος χρόνος που θα δυσκολέψει έτι περισσότερο το όποιο σχήμα διαδεχθεί την παρούσα κυβέρνηση." 
 
Ο Γ.Καρατζαφέρης θα μετάσχει αύριο στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που συγκαλεί αύριο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας. 
 
Η Δημοκρατική Αριστερά δεν θα μετάσχει στο νέο κυβερνητικό σχήμα, δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος, Φώτης Κουβέλης, μιλώντας στον Σκάι, θα παραβρεθεί όμως στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.
Ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης δεν πρέπει να καθυστερήσει, ανακοίνωσε η Δημοκρατική Συμμαχία, επισημαίνοντας πως αν η Ντόρα Μπακογιάννη κληθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα λάβει μέρος στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.
Η αποψινή ανακοίνωση της προεδρίας της Δημοκρατίας: 
 
«Στη συνάντηση συμφωνήθηκε να συγκροτηθεί μια νέα κυβέρνηση με στόχο να οδηγήσει τη χώρα άμεσα σε εκλογές, μετά την υλοποίηση των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης Οκτωβρίου. Για τον προσδιορισμό των υποχρεώσεων που απορρέουν για την υλοποίηση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου και το χρονικό πλαίσιο που απαιτείται, θα γίνει άμεσα συνάντηση εκπροσώπων των δύο πλευρών.
 
Ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου έχει ήδη δηλώσει ότι δεν θα ηγηθεί της νέας κυβέρνησης. Αύριο θα υπάρξει νέα επικοινωνία του πρωθυπουργού και του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για το πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού και της νέας κυβέρνησης.
 
Αύριο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συγκαλέσει σύσκεψη των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων».

Πηγή:www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: